Prima pagină » Informații utile » Ce analize se fac la endocrinologie? Iată când ai nevoie de un consult de specialitate!

Ce analize se fac la endocrinologie? Iată când ai nevoie de un consult de specialitate!

10 apr. 2025, 09:58,
Redacția BZI în Informații utile

Atunci când există suspiciunea unei boli hormonale, mulți pacienți se pot întreba ce analize se fac la endocrinologie. Acestea pot include teste de sânge pentru măsurarea nivelurilor hormonale, teste de urină, teste de stimulare sau supresie, precum și examinări imagistice.

Testele endocrinologice sunt instrumente esențiale în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor hormonale. Ele permit medicilor să evalueze funcția glandelor endocrine și să detecteze anomalii în producția sau acțiunea hormonilor.

Ce analize se fac la endocrinologie

Orice semn că ar putea exista un dezechilibru hormonal trebuie să ducă pacientul la cabinetul medicului endocrinolog. Acneea poate fi efectul unei tulburări hormonale, la fel alopecia.

Hirsutismul sau pilozitatea excesivă la femei este, de asemenea, rezultatul unei afecțiuni endocrine, de cele mai multe ori. Iar transpirația excesivă sau hiperhidroza se poate manifesta pe fondul diabetului sau hipertiroidismului.

Alte simptome care impun un consult de endocrinologie sunt creșterea în volum a tiroidei (gușa); insomnia și oboseala constantă, iritabilitatea, senzația de slăbiciune, fluctuațiile de greutate, pierderea sau creșterea apetitului, setea constantă, infertilitatea și amenoreea.

Pentru analizele hormonale este nevoie, în plus, să avem un pic mai multă grijă față de momentul zilei și de contextul în care se face recoltarea. Hormonii pot avea unele particularități legate de ritmul fiziologic de secreție și pot fi influențați de unii factori alimentari sau care țin de modul de recoltare. Așadar pentru a fi siguri că obținem niște rezultate pe care ne putem baza, pe lângă un laborator de încredere avem nevoie și de condiții corecte de pregătire a recoltării probelor.

Iată care sunt principalele analize recomandate de medicul endocrinolog: TSH și fT4 (sunt hormonii care ne arată cum funcționează glanda tiroidă); T4 și T3 ( măsoară nivelul total al hormonului respectiv în sânge); cortizolul (un hormon esențial pentru viață, secretat de glanda suprarenală); estrogenul și progesteronul ( principalii hormoni secretați de ovar sub influența FSH și LH); testosteronul ( principalul hormon androgen la bărbat și este secretat în cantități mici și la femeie); prolactina (hormonul hipofizar responsabil de secreția lactată la femeia care alăptează).

Interpretarea rezultatelor testelor endocrinologice

Valorile normale pentru nivelurile hormonale sunt stabilite pe baza unor intervale de referință, care pot varia în funcție de laboratorul în care sunt efectuate testele. Aceste intervale sunt determinate prin testarea unui număr mare de persoane sănătoase și sunt folosite pentru a evalua dacă nivelurile hormonale ale unui pacient se încadrează în limitele considerate normale. Este important ca medicii să interpreteze rezultatele în contextul clinic al fiecărui pacient, luând în considerare simptomele, istoricul medical și alte teste relevante.

Nivelurile hormonale pot varia semnificativ în funcție de o serie de factori, inclusiv momentul zilei, starea de sănătate generală, stresul și medicamentele. Această variabilitate poate face dificilă interpretarea rezultatelor testelor și necesită o abordare atentă și contextualizată din partea medicului endocrinolog.

Medicamentele, inclusiv cele fără prescripție, și suplimentele alimentare pot influența rezultatele testelor endocrinologice, fie prin afectarea directă a nivelurilor hormonale, fie prin interacțiunea cu metodele de testare.

Este important ca pacienții să informeze medicul despre toate medicamentele și suplimentele pe care le iau înainte de efectuarea testelor. E important ca pacientul în cauză să știe ce analize se fac la endocrinologie.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: "Aici e doar pentru bogaţi"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Starul adorat de femei, dar care n-a purtat niciodată verighetă. Secretul ascuns al unui etern burlac
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`