Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ce analize se fac după ce te-ai vindecat de covid? Ce sunt leziunile
Ce analize se fac după ce te-ai vindecat de covid? Ce sunt leziunile

Ce analize se fac după ce te-ai vindecat de covid? Ce sunt leziunile

03 feb. 2021, 17:04,
BZI.ro, în WoW!

Pandemia de coronavirus a dat planeta peste cap. Au murit mulţi oameni. Cei care i-au supravieţuit bolii se confruntă cu tot felul de sechele, leziuni şi complicaţii. Zilele de spitalizare sunt urmate de multe luni de recuperare. Iată ce analize ar trebui să se facă după ce se înregistrează o vindecare de coronavirus.

Trebuie spus, mai întâi, că vindecarea presupune rezultat negativ de covid. Cu alte cuvinte, să nu confundăm rezultatul negativ cu starea de sănătate pe care o aveam înainte de infectare. Rezultatul negativ constă, de fapt, în faptul că nu mai avem nici o particulă de covid în organism. Ca să ajungem însă la sănătatea de care ne bucurăm înainte de infectare, e cale mai lungă pentru foarte multe persoane.

Ce analize se fac după ce te-ai vindecat de coronavirus?

Pe 3 februarie 2021, în România, de la începutul pandemiei, s-au înregistrat 735.484 de infectări cu covid. Vindecaţi sunt 681.271 de pacienţi. Ca să ştii cum se prezintă cu adevărat organismul tău după o infectare cu covid, medicii recomandă să faci câteva analize, şi anume: CT pulmonar şi spirometrie.

Spirometria are rolul de a măsura cât de sănătoşi sunt plămânii. În timpul testării, medicul îţi va spune să expiri cât de mult aer poţi şi cât de tare într-un dispozitiv, care poartă denumirea de spirometru. Rezultatul va arăta cât de mult aer poţi expira în prima secundă de testare, dar şi per total. Testul durează în jur de 10-15 minute şi nu este dureros.

În cazul în care CT-ul pulmonar arată leziuni pe suprafaţa plămânilor, ţi se vor prescrie medicamente numite corticoizi. Acestea au rolul de a împiedica evoluţia leziunilor înspre fibroză pulmonară ireversibilă. Cu alte cuvinte, corticoizii împiedică răspândirea ţesutului pulmonar nefuncţional.

Opinia medicilor despre pacienţii vindecaţi de covid

Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie: „Se poate iniția tratatament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonară poate persista –au arătat și studiile – până la 3-6 luni, iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare, vin să se caute și constată marea dramă care rămâne după: fibroză, suprainfecțiile, abcedarea”.

Abcedarea constă în apariţia şi dezvoltarea unor bacterii, care duc spre o pneumonie clasică. Ele apar pentru că sistemul imunitar este slăbit în urma luptei cu virusul.

Totuşi, în cazul în care leziunile pulmonare nu se văd pe radiografie, deşi ele există, pacientul nu va primi tratamentul menit să reducă leziunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *