Prima pagină » National » Ce amenzi riscă cei care continuă să se promoveze după încheierea campaniei electorale? Amenzi de până la 4500 de lei pentru afișarea materialelor electorale!

Ce amenzi riscă cei care continuă să se promoveze după încheierea campaniei electorale? Amenzi de până la 4500 de lei pentru afișarea materialelor electorale!

08 iun. 2024, 10:05,
BZI.ro, în National

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare s-a încheiat. Ce amenzi riscă cei care continuă să se promoveze

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie se încheie sâmbătă, la ora 7:00. Campania în audiovizual s-a încheiat deja de vineri dimineață.

Conform Legii alegerilor pentru Parlamentul European, continuarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare după încheierea oficială a acesteia constituie contravenție și este sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei,

De asemenea, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este sancționată cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei, conform Legii alegerilor locale.

În ceea ce privește campania în audiovizual, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaților în programe, comentarii privind campania electorală.

Potrivit unor statistici prezentate de Ministerul Afacerilor Interne la sfârșitul lunii mai, au fost monitorizate 531 de manifestări electorale, desfășurate în 293 de localități din 36 de județe și municipiul București, de la debutul campaniei electorale pe 10 mai. Au fost înregistrate 599 de evenimente/incidente, iar în urma verificărilor au fost aplicate 187 de sancțiuni contravenționale (102 amenzi, în valoare de 80.800 de lei și 85 avertismente scrise) și au fost sesizate 121 de infracțiuni.

Din totalul celor 599 evenimente/incidente sesizate, 52 nu s-au confirmat, iar 233 sunt în curs de verificare, preciza MAI la acel moment.

De asemenea, pentru soluționarea competentă, 116 sesizări au fost declinate către Autoritatea Electorală Permanentă/Biroul Electoral Central/ birourile electorale de circumscripție județeană.

Un alt caz ar fi cel al afișării ilegale a panourilor electorale sau a bannere-lor în perioada interzisă. Aceste acțiuni au dus la aplicarea de amenzi conform legislației electorale.

În unele situații, candidații sau partidele politice au fost amendate pentru difuzarea de spoturi publicitare sau pentru prezentarea candidaților în programe TV în perioada interzisă.

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare s-a încheiat. Continuarea campaniilor electorale după încheierea oficială a acesteia constituie contravenție și este sancționată cu amendă între 1.500 lei și 4.500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *