Prima pagină » Coronavirus » Ce alte boli, în afară de Covid-19, au ca simptom lipsa gustului și mirosului

Ce alte boli, în afară de Covid-19, au ca simptom lipsa gustului și mirosului

05 oct. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Mai multe boli, în afară de Covid-19, au ca simptom lipsa gustului și mirosului. Anosmia reprezintă pierderea completa a mirosului. Pierderea mirosului poate fi dată de congestia sau obstrucţia nazală sau poate fi un semn al unor afecţiuni neurologice. Este cauzată adesea de afecţiuni ale mucoasei care căptuşeşte nasul. Recţiile alergice reprezintă o cauză frecventă a anosmiei. Aceastea pot fi declanşate de alergeni precum polenul, părul de animale, anumite medicamente sau alimente.

În cele mai multe cazuri, anosmia este un inconvenient temporar asociat cu nas înfundat cauzat de o infecţie respiratorie, cum ar fi răceala, gripa sau sinuzita. Atunci când boala este acută, pierderea mirosului va trece după ce ai scăpat de răceală şi, implicit, nu trebuie să faci nimic deosebit.

Uneori pierderea mirosului apare din cauza afecţiunilor care împiedică aerul să ajungă în zona unde se află receptorii pentru miros.

Aceste afecţiuni include tumori, polipi nazali (vegetaţii adenoide) sau deformări nazale. Afecţiunile cerebrale care afectează transmiterea nervoasă între receptorii pentru miros din nas şi creier pot provoca pierderea mirosului. Aceste afecţiuni include anevrismele cerebrale sau tumorile.

Boli care au ca simptom lipsa gustului și mirosului

Bolile corelate cu pierderea mirosului afectează aproximativ 19% din populația de peste 20 de ani și 25% din populația de peste 53 de ani.

Este important de menționat faptul că mai multe studii medicale au fost publicate recent cu privire la pierderea mirosului în cazul pacienților infectați cu virusul Sars-CoV-2, fără prezența congestiei nazale. Primul1 dintre aceste cazuri, a fost semnalat în Franța, unde o femeie în vârstă de 40 de ani, bolnavă de COVID-19, a fost incapabilă să simtă 5 substanțe des folosite în testele olfactive, fără a avea congestie nazală, sau tractul sau neuroepiteliul olfactiv deteriorați.

Este bine să îți pierzi mirosul, în cazul COVID-19

Pierderea mirosului care se întâlnește adesea în COVID-19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Fără anosmie în cazurile grave

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;

apoi „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;

„severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;

cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare.

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`