Prima pagină » Informații utile » Ce alocație primește un copil până la 2 ani? Alocațiile nu vor fi majorate în anul 2025!

Ce alocație primește un copil până la 2 ani? Alocațiile nu vor fi majorate în anul 2025!

08 ian. 2025, 10:10,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți părinți sunt curioși ce alocație ia un copil până la 2 ani, dat fiind faptul că această sumă reprezintă un sprijin financiar esențial oferit de stat acestora sau tutorilor pentru a acoperi o parte din costurile asociate îngrijirii copilului în primii ani de viață. Acest beneficiu are rolul de a contribui la bunăstarea copilului și de a încuraja creșterea natalității, fiind o formă de protecție socială destinată familiilor din România.

În România, alocația joacă un rol important în susținerea părinților în perioada delicată a primilor ani de viață ai micuțului. Această alocație este acordată lunar și se adresează tuturor copiilor, indiferent de statutul social sau venitul părinților. Procesul de solicitare este simplu, iar cuantumul se stabilește prin legislație actualizată periodic.

Ce alocație primește un copil până la 2 ani

Alocațiile de stat pentru copii nu vor fi majorate, ca urmare adoptării unei ordonanțe de urgență la finalul anului trecut. Deși Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) anunțase în 2024 o majorare de 10.4% a alocațiilor de stat pentru copii, începând cu 1 ianuarie 2025, acest lucru nu se va mai aplica, iar alocațiile vor rămâne neschimbate.

Această alocație reprezintă un sprijin financiar esențial oferit de statul român pentru susținerea familiilor în creșterea și educarea copiilor. Conform legislației în vigoare, anul acesta, în 2025, cuantumul alocației rămâne la nivelul stabilit în noiembrie 2024, fără majorări suplimentare.

Prin urmare, cuantumul alocației de stat pentru copii în 2025: 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; 292 lei/lună pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale; 719 lei/lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între 3 și 18 ani.

Aceste valori sunt reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii și au fost menținute conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, care prevede înghețarea alocațiilor la nivelul lunii noiembrie 2024 pentru întregul an 2025.

Procedura de acordare a alocației

Alocația de stat se acordă tuturor copiilor, fără discriminare, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale, alocația se acordă până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Pentru a beneficia de alocație, reprezentantul legal al copilului trebuie să depună o cerere însoțită de documentele necesare la agenția pentru plăți și inspecție socială de care aparține. Documentele includ, de obicei, certificatul de naștere al copilului, actul de identitate al solicitantului și alte acte doveditoare privind componența familiei.

Plata alocației se efectuează lunar, de regulă prin mandat poștal sau în cont bancar, în funcție de opțiunea exprimată de beneficiar. Pentru plata în cont bancar, este necesară prezentarea unui document eliberat de bancă, care să conțină numele și prenumele titularului de cont, codul IBAN și codul numeric personal (CNP) al titularului.

Este de menționat că tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Alocația încetează în caz de deces al copilului, în cazul în care tânărul abandonează studiile liceale sau profesionale, sau atunci când copilul cetățenilor străini sau apatrizi nu mai locuiește în România. Așadar, pentru părinți este important ce alocație are un copil până la 2 ani.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Ce a făcut Mirabela Grădinaru cât timp Nicușor Dan a plecat la Milano singur cu fiica. A avut si ea propria escapadă. Gestul ei a surprins pe toată lumea
observatornews.ro
Cum a planificat Emil Gânj uciderea fostei iubite: A pândit poliţiştii, apoi a intrat cu toporul în casă
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Cod galben de caniculă și furtuni violente, în următoarele ore
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Horoscopul zilei de miercuri. Se iau decizii importante, spun astrologii
Dailybusiness.ro
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025