Prima pagină » Sanatate » Ce alimente sunt interzise în creatinina mărită? Produse permise în bolile renale

Ce alimente sunt interzise în creatinina mărită? Produse permise în bolile renale

07 iul. 2022, 11:30,
în Sanatate

Printre alimentele interzise în creatinina mărită se numără produsele de tip fast-food, dulciurile, semipreparatele și băuturile carbogazoase. Acestea trebuie eliminate în totalitate dacă știți că vă confruntați cu o boală de natură renală. 

De asemenea, pentru scăderea valorii de creatinină în sânge puteți consuma și ceaiuri de plante. Printre cele mai recomandate se numără ceaiul de coada-calului și de cal de păpădie. Totodată, în alimentația zilnică va trebui să integrați carne fără grăsime, castraveți, fructe de mare și să evitați consumul de sare. 

Alimente interzise în creatinina mărită

Dacă vă confruntați cu valori mari a creatininei în sânge, aceasta ar putea indica faptul că rinichii nu funcționează în mod corespunzător. În cazul femeilor, valorile normale sunt de 0,5-1,0 mg/dl, iar la bărbați de 0,7-1,2 miligrame pe decilitru. Din cauza faptului că crește o dată cu masa musculară, de regulă la bărbați concentrația creatininei în sânge este mai mare, în comparație cu cea a femeilor. Cele mai frecvente cauze ale valorilor mari ale produsului în sânge pot fi deshidratarea, consumul crescut de proteine, obstrucția renală, boala cronică renală, anumite medicamente sau antrenamentele intense. 

Dacă vă confruntați cu boli renale, trebuie să evitați cu precădere alimentele de tip fast-food, produsele afumate, maioneza, mezelurile, produsele semipreparate și băuturile carbogazoase. De asemenea, nu este recomandat să consumați mâncare cu un conținut ridicat de sare deoarece se pot depune pe rinichi. Mai mult de atât, nu trebuie să mâncați alimente procesate, conserve sau produse în saramură. Totodată, trebuie să evitați potasiul deoarece poate dăuna rinichilor. Alimentele bogate în acest supliment sunt bananele, pepenele galben, portocalele, avocado, sfecla și leguminoasele. Există și câteva fructe și legume ce nu sunt permise, cum ar fi: căpșunile, nectarinele, spanacul, castraveții, cartofii și roșiile cherry. De asemenea, este recomandat să evitați dulciurile și excesele alimentare. 

Ce puteți mânca dacă vă confruntați cu o boală renală

Dacă vă confruntați cu o boală de natură renală trebuie să vă schimbați regimul alimentar. Acesta trebuie să fie cât mai echilibrat și cât mai sănătos posibil. De aceea, dacă consumați o cantitate mare de proteine trebuie să le limitați și să aveți în vedere ca majoritatea lor să provină din carne slabă de la păsări de curte, năut, mazăre, ouă bio și linte. Un aport prea mare poate dăuna rinichilor și crește cantitatea de deșeuri pe care organele trebuie să le elimine. 

Totodată, pentru a avea un nivel de sodiu scăzut, puteți opta pentru fructe de mare, paste, orez  sau fructe și legume proaspete. Produsele pe care le puteți consuma și sunt sărace în sodiu sunt castraveții, afinele și merele. Consumul de apă este foarte important, fiind recomandat în jur de un litru jumătate sau doi litri de lichide pe zi. De asemenea, puteți consuma și ceaiuri pe bază de plante ce ajută la scăderea creatininei. Printre cele mai recomandate se află cel de coada-calului, agrimony, infuzia de păpădie și infuzia de pătrunjel. 

Potasiul, produsele sărate și cele procesate se află printre alimentele interzise în creatinina mărită. Acestea pot dăuna în cazul în care vă confruntați cu o boală renală. Ceaiul de coada-calului este indicat și pentru persoanele se suferă de fiere inflamată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *