Prima pagină » Sanatate » Ce alimente sunt interzise în chimioterapie? Pacienții bolnavi de cancer au nevoie de un regim personalizat

Ce alimente sunt interzise în chimioterapie? Pacienții bolnavi de cancer au nevoie de un regim personalizat

22 aug. 2022, 13:00,
în Sanatate

Bolnavii de cancer au nevoie de un regim personalizat, de aceea unele alimente sunt interzise în chimioterapie. Pacienții au nevoie ca dieta lor să fie bogată în vitamine, minerale și nutrienți. Printre produsele ce nu au voie să le mănânce se numără cele de tip fast-food, cele procesate și dulciurile.

Cu toate că au voie să consume majoritatea alimentelor, acestea trebuie să fie combinate corect și cât mai divers pentru a avea un efect benefic asupra organismului. Printre ele se numără cerealele, uleiurile procesate la rece, fructele și legumele. Deși vitaminele sunt recomandate, trebuie să știți că unele dintre ele nu sunt indicate pentru a fi administrate.

Alimente interzise în chimioterapie. Sfaturi nutriționale pentru bolnavii de cancer

Alimentația în cazul persoanelor ce fac chimioterapie este foarte importantă. Aceștia trebuie să își schimbe regimul, având nevoie de unul personalizat. Atunci când unul din organe este afectat, este destul de dificil pentru ca organismul să asigure necesarul de nutrienți pentru a rămâne în echilibru. Mai mult de atât, tratamentele oncologice afectează pofta de mâncare și obiceiurile alimentare. De asemenea, persoanele ce trebuie să facă chimioterapie nu au voie să consume anumite produse. Printre acestea sunt incluse îndulcitorii artificiali, grăsimile procesate și aditivii alimentari. 

Chiar și prăjiturile făcute în casă sunt interzise, cele ce conțin făină albă și produsele ce conțin gluten procesat, precum pastele albe și cele de patiserie. Mezelurile, carnea din comerț și produsele fast-food nu sunt recomandate. Nu este indicat să serviți un aport mare de antioxidanți și alimente cu un indice glicemic crescut. Printre alimentele interzise se numără și grapefruitul, ceaiul de sunătoare, ginsengul, gențiana, ginkgo biloba, margarina, cerealele rafinate și produsele conservate în vase de metal. De asemenea, în timpul chimioterapiei, nu trebuie să beți alcool. Acesta îngreunează procesul de detoxifiere a organismului și declanșează greața. Ceaiul verde este indicat să îl consumați în cantități moderate deoarece poate interfera cu medicamentele administrate. 

Alimente recomandate pacienților de cancer

Pacienții ce suferă de cancer necesită o alimentați adecvată bazată pe substanțe nutritive, de care organismul are nevoie. De obicei sunt indicate marea majoritate de produse, însă trebuie combinate corect pentru a avea un efect benefic asupra corpului. Fructele și legumele sunt foarte importante deoarece sunt bogate în vitamine, fitonutrienți, minerale și fibre. De asemenea, cerealele simple sunt o bună sursă de energie și macronutrienți vegetali. Nucile, alunele și semințele se pot consuma, însă este important să nu fie prăjite și să fie nesărate. Carnea se poate servi, însă trebuie să țineți cont de câteva sfaturi. 

Aceasta trebuie să fie cât mai naturală, să nu fie procesată și să nu se depășească cantitatea de 100 grame pe zi. De asemenea, trebuie să fie combinată de fiecare dată cu legume. Este interzis să mâncați carne cu orez, paste sau cartofi. Este indicat să mâncați pește, pui și mai rar carne roșie. Dacă doriți să consumați lactate, trebuie să fiți atenți ca acestea să nu fie topite, procesate sau cu mucegai. Cele mai potrivite sunt brânza de vaci, de capră telemeaua și urda. În ceea ce privește grăsimile, este important să serviți uleiul de pește ce este bogat în Omega 3, avocado, ulei de măsline sau alte uleiuri ce sunt presate la rece. 

Pentru ca organismul să poată lupta împotriva bolii, trebuie să țineți cont de alimentele interzise în chimioterapie. Plus, că nu trebuie să consumați alcool. Acesta doar va îngreuna procesul de detoxifiere. Printre cel frecvent cancer este cel pulmonar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`