Prima pagină » Sanatate » Ce alimente scad INR-ul: Iată ce nu trebuie să consumi dacă iei medicamente anticoagulante

Ce alimente scad INR-ul: Iată ce nu trebuie să consumi dacă iei medicamente anticoagulante

14 dec. 2021, 11:26,
BZI.ro, în Sanatate

Nu știi ce alimente pot scădea INR-ul? Ei bine, în acest articol vei afla ce nu este bine să mănânci dacă iei medicamente anticoagulante.

INR (International normalized ratio) reprezintă o analiză medicală, care se bazează pe calculul rezultatelor timpului de protrombină (PT), utilizat în cazul persoanelor care primesc tratament anticoagulant. Protrombina măsoară secundele necesare pentru formarea unui tromb (cheag de sânge) în plasma pacientului, după ce au fost adăugați reactivi specifici. Analiza se realizează cu scopul de a explora in vitro coagularea, proces denumit hemostază. În organismul uman, acesta urmează în mod fiziologic o succesiune de reacţii chimice secvenţiale, numite cascada coagulării.

Anumite boli cardiovasculare, cum sunt fibrilația atrială, protezele valvulare cardiace, tromboembolismul pulmonar, tromboza venoasă profundă, necesită administrarea medicamentelor anticoagulante (warfarina sau acenocumarolul). Tratamentul previne formarea cheagurilor de sânge și scade riscul de accident vascular cerebral sau tromboembolie pulmonară.

Deși multe persoane primesc anticoagulante, puține știu că eficiența lor este influențată de alimentație.

analize de sânge INR

Analiza se realizează cu scopul de a explora in vitro coagularea, proces denumit hemostază.

Ce alimente scad INR: Iată ce nu ai voie să mănânci

În procesul de coagulare a sângelui, o influență covârșitoare o are vitamina K. De aceea, persoanele care iau medicamente anticoagulante, ar trebui să fie atente la aportul alimentar al acestei vitamine. Alimentele bogate în vitamina K scad eficiența anticoagulantelor, ducând la coagularea sângelui. În acest fel, se pot forma cheaguri în interiorul inimii, ce duc la accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, vitamina K nu trebuie eliminată complet din alimentație. Medicii sunt de părere că dacă iei anticoagulante, trebuie să ai o alimentație constantă, fără modificări bruște. Astfel, și coagularea sângelui va rămâne constantă.

Ar trebui să eviți sau să consumi mai rar următoarele alimente: varză, broccoli, conopidă, spanac, morcovi cruzi, ardei gras, ceai verde, pătrunjel proaspăt, gălbenuș de ou, roșii, ceapă preparată și mazăre verde. În această categorie se mai află peștele, ficatul și varza de Bruxelles.

Pot scădea INR-ul și produsele din plante medicinale (ceaiurile din plante), vitaminele, mineralele, medicamentele homeopate, medicamentele tradiționale (cele din medicina chinezească), probioticele și suplimentele nutritive, cum ar fi amino-acizii şi acizii graşi esenţiali.

Valoarea INR-ului poate fi influențată și de alcool sau de sucul și siropul de afine.

legume verzi

Ar trebui să eviți sau să consumi mai rar următoarele alimente: varză, broccoli, conopidă, spanac, morcovi cruzi, ardei gras, ceai verde, pătrunjel proaspăt, gălbenuș de ou, roșii, ceapă preparată și mazăre verde.

Ce medicamente pot influența valoarea INR-ului?

Valoarea INR-ului poate fi influențată de administrarea antibioticelor (în special cotrimoxazol, macrolide, metronidazol și fluorochinolone), de antifungice (azoli), chimioterapie (imatinib, Fluorouracil (5-FU) ), amiodaronă, alopurinol, inhibitori ai recaptării serotoninei (fluoxetină, sertralină).

De asemenea, pot scădea valoarea INR-ului azatioprina, antiepilepticele (carbamazepină, fenobarbital, fenitoină) și sunătoarea.

Nivelul scăzut al INR-ului este asociat cu un risc crescut de tromboză. Cercetările au arătat că mai mult de trei ori riscul de tromboembolism venos recurent este asociat cu nivelul INR subterapeutic. În schimb, un INR crescut este asociat cu un risc crescut de sângerare, dintre care cea mai îngrijorătoare afecțiune este o hemoragie intracraniană. Totodată, pacienții pot prezenta sângerări gastro-intestinale, hematurie sau sângerări din orice alt loc.

Așadar, dacă în urma unei analize de sânge, constatați un nivel neobișnuit al INR-ului, contactați de urgență medicul.

persoana care tine in mana dreapta o pastila si un pahar cu apa in mana stanga

Valoarea INR-ului poate fi influențată de administrarea antibioticelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *