Deși probabil ați observat că multe dintre aceste alimente au înscrisă pe ambalaj o dată de expirare, specialiștii spun că acestea se păstrează foarte bine, fără să-și piardă din proprietăți, astfel că nu expiră niciodată. Mierea, orezul, laptele praf se numără printre produsele care nu devin nesigure pentru consum după ce depășesc data de expirare. Iată lista completă.
Deși conform legislației, toate produsele trebuie să prezinte o dată de expirare, unele alimente sunt sigure pentru consum chiar și după expirarea acestei perioade. Următoarele alimente pot fi consumate dacă au fost păstrate în condiții corespunzătoare – ka loc întunecat, răcoros și uscat.
Lista alimentelor care nu expiră niciodată. Ce nu spun producătorii
1. Mierea
Datorită compoziției chimice care împiedică dezvoltarea bacteriilor, mierea poate fi consumată oricând, dacă a fost păstrată în recipientul închis etanș. Chiar dacă se cristalizează, puteți pune borcanul într-un recipient cu apă caldă pentru a reveni la starea inițială.
În timpul săpăturilor la piramidele egiptene, arheologii au descoperit miere veche de peste 3000 de ani, dar perfect comestibilă. Și în Georgia au fost descoperite vase cu miere în stare bună, deși datau de peste 5000 de ani.
2. Orezul
Atât orezul alb, sălbatic sau basmati poate fi consumat oricând dacă a fost păstrat în condiții corespunzătoare, închis etanș și ferit de umezeală. Orezul poate fi păstrat și 30 de ani, dacă este depozitat la temperaturi cuprinse de 4-5 grade, în containere din plastic sau borcane de stilă. Orezul brun în schimb este mult mai sensibil din cauza conținutului mare de ulei, care îl face să râncezească mai rapid.
3. Laptele praf
Nici laptele praf nu-și pierde proprietățile nutriționale dacă este păstrat etanș, fără a intra în contact cu aerul.
4. Oțetul alb
Fiind vorba de un alcool, oțetul alb se va menține bun de consum pentru un timp îndelungat. Chiar dacă vă e frică să-l îngerați, tot îl puteți întrebuința la diferite treburi casnice sau ca pansament.
5. Extractul de vanilie pură
Spre deosebire de cel industrial din comert, rămâne proaspăt pentru mult timp și conferă aceeași aromă preparatelor, fără să aibă o dată de expirare.
6. Sarea
Sarea există de mii de ani în jurul nostru fără să se altereze, astfel că atât sarea de masă, cât și cea de mare pot fi consumate la infinit.
7. Produsele din cereale (mălai, făină, griș)
Se păstrează pe termen lung dacă sunt depozitate în spații uscate, răcoroase și în recipeinte închise etanș.
8. Zahărul
Pentru că zahărul este un produs în care nu se dezvoltă bacterii, acesta poate fi consumat oricând, dacă a fost păstrat în spații uscate.
9. Fasolea, mazărea, soia, năutul, lintea
Aceste alimente sunt sigure pentru consum chiar dacă nu se vor înmuia complet atunci când sunt puse în apă și gătite. Ele nu-și pierd valoare nutrițională și pot fi consumate oricând, în ciuda faptului că procesul de preparare va fi puțin mai anevoios.
10. Cafeaua instant
Poate fi păstrată pe termen lung, dacă este păstrată la congelator.
11. Pastele
Rămân la fel de sigure pentru consum, chiar dacă termenul de valabilitate a trecut. Important este ca acestea să fie depozitate în recipiente etanș.