Ce ai voie să mănânci când ai intoleranță la histamină? E bine de știut faptul că cele mai predispuse la această intoleranță sunt persoanele care au alergii, iar tratamentul presupune excluderea alimentelor care conțin această substanță. În caz contrar, se poate ajunge și la șoc anafilactic.
Intoleranța la histamină apare mai ales în cazul consumului de alimente bogate în aceasta, alcool sau după administrarea unor medicamente care o eliberează. Cauza este deficitul de diaminooxidază, enzimă care intervine în metabolismul histaminei.
Ce ai voie să mănânci când ai intoleranță la histamină
Intoleranța la histamină se manifestă clinic în momentul în care în organism se găsește o cantitate de histamină, pe care acesta nu o poate degrada. De asemenea, există boli alergice, precum astmul sau rinita alergică, care constituie surse suplimentare de histamină, ce se pot adăuga la histamina absorbită în organism din alimentație.
Printre alimentele bogate în histamină se numără brânza maturată, salamurile, vinul roșu, alunele, varza murată și carnea afumată. Conținutul de histamină al unui aliment nu este mereu același. Prin procesul de maturare și de fermentare, conținutul din produs poate să crească.
Pe lângă alimentele care conțin foarte multă histamină, există și alimente care asigură eliberarea histaminei depusă în corp. Acestea poartă numele de liberatori de histamină, cum ar fi roșiile, însă, până în prezent nu a fost însă demonstrat științific acest efect.
Conținutul de histamină din alimente crește odată cu procesul de maturare, fapt pentru care se recomandă consumarea cât mai multor alimente în stare proaspătă. Modul de pregătire al alimentelor nu influențează conținutul de histamină, deoarece aceasta este stabilă la cald și rece.
Histamina care se regăsește în lichide poate fi preluată mai repede din organism. Astfel, trebuie evitate băuturile precum berea sau vinul roșu. În plus, se recomandă evitarea consumului de alcool, deoarece acesta inhibă activitatea enzimelor care descompun histamina.
Iată lista cu alimentele care trebuie evitate
Ca urmare a conținutului mare de histamină, anumite alimente trebuie evitate de cei în cauză. În timpul fazei de tratament, se recomandă evitarea acestora. Reluarea ulterioară a consumului anumitor alimentre trebuie decisă la fiecare pacient în parte.
În următoarea listă de alimente, au fost introduse anumite alimente la care ar trebui să renunți în cazul în care suferi de intoleranță la histamină. Unele dintre acestea conțin amine biogene, care de asemenea trebuie evitate în cazul intoleranței la histamină.
În ceea ce privește carnea, nu este recomandat să consumi șuncă, salam sau carne afumată, dacă vorbim de pește, trebuie să eviți conservele de pește, fructe de mare, pește recongelat, pește care nu este consumat imediat după prindere.
Ca produse lactate sunt de evitat brânzeturile maturate și laptele fără lactoză, și legumele pot fi un impediment în ceea ce privește intoleranța la histamină, astfel că nu ai voie să consumi roșii, spanac, vinete, avocado, varză murată, legume conservate.
În schimb ai voie să mănânci legume precum ceapă, dovleac, ridichi, cartofi, morcovi, broccoli, praz, dovlecei, castraveți, salată verde. Și produsele de panificație sunt tolerate, astfel că poți consuma liniștit tăiței de alac, de orez și de porumb, pâine integrală fără drojdie, fulgi de ovăz, făină de hrișcă, de porumb și de orez. Puteți pregăti chiar și orez la cuptor.
Acum că știi ce ai voie să mănânci când ai intoleranță la histamină trebuie să acorzi mai multă atenție la alimentele pe care le consumi.