Prima pagină » Sanatate » Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele durerilor de ovare? Iată semnele care ar trebui să te trimită la medic

Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele durerilor de ovare? Iată semnele care ar trebui să te trimită la medic

24 aug. 2022, 10:15,
BZI.ro, în Sanatate

Durerile de ovare sunt adesea întâlnite în perioada ovulației sau în timpul menstruației. Însă, acestea pot ascunde diverse afecțiuni, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Durerile de ovare își pot face apariția în perioada ovulației, în momentul în care foliculul ovarian se rupe, iar ovulul este eliminat. Mai mult, ele sunt prezente și în cazul durerilor menstruale, atunci când sunt resimțite la nivelul abdomenului inferior. Din păcate, durerile de ovare pot să anunțe și anumite afecțiuni, care necesită investigații suplimentare.

De cele mai multe ori, durerile de ovare sunt acute, ceea ce înseamnă că instalarea lor este una bruscă. Se poate întâmpla ca aceste dureri să crească în intensitate și să devină cronice

Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele durerilor de ovare?

Durerile de ovare sunt întâlnite în cazul chisturilor ovariene, al bolii inflamatorii pelvine, al sarcinii ectopice sau al tumorilor ovariene.

Chisturile ovariene

Dacă durerile de ovare sunt persistente, poate fi vorba despre un chist ovarian. Acesta reprezintă un săculeț rotund, plin de lichid, care apare din cauza unor modificări din timpul procesului normal de ovulație.

De regulă, chisturile ovariene se tratează medicamentos, însă sunt și cazuri în care este nevoie de tratament chirurgical. Acesta din urmă este necesar când chisturile se rup sau se torsionează și provoacă dureri insuportabile.

reprezentare a unui chist ovarian

Chistul ovarian reprezintă un săculeț rotund, plin de lichid, care apare din cauza unor modificări din timpul procesului normal de ovulație.

Boala inflamatorie pelvină poate genera dureri de ovare

Boala inflamatorie pelvină își are originea, în majoritatea cazurilor, în bolile cu transmitere sexuală. Aceasta se manifestă la nivelul tuturor organelor feminine pelvine, afectând uterul, trompele uterine și ovarele. În cazul acestei afecțiuni, durerea poate deveni una permanentă, fapt ce necesită intervenția medicilor.

reprezentare a bolii inflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvină își are originea, în majoritatea cazurilor, în bolile cu transmitere sexuală.

Sarcina ectopică

O altă cauză a durerilor de ovare o constituie sarcina ectopică. Aceasta înseamnă că sarcina se dezvoltă fie în afara uterului, fie la nivelul trompelor uterine, fie la nivelul ovarelor. Astfel că, dacă ai aflat că ești însărcinată, un control mai amănunțit la medic este neapărat necesar.

Printre simptomele întâlnite la o femeie cu sarcină ectopică se numără: durerea lombară, durerea de la nivelul abdomenului/ovarelor și sângerările vaginale anormale.

reprezentare a unei sarcini ectopice

Sarcina se dezvoltă fie în afara uterului, fie la nivelul trompelor uterine, fie la nivelul ovarelor.

Tumorile ovariene, cauze rare ale durerilor de la nivelul abdomenului inferior

O durere puternică la nivelul ovarelor poate fi semn de tumoare ovariană. Aceasta poate fi benignă sau malignă și poate fi însoțită de: indigestie, senzație de presiune la nivelul abdomenului, diaree, constipație sau lipsa poftei de mâncare.

Fiindcă tumorile ovariene sunt periculoase, sunt necesare investigații suplimentare, precum: tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică și testele de sânge.

În final, durerile de ovare mai pot fi întâlnite și în cazul: torsiunilor de ovare, avortului septic, endometriozei sau sindromului ovarelor polichistice.

reprezentare a unei tumori ovariene

Tumoarea ovariană fi benignă sau malignă și poate fi însoțită de: indigestie, senzație de presiunbe la nivelul abdomenului, diaree, constipație sau lipsa poftei de mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *