Prima pagină » Sanatate » Ce afecțiuni poți avea dacă îți apar bubițe pe corp
Ce afecțiuni poți avea dacă îți apar bubițe pe corp

Ce afecțiuni poți avea dacă îți apar bubițe pe corp

05 sept. 2023, 09:05,
în Sanatate

Unele bubițe de pe corp pot ascunde afecțiuni grave, spun specialiștii. Este indicat că la orice problemă de acest fel să apelezi la ajutor de specialitate. În articolul actual vom arăta unele dintre afecțiunile pe care le poți avea atunci când îţi apar bubițe pe corp.

Bubițe pe corp! Când trebuie să ne îngrijorăm

Publicul larg folosește termenul „bubă” sau „bubiță” pentru a descrie orice leziune apărută pe piele, în funcție de dimensiunea acesteia. Inclusiv vânătăile care lasă urme sunt denumite „bubițe” încă din copilărie. Având în vedere că pielea reprezintă cel mai extins organ al corpului, apariția de leziuni cutanate poate fi ușor observată și, de multe ori, poate genera preocupare chiar și în absența simptomelor. Întrebarea ce se pune este gradul de severitate al unei erupții cutanate și când ar trebui să consulte un specialist pacientul.

Există numeroase situații care pot duce la apariția leziunilor pe piele. Este important să înțelegem că dermatologii sunt specializați în diagnosticarea peste 3000 de afecțiuni cutanate care pot se manifesta prin diverse tipuri de leziuni cutanate.

Este important să rețineți că unele afecțiuni pot fi identificate și tratate exclusiv pe baza examinării clinice, datorită caracteristicilor evidente ale erupțiilor cutanate, în timp ce în alte cazuri este necesară efectuarea unor investigații suplimentare.

Cauzele cele mai frecvente ale erupțiilor sau leziunilor cutanate includ infecții (cum ar fi scarlatina, rujeola, rubeola, varicelă, și altele), parazitoze (cazul scabiei), reacții alergice (precum urticaria, cauzată de alimente, paraziți intestinali, anumite medicamente etc.), afecțiuni atopice (cum ar fi keratoza foliculară), infecții virale (precum herpesul, zona zoster), infecții bacteriene (cazul stafilococii cutanate), înțepături de insecte și multe altele. Durerea localizată poate sugera un proces inflamator. Cu toate acestea, există momente când putem diagnostica boala, dar nu putem oferi o explicație completă pentru apariția leziunilor cutanate.

În majoritatea cazurilor, pacienții descriu leziunile cutanate ca fiind mici papule roșii, uneori însoțite de vezicule, acoperite sau nu de o peliculă albă sau de crustă de culoare maro.

Sfaturi pentru situațiile în care ai bubițe pe corp

Este important să rețineți circumstanțele în care a apărut erupția, cum ar fi după o expunere la iarbă verde sau în urma unei călătorii. Acest aspect este deosebit de relevant în cazul înțepăturilor de insecte.

Monitorizați evoluția erupției timp de câteva zile pentru a observa dacă aceasta tinde să se extindă sau să se amelioreze spontan.

Întrebați dacă există alte persoane din jurul dumneavoastră care prezintă aceleași manifestări cutanate. Această informație este importantă în cazul unei posibile cauze infecțioase, mai ales în comunitățile cu copii, unde pot apărea erupții similare.

Informați medicul cu privire la orice episoade anterioare de erupții cutanate asemănătoare. Acest aspect poate oferi indicii despre posibilul mecanism alergic sau alte cauze subiacente.

Măsurați temperatura corpului și examinați întreaga suprafață a pielii pentru a identifica zonele afectate și cele sănătoase.

Atunci când o erupție cutanată, chiar și una minoră, nu poate fi asociată unei cauze evidente, cum ar fi frecarea sau transpirația, și nu prezintă tendința de a se vindeca spontan, este recomandabil să consultați un medic dermatolog specialist. La consultație, fiți pregătit să răspundeți la întrebările de mai sus pentru a ajuta la diagnosticarea și gestionarea corectă a problemei. Așadar, sunt unele bubițe pe corp care apar ca urmare a unor probleme minore, dar nu mereu. Este absolut necesar să apelați la ajutor de specialitate.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Bărbatul care a urcat pe trotuar cu mașina și a lovit un adolescent de 17 ani, în Sectorul 3, ar fi vrut "să-i dea o lecţie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`