Prima pagină » Sanatate » Ce afecțiuni indică hematocritul mărit? Interpretarea analizelor medicale

Ce afecțiuni indică hematocritul mărit? Interpretarea analizelor medicale

24 apr. 2023, 13:17,
în Sanatate

Un hematocrit mărit nu este de bun augur. Iată în ce constă această analiză medicală și ce măsuri trebuie să iei, pentru ca starea ta de sănătate să nu se degradeze.

Hematocritul constituie procentul de globule roșii din volumul de sânge pe care îl are o persoană. Sângele este reprezentat de trei categorii de elemente, și anume: globulele roșii, globulele albe și trombocitele. Globulele roșii au rolul de a transporta oxigenul, de a hrăni și de a ajuta viabilitatea țesuturilor. Globulele albe sau leucocitele sunt importante, la rândul lor, în procesul de apărare împotriva infecțiilor, făcând, deci, parte din sistemul imun. În ceea ce privește trombocitele, acestea au rol în oprirea sângerării alături de proteine. În sânge există între 150.000 și 400.000 de trombocite pe microlitru de sânge.

Hematocritul se află în strânsă legătură cu masa eritrocitară, cu volumul eritrocitar mediu și cu volumul plasmatic. Iată ce constituie toate aceste elemente.

Ce înseamnă când hematocritul este mărit? Află ce afecțiuni indică

Rolul globulelor roșii este, așa cum am spus, de a transporta oxigenul în organism și de a-i conferi sângelui culoarea roșie pe care o are. Pe lângă oxigen, hematiile mai conțin și hemoglobină, o proteină care funcționează alături de moleculele de oxigen. Lucrul acesta ajută globulele roșii din sânge să ia din oxigenul prezent în plămâni și să-l „plimbe” în tot organismul.

Potrivit specialiștilor, stilul de viață, schimbările de mediu sau unele afecțiuni medicale pot influența puternic valoarea procentului de globule roșii din sânge. Astfel că, dacă vă simțiți obosiți, aveți amețeli sau nu puteți respira corespunzător, este indicat să vă testați nivelul de hematocrit din sânge. În situația în care acesta este mai scăzut, există posibilitatea să apară numeroase afecțiuni, dintre care menționăm anemia. Dacă hematocritul este mărit, poate apărea policitemia, o problemă medicală care duce inevitabil la formarea de cheaguri de sânge.

mai multe eprubete cu sânge

Potrivit specialiștilor, stilul de viață, schimbările de mediu sau unele afecțiuni medicale pot influența puternic valoarea procentului de globule roșii din sânge.

Care sunt valorile normale ale hematocritului?

Hematocritul este influențat de rasă, vârstă și sex, el având astfel valori variabile. De asemenea, valoarea procentului normal de globule roşii din sânge poate varia uşor de la o practică medicală la alta.

Valoarea hematocritului este generată de așa-numită „regulă a lui 3”: (Hb (g/dL) x 3 = Ht (%). De pildă, dacă Hemoglobina – Hb =10 g/dL x 3, atunci Ht = 30%, notează medlife.ro.

Intervalele normale de hematocrit sunt următoarele: la bărbații adulți este de 42%-54%, la femeile adulte 38%-46%, la femeile gravide 30% – 34% limite inferioare şi 46% limite superioare, bărbații rezidenţi în zone de mare altitudine 41% – 56%, copiii între 2 și 17 ani au 30-44%. De precizat este că aceste valori pot varia în funcție de practică medicală aplicată.

Acuratețea rezultatului acestei analize medicale poate fi afectată de o serie de factori, și anume: pierderea semnificativă de sânge care a avut loc recent, sarcina la femei, transfuzia recentă de sânge, deshidratarea severă, fumatul, efortul fizic excesiv și condițiile de viață la o altitudine mare.

o asistentă medicală care îi ia sânge unui pacient

Intervalele normale de hematocrit sunt următoarele: la bărbații adulți este de 42%-54%, la femeile adulte 38%-46%, la femeile gravide 30% – 34% limite inferioare şi 46% limite superioare, bărbații rezidenţi în zone de mare altitudine 41% – 56%, copiii între 2 și 17 ani au 30-44%.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum citești și trimiți corect indexul la gaze și curent. Soluții pentru facturi fără erori
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`