Prima pagină » Economic Local » Ce activități sunt eligibile în programul Femeia Antreprenor 2024? Ieșencele pot depune planurile de afaceri
Ce activități sunt eligibile în programul Femeia Antreprenor 2024? Ieșencele pot depune planurile de afaceri

Ce activități sunt eligibile în programul Femeia Antreprenor 2024? Ieșencele pot depune planurile de afaceri

08 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Înscrierile în Programul Femeia Antreprenor 2024 au început la finalul lunii iulie, însă antreprenoarele nu s-au înscris în număr mare. Acestea au timp să depună planurile de afaceri până la 4 octombrie 2024. Activitățile eligibile la finanțare sunt specificate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Au început înscrierile în Programul Femeia Antreprenor 2024, însă nicio femeie din Iași nu a depus planurile de afaceri. Aplicațiile se transmit exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate: https://minimis.imm.gov.ro. Pe toata perioada înscrierii, pagina de transparență, unde situația înscrierilor poate fi urmărită în timp real, este disponibilă la următorul link: https://minimis.imm.gov.ro/transparenta-femeia-antreprenor. După completarea și trimiterea online a formularului de înscriere nu se mai pot face completări/modificări asupra acestuia. Ieșencele pot depune proiectele până la 4 octombrie 2024. Activitățile eligibile la finanțare sunt specificate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Ieșencele care vor să dezvolte afaceri de succes pot accesa finanțarea în valoare de 200.000 de lei. Suma reprezintă maximum 90 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Ce activități sunt eligibile în programul Femeia Antreprenor 2024?

Acestea sunt activități de pescuit și acvacultură, acoperite de Regulamentul (UE) nr. 1379/2013, respectiv 031 – Pescuitul și 032 – Acvacultura, dar și activități de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață. De asemenea, sunt finanțate activități legate de export către țări terțe sau alte state membre, respectiv ajutoarele direct legate de cantitățile exportate, cele destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export, dar și ajutoarele condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate. Pentru sectorul Horeca (diviziunile 55 și 56 din CAEN Rev. 2), eligibil în cadrul programului, nu sunt eligibile cheltuielile privind achiziționarea băuturilor alcoolice și tutunului ce sunt comercializate în unitățile de prestare a serviciilor specifice industriei ospitalității. Programul a avut succes la Iași.

Ce condiții trebuie să îndeplinească ieșencele care se înscriu în program?

Pentru a obține finanțarea, potențialele beneficiare trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Una dintre acestea o reprezintă vechimea calității de asociat/acționar feminin din societate, care trebuie să fie mai mare de 24 de luni de la data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă. De asemenea, ieșencele asigură o cofinanțare în procent de minimum 10 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN. O altă condiție este ca societatea să fi obținut profit în exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2022 și 2023. Antreprenoarele din Iași sunt obligate să mențină locurile de muncă create prin program pe o perioadă de minimum 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT). Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice reprezintă mai mult de 60 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. O altă condiție este ca vechimea calității de administrator feminin al societății să fie mai mare de 6 luni față de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, o perioadă neîntreruptă.

Admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea formularelor de înscriere. La punctaje egale, departajarea se face în funcție de criteriile enumerate în Anexa 1 a procedurii. Înscrierile în Programul Femeia Antreprenor 2024 au început la finalul lunii iulie și se finalizează în luna octombrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 noiembrie 2024
18 noiembrie 2024