Pentru încheierea căsătoriei, viitorii soți trebuie să știe ce acte trebuie pentru cununia civilă la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Căsătoria se va putea oficializa după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor.
Actele necesare pentru cununia civilă și declarația de căsătorie se depun la sediul stării civile, cu exact 11 zile calendaristice înainte de oficierea căsătoriei, termen în care sunt cuprinse atât ziua în care declarația a fost făcută, dar și ziua în care se oficiază căsătoria.
Ce acte trebuie pentru cununia civilă
Declarația de căsătorie se face personal, de către viitorii soți, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. În cazul în care unul dintre viitorii soți nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătorie, el poate face declarație de căsătorie la primăria localității de domiciliu sau de reședință, care o va transmite, în termen de 48 de ore, la primăria localității unde urmează a se încheia căsătoria.
Pe lângă declarația de căsătorie completată de către viitorii soți, dosarul cu acte pentru cununie civilă trebuie să conțină și următoarele documente: actele de identitate ale viitorului soți, original și copie; certificatele de naștere ale viitorilor soți, original și copie; certificatul medical privind starea sănătății, acest act doveditor este valabil 14 calendaristice de la data emiterii și trebuie să conțină mențiunea clară că persoana se poate/sau nu căsători.
Dacă este cazul, unul dintre soți a mai fost căsătorit, este nevoie și de documentele în original și copie din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou, de exemplu actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație.
În declarația de căsătorie, viitorii soți vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie și vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform prevederilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales.
Când și unde se depun actele
Actele se depun cu 11 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei, iar acest termen include ziua în care a fost făcută declarația de căsătorie, dar și ziua în care se oficiază evenimentul. Certificatul medicalcare atestă starea sănătății este valabil 14 zile de la data emiterii.
Certificatul medical prenupțial trebuie să conțină parafa și semnătura medicului împreună cu mențiunea „se poate căsători/ este apt pentru căsătorie”. Nu sunt acceptate certificate care conțin modificări sau ștersături. Iată și cât costă un divorț la primărie. Declarația de căsătorie trebuie completată doar de către viitorii soți și se semnează în fața ofițerului de stare civilă la sediul unde se oficiază căsătoria.
Numele de familie al soților după căsătorie poate fi: numele pe care l-au avut înainte de căsătorie; numele unuia sau celuilalt soț; numele lor reunite; unul dintre soți își păstrează numele dinaintea căsătoriei, iar celălalt soț poate să poarte numele lor reunite.
La oficierea căsătoriei actul de identitate al soțului care își schimbă numele va fi invalidat urmând a fi preschimbat în termen de 15 zile. În ceea ce privește analizele medicale cerute prin lege, ei bine, acestea vor fi valabile 14 zile calendaristice din momentul primirii rezultatului, iar căsătoria nu poate fi încheiată dacă acestea nu sunt incluse în dosarul pentru Oficiul Stării Civile. Prin urmare, pentru viitorii miri e important să știe ce acte trebuie pentru cununia civilă.