Întreaga procedură de preschimbare a cărții de identitate implică și adunarea unor acte care sunt necesare pentru schimbarea buletinul expirat. Dacă preschimbarea actului se va face din alte motive, atunci documentele vor varia.
Cărțile de identitate vor trebui înlocuite cu unele electronice, conform unui regulament al Uniunii Europene (UE). Pe lângă datele personale de pe buletinele clasice, actul de identitate cu cip va putea conține datele biometrice, adică imaginea feței și, eventual, amprentele a două degete, precum și o semnătură digitală.
Ce acte sunt necesare pentru schimbare buletinul expirat
Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Potrivit directivelor UE, românii trebuie să preschimbe buletinele cu noile cărți de identitate electronice până în august 2031.
Trebuie precizat faptul că toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Această situaţie este legată de hotărârea Uniunii Europene mai sus menţionată, care a stabilit un termen-limită pentru ca statele membre să adopte un format standardizat al documentelor de identitate.
Fie că este vorba despre schimbare de buletin pentru că nu mai locuiți la același domiciliu sau nu mai aveți același nume, fie că aveți nevoie de o nouă carte de identitate pentru că a expirat, s-a deteriorat sau a fost furată cea veche, este bine să știți ce acte sunt necesare pentru schimbare buletin, în 2025.
Cei cărora le expiră buletinul sunt obligați, potrivit legislației în vigoare în 2025, să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a cărții de identitate, pentru a cere un nou buletin.
Pentru preschimbarea buletinul vei avea nevoie de următoarele documente: cerere pentru eliberare buletin; actul de identitate; certificatul de naștere, original și copie; certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie; certificatul/hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie; certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie; certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie; chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate – 7 lei.
Unde se depun documentele
Actele se depun se depun la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa. Cererile pentru eliberarea actelor de identitate se depun personal, iar cărţile de identitate se eliberează titularilor, în acelaşi loc.
În situaţia în care solicitantul nu se află în ţară, mandatarul va prezenta o procură specială pe care se află aplicată fotografia titularului, autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul în care se află solicitantul. În cuprinsul procurii este necesar să se regăsească referirea expresă la obiectul mandatului. Iată cu cât timp înainte se pot depune dosarul de pensionare.
În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, cetățenii se pot prezenta la serviciu public comunitar de evidență a persoanelor la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.
Potrivit legii, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. Cu toate acestea, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate. Prin urmare, trebuie să știi ce acte necesare sunt necesare pentru schimbarea buletinului expirat.