Tot mai mulți români se întreabă ce acte le sunt necesare pentru întocmirea dosarului de expertiză medicală și dacă se încadrează la pensia pe caz de boală. Persoanele ce au suferit un accident la locul de muncă sau nu mai au capacitatea de a lucra din cauza unei boli, pot depune un dosar cu documentele de la medicul de specialitate pentru a beneficia de această pensie. De asemenea, se preconizează și majorarea acestora de la data de 1 septembrie cu până la 7%.
Casa Națională de Pensii Publice a venit cu o nouă informare în ceea ce privește transmiterea electronică a documentului cu privire la plata drepturilor. Instituția a lansat o aplicație care vine în ajutorul românilor. Softul celor de la CNPP a devenit funcțional de pe 21 februarie. Pentru a putea încărca pe site documentul, persoanele au nevoie de un cont și trebuie să acceseze secțiunea „Completare formular”, „Depuneri cereri și documente”, „Pensii” și „Documente de informare”.
Acte necesare de depus la un dosar pentru pensia pe caz de boală
Din cauza unei anumite boli sau a unui accident de muncă, unele persoane nu mai pot lucra și ies la pensie anticipat. Însă, pentru a putea beneficia de această oportunitate, românii trebuie să depună un dosar de expertiză medicală. Actele necesare pentru aceasta sunt: cererea pentru expertiza medicală a capacității de muncă, documentele medicale eliberate de medicii de specialitate ce confirmă diagnosticul, actul de identitate, documentele medicale din care să rezulte afecțiunile prezentate și rezultatul investigațiilor. Lista completă a documentelor o puteți regăsi și pe site-ul oficial a Casei Județene de Pensii Iași. De asemenea, tot pe site sunt prezentate gradele de reducere a capacității în muncă și cine poate beneficia de această pensie.
Românii plecați în străinătate pot beneficia de asemenea de pensii lunare. Cei ce au lucrat în străinătate pot beneficia de pensie atât din țara natală, cât și din Spania, Germania sau alte țări din Uniunea Europeană. Stagiul minim de cotizare este diferit. În România sunt necesari 15 ani, iar în Italia 20 ani vechime. De asemenea, în Italia atât femeile cât și bărbații se pensionează la vârsta de 67 ani.
Pensiile românilor vor fi majorate de la 1 septembrie 2022
Ministerul Muncii va lua în calcul majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2022. Pensiile ar putea fi majorate cu până la 7 procente de la 1 septembrie, iar salariile bugetarilor ar putea să crească cu 5 la sută din vară. PSD ar dori să crească pensiile mici și să majoreze sectorul bugetar, însă PNL nu este de acord cu această propunere deoarece nu ar fi o creștere și pentru sistemul privat. De asemenea, Florin Cîțu este de părere că ar trebui găsită o soluție pentru a majora toate veniturile românilor. Fostul premier a mai menționat că nu corect ca salariile celor de la privat să nu fie majorate, iar cele ale bugetarilor să fie mărite. Acesta a mai propus reducerea TVA-ului și majorarea contribuțiilor românilor pentru evitarea unei crize majore în România.
„Propun măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor. PNL va susţine o măsură care să crească veniturile. Trebuie să ne gândim la o soluție de creștere a veniturilor tuturor românilor.”, a declarat Florin Cîțu.
Actele necesare pentru depunerea dosarului de pensie pe caz de boală sau invaliditate pot fi consultate îndeaproape pe site-ul Casei Județene de Pensii Iași.