Prima pagină » Lifestyle » Ce a uitat lumea din cauza coronavirusului: cinci probleme care nu au dispărut
Ce a uitat lumea din cauza coronavirusului: cinci probleme care nu au dispărut

Ce a uitat lumea din cauza coronavirusului: cinci probleme care nu au dispărut

20 aug. 2020, 13:14,
BZI.ro, în Lifestyle

Pandemia Covid-19 a umbrit multe probleme grave cu care încă se confruntă omenirea, dar mai devreme sau mai târziu vor trebui să fie iar abordate.
Acest lucru nu este surprinzător: epidemia a afectat întreaga lume, amenință viața umană, ridică multe întrebări referitoare la lupta împotriva epidemiei.

Iată cinci probleme majore care vor trebui abordate într-un fel sau altul în săptămânile și lunile următoare.

Amenințarea unei noi curse nucleare

Tratatul de reducere a armelor strategice ruso-americane (START-3) expiră la începutul lunii februarie a anului viitor. Este ultimul acord major de control al armelor moștenit din epoca Războiului Rece.

Poate fi extins prin acordul reciproc al părților, dar nu a mai rămas nimic pentru asta.

Dacă acest lucru nu se vă întâmpla, vor exista adevărate temeri că, în absența verificărilor și a lipsei de transparență, vă începe o nouă cursă de armament nuclear. Pericolul este intensificat de dezvoltarea de noi arme secrete, cum ar fi rachetele hipersonice, capabile să manevreze în zbor.

Creșterea tensiunilor în jurul Iranului

Scandalul în legătură cu retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul este pe punctul de a escalada în continuare.
Rămâne în vigoare embargoul ONU privind furnizarea către Iran a mai multor tipuri de arme moderne. Expiră pe 18 octombrie anul acesta. SUA caută o prelungire. Președintele iranian, Hassan Rouhani, a anunțat deja consecințele nefaste ale unui astfel de pas.
Israelul intenționează să anexeze Cisiordania

Maratonul electoral israelian s-a încheiat. Primul ministru Benjamin Netanyahu, deși a suferit o serie de lovituri, și-a păstrat postul datorită unui acord de împărțire a puterii cu unul dintre principalele partide de opoziție.

În ciuda amenințării de hărțuire care atârnată asupra lui – și poate în parte din această cauză – Netanyahu promovează o agendă naționalistă controversată care include anexarea Cisiordania ocupată și transformarea acesteia într-o parte permanentă a Israelului.
Aceasta ar îngropa odată pentru toate perspectiva unei Palestine cu două state, deși este menționată în planul de pace al lui Donald Trump. Mulți continuă să o vadă că singura speranță slabă pentru o pace durabilă între Israel și Palestinieni.

Brexit: încă pe ordinea de zi

Mulți au uitat aproape acest cuvânt. Între timp, ceasul merge: perioada de tranziție în care Marea Britanie și UE trebuie să convină asupra unei viitoare relații se încheie pe 31 decembrie.

Negocierile începute au fost într-o etapă preliminară, iar acum sunt practic agățați în aer. Guvernul lui Boris Johnson nici măcar nu sugerează posibilitatea prelungirii acestora după Anul Nou.

Pandemia coronavirusului a creat o situație nouă: toată lumea se confruntă cu o criză economică, din care vă fi nevoie de ani de zile pentru a ieși.

Încălzirea globala

Lupta împotriva pandemiei poate fi văzută că un teren de testare pentru a testa capacitatea comunității mondiale de a aborda împreună cea mai mare și mai complexă problemă globală – schimbările climatice.

În ceea ce privește cooperarea internațională, experiența a fost foarte mixtă. Iar dificultățile care vor rămâne chiar și după epidemie nu vor face decât să complice totul.

Conferința ONU pentru climă, care trebuia să aibă loc la Glasgow în noiembrie, a fost deja amânată pentru anul viitor. Dar, desigur, ideea nu este doar reluarea procesului de negociere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *