Dr. Nick Norwitz, student la medicină la Harvard, a mâncat 720 de ouă într-o lună pentru a studia efectele unei diete bazate pe ouă asupra colesterolului său și a constatat o scădere de aproape 20% a nivelului său de colesterol.
Norwitz a presupus înainte de experiment că consumul celor 60 de duzini de ouă nu va crește colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) sau colesterolul „rău” până la finalul lunii.
Un student la medicină a mâncat peste 700 de ouă într-o lună
Mâncând aproximativ 24 de ouă pe zi, adică unul pe oră, aportul său de colesterol alimentar a crescut de cinci ori, ajungând la un total de 133.200 de miligrame de colesterol în decursul unei luni, a explicat el într-un videoclip pe YouTube.
În prima săptămână a dietei, nivelul LDL al lui Norwitz a scăzut cu 2%, înainte de a scădea semnificativ cu 18% în ultimele două săptămâni.
Nivelul normal de LDL al lui Norwitz era în jur de 90 mg/dL când urma o dietă mixtă, de tip american, înainte de a adopta dieta ketogenică.
Conform Healthline, consumul a două ouă pe zi sau a unei jumătăți de cană de ouă, comparativ cu un mic dejun bogat în carbohidrați, nu a produs modificări semnificative ale nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, un alt studiu a arătat că persoanele cu probleme de sănătate, inclusiv diabet, care consumau șase până la 12 ouă pe săptămână, nu au experimentat o creștere a colesterolului total din sânge sau a factorilor de risc pentru bolile de inimă, ci au avut o creștere a colesterolului HDL (colesterolul „bun”).
Colesterolul alimentar se atașează de receptorii intestinali, stimulând eliberarea hormonului colecistokinină, care interacționează cu receptorii din ficat pentru a inhiba sinteza colesterolului endogen, menținând astfel echilibrul metabolic.
Nivelul de colesterol al studentului a scăzut după experiment
Norwitz a explicat că la persoanele subțiri, sensibile la insulină, care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați, în special diete cetogenice, este comun ca nivelul LDL să crească ca parte a unei triade lipidice. Aceasta include LDL ridicat, HDL ridicat și trigliceride scăzute, indicând o schimbare metabolică de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor.
Adăugarea carbohidraților înapoi în dieta celor care răspund puternic la cetoză poate reduce nivelul LDL.
În ultimele două săptămâni ale experimentului, Norwitz a inclus fructe precum afine, banane și căpșuni, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a colesterolului său.
Chiar dacă a consumat zilnic 60 de grame de carbohidrați net, acest lucru nu a fost suficient pentru a inversa complet fenotipul său de „răspuns puternic la masă”, dar a avut un impact considerabil asupra reducerii nivelului de cetoză.
„Doza suplimentară de carbohidrați a compensat cantitățile mari de colesterol pe care le consumam”, a spus el.
Norwitz, care urmează un doctorat la Universitatea Oxford, a menționat că mănâncă zilnic aproximativ 75 de grame de grăsimi saturate și 5.000 de miligrame de colesterol alimentar.
Asociația Americană a Inimii recomandă ca nu mai mult de 6% din caloriile zilnice să provină din grăsimi saturate. Și totodată, nu repetați experimentul studentului la medicină ce a mâncat peste 700 de ouă într-o lună.