Prima pagină » Titlurile zilei » Ce a îngenunchiat-o pe Narciza Nedelcu, șefa de la Cadastrul ieșean! Detalii ascunse din dosarul care i-a adus ani întregi de închisoare (Exclusiv)
Ce a îngenunchiat-o pe Narciza Nedelcu, șefa de la Cadastrul ieșean! Detalii ascunse din dosarul care i-a adus ani întregi de închisoare (Exclusiv)

Ce a îngenunchiat-o pe Narciza Nedelcu, șefa de la Cadastrul ieșean! Detalii ascunse din dosarul care i-a adus ani întregi de închisoare (Exclusiv)

14 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Fosta șefă de la Oficiul de Cadastru Iași, Narciza Nedelcu, a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au făcut publică motivarea sentinței emise în acest caz. Amintim că, inițial, Narciza Nedelcu fusese achitată de Tribunalul Iași

Motivare-bombă în cazul fostei șefe de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași! Magistrații ieșeni au arătat cum s-a ajuns la aplicarea pedepsei în cazul Narcizei Nedelcu. Amintim că, în urmă cu câteva luni, fosta șefă de la OCPI Iași a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Iași a anulat sentința Tribunalului, prin care Narciza Nedelcu fusese achitată inițial.
Pe 12 iunie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostei șefe a OCPI Iași. Alături de aceasta, anchetatorii i-au trimis în judecată pe Otonel Grunzu, Liviu Gabriel Bălțatu, Nicoleta Dolachi-Pelin și Irina Soficu, consilieri la Oficiul de Cadastru.

Procurorii anticorupție au trimis mai multe persoane în judecată, alături de Narciza Nedelcu

Totodată, au fost trimiși în judecată administratorii de firme Ovidiu Alexandru, Leoraș Bucșă, Cristian Stolniceanu, Aurelian Antonius Mănuță și Ștefan Lipșa. De asemenea, au fost acuzate firmele Topo Euro Cad SRL, Gauss SRL și Agenția de Cadastru și Topografie SRL Iași.

„În perioada 23 – 30 decembrie 2009, inculpata Narciza Nedelcu, în calitate de director și ordonator de credite la Oficiul de Cadastru Iași, a avizat la plată, în mod nelegal, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.

În 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea firmelor menționate anterior, inculpata Narciza Nedelcu a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate. Totodată, inculpata a aprobat mai multe procese-verbale de acceptanță (întocmite în fals de către inculpatul Liviu Gabriel Bălțatu, la instigarea inculpatului Otonel Grunzu), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la Oficiul de Cadastru”, au afirmat procurorii DNA.

Fosta șefă de la Oficiul de Cadastru a semnat mai multe documente

Procurorii DNA au mai spus că Narciza Nedelcu a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu firmele respective.

„În același context, inculpata Irina Soficu, în calitate de contabil-șef, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective. Ulterior, aceasta a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30 decembrie 2009. Prin achitarea acestor facturi către cei 5 prestatori de servicii, cu achitarea a 379.657 de lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă. Astfel, cei 5 prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare”, au subliniat oamenii legii.

Potrivit acestora, în vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii firmelor amintite au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la Oficiul de Cadastru Iași. Inițial, judecătorii au emis o sentință de achitare în cazul Narcizei Nedelcu, dar procurorii au contestat decizia.

Ce au spus judecătorii ieșeni despre sentința dată în scandalul de la OCPI

Recent, magistrații ieșeni au făcut publică motivarea sentinței prin care Narciza Nedelcu a fost condamnată. Judecătorii au arătat cum au ajuns la pedepsele aplicate în dosar.

„Curtea constată că, în cadrul motivelor de apel, mai mulți inculpați au invocat, contrar realității evidente, că și-au îndeplinit obligațiile contractuale, iar facturile emise atestă tocmai acest fapt, motiv pentru care se impunea achitarea lor în raport de aceste infracțiuni. Raționamentul apărării, în sensul că, și dacă inculpații și-ar fi îndeplinit integral obligațiile contractuale, aceștia nu ar fi fost îndreptățiți la plata serviciilor, ce era condiționată de un element exterior conduitei acestora, excede obiectului cauzei și, mai mult, nu este în măsură să înlăture întrunirea elementelor constitutive pentru faptele concret săvârșite de către fiecare inculpat, întrucât, în această ipoteză, inculpaților nu li s-ar fi putut reproșa întocmirea în fals a facturilor fiscale, pentru că nu ar fi existat o alterare a realității, prin mențiuni necorespunzătoare realității faptice”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Aceștia au făcut referire și la condamnarea fostei șefe de la OCPI Iași, Narciza Nedelcu.

„Toate acțiunile întreprinse de inculpată, fie în sensul întocmirii, fie în vederea aprobării sau însușirii prin semnătură, au vizat înscrisuri oficiale care atestau fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului și au fost realizate cu bună-știință, inculpata nu doar cunoscând caracterul neadevărat al mențiunilor cuprinse în cadrul acestor înscrisuri, dar acționând în mod premeditat și organizat în vederea fabricării acestora, urmărind prin activitatea întreprinsă, alături de ceilalți funcționari publici, să creeze aparența nereală a derulării corespunzătoare și în termenele stabilite prin contract a serviciilor contractate și să justifice plata nelegală efectuată în beneficiul societăților contractante, pentru servicii ce nu fuseseră integral prestate potrivit contractului”, au subliniat magistrații ieșeni.

„O conduită contrară legii…”

Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au adăugat că plățile făcute cu aprobarea Narcizei Nedelcu nu au avut caracter legal.

„Chiar dacă acuzarea îi impută inculpatei efectuarea nelegală a plății raportat la neîndeplinirea a două condiții cumulative, simplul fapt că neîndeplinirea doar a uneia (neîntocmirea planurilor parcelare) ar fi putut duce la concluzia că plata nu a fost efectuată nelegal nu poate duce la concluzia că, și în situația de față, când obligația principală contractuală nu a fost realizată, iar serviciile nu au fost integral prestate, plata ar fi putut avea caracter legal”, au susținut magistrații.

Judecătorii nu cred în nevinovăția fostei directoare

De asemenea, ei au susținut că, din probele aflate la dosar, rezultă „o conduită contrară legii”.

„În raport de specificul acuzațiilor din prezenta cauză, în care încălcarea atribuțiilor de serviciu specifice este una clară, neechivocă, nefiind incidentă niciuna dintre situațiile de interpretare a prevederilor legale, de raportare a dispozițiilor din legislația secundară la cele din legislația primară, rezultă cu certitudine că, pentru a se stabili că inculpata a avut o conduită contrară legii, este suficientă referirea la dispozițiile legale enunțate, ce poate fi dedusă cu ușurință și din maniera în care a fost formulată acuzația împotriva acestei inculpate.

În acest cadru, Curtea constată ca neîntemeiate susținerile primei instanțe, în sensul că inculpata nu ar fi acționat cu vinovăția prevăzută de lege – intenția, pentru argumentele ce succed. În analiza conduitei adoptate de inculpată trebuie avut, de asemenea, în vedere că, în calitate de reprezentant al OCPI, aceasta nu se confrunta cu iminența unei situații de natură să producă prejudicii instituției pe care o conducea, cât timp, prin neîndeplinirea integrală de către prestatorii de servicii a obligațiilor contractuale, nu se năștea obligația corelativă a instituției de a aviza fiecare plan și tabel parcelar (sau de a trimite spre remediere), de a le procesa în programul național E-Terra în vederea atribuirii numerelor cadastrale și de a emite procesele-verbale de acceptanță în maximUM 10 zile”, au încheiat judecătorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *