Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce a dus la exilul lui Béla I al Ungariei
Ce a dus la exilul lui Béla I al Ungariei

Ce a dus la exilul lui Béla I al Ungariei

05 dec. 2014, 14:41,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:23029;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Béla I Campionul ori Bizonul (in limbile maghiara: I. (Bajnok/Bölény) Béla; slovaca: Belo I}}, c. 1016–1063) a fost rege al Ungariei din 1060 pana la moartea sa. El a facut parte din ramura tanara a Casei Árpád. Pana sa devina rege, el a petrecut 17 ani in exil in Polonia, la curtea regelui Poloniei. S-a reintors in tara in 1043, la cererea fratelui sau, regele Andrei, care i-a oferit titlul de duce al unei treimi din regat si l-a proclamat urmas la tron. Regele Andrei a hotarat insa ca, dupa ce i s-a nascut un baiat, Solomon, sa isi numeasca fiul ca mostenitor al tronului. Béla a refuzat sa accepte acest aranjament si s-a rasculat impotriva regelui si fratelui sau. In ciuda faptului ca Bela a reusit sa il infranga pe Andrei, el nu a reusit sa impuna succesiunea la tron al propriului fiu, opozitia impotriva lui Géza I incetand abia in 1074.

Vazul s-a implicat intr-o tentativa esuata de asasinare a regelui Stefan. Pentru tradarea sa a fost executat in 1037, dupa ce fusese mai intai orbit, prin turnarea de plumb topit in urechi.

Vezi si Exilul lui Ludovic al XVIII-lea al Frantei

Cei trei frati, Béla, Levente si Andrei, au fugit mai intai in Boemia, dupa care au plecat mai departe in Polonia. Aici, Béla a ramas la curtea ducelui Poloniei, unde s-a si casatorit. Levente si Andrei si-au continuat drumul spre est, stabilindu-se la Kiev. Béla a devenit un comandant militar de succes sub comanda lui Mieszko al II-lea Lambert, evidentiindu-se in campaniile acestuia din urma impotriva triburilor pagane din Pomerania. In aceasta perioada si-a capatat supranumele „Campionul”. Unele cronici relateaza ca, atunci cand liderul triburilor pomeraniene l-a provocat la lupta corp la corp pe Mieszko, Béla a acceptat provocarea in numele regelui polonez. Béla a devenit unul dintre favoritii lui Mieszko si s-a casatorit cu una dintre fiicele monarhului. Numele sotiei lui Béla nu este cunoscut cu certitudine. Unii dintre istorici presupun ca este vorba despre Rixa/Richeza. Alti cercetatori considera ca este vorba despre Adelaide. Béla a fost crestinat chiar inaintea ceremoniei de casatorie si a primit numele de Adalbert. Nu se stie cu exactitate ce a facut Bela in timpul rascoalelor pagane din Polonia, cand cumnatul sau regele Cazimir a fost obligat sa paraseasca tara.

Vezi si Exilul si cariera politica interbelica a lui Ioannis Metaxas

O serie de autori presupun ca in aceasta perioada de interregnum din Polonia, Béla s-a refugiat in Boemia si l-au identificat pe Béla ca fiind „varul regelui Stefan” mentionat in cronicile medievale pe care imparatul Henric al III-lea l-a numit in 1043 guvernator al teritoriilor Ungariei cedate de Samuel Aba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`