Prima pagină » Actualitate » Ce a discutat Vladimir Putin cu Xi Jinping?

Ce a discutat Vladimir Putin cu Xi Jinping?

16 sept. 2022, 08:43, 1 ,
în Actualitate

Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o discuție în contextul în care președintele Rusiei şi cel al Chinei participă la summitul din Uzbekistan. Cei doi oficiali și-au mulțumit pentru colaborarea din mai multe domenii, iar Vladimir Putin a explicat faptul că Beijingul este un aliat de încredere.

Aceștia au vorbit despre războiul din Ucraina, iar Vladimir Putin a recunoscut „preocuparea” Chinei cu privire la conflictul din estul Europei.

Ce a discutat Vladimir Putin și Xi Jinping

Vladimir Putin a recunoscut „preocuparea” Chinei cu privire la Ucraina, în primele sale discuții față în față cu președintele Xi Jinping de la invazia rusă. Dar, vorbind în Uzbekistan, Putin a mulțumit și Chinei pentru „poziția sa echilibrată” și a spus că „încercările SUA de a crea o lume unipolară” vor eșua.

Xi a spus că China este dispusă să colaboreze cu Rusia că „țări majore”. China nu a susținut invazia Rusiei, dar a crescut comerțul și alte legături cu Moscova de când a fost lansată. Întâlnirea celor doi lideri în marginea summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand vine într-un moment crucial al războiului din Ucraina, când trupele ruse pierd teren în anumite părți ale țării.

„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi când vine vorba de criza din Ucraina”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi, la abia a doua să incursiune în străinătate de la invazia din februarie.

Rusia și China își vor extinde „sprijinul reciproc puternic” asupra intereselor fundamentale. Împreună, cei doi vor juca „un rol principal în injectarea stabilității într-o lume a schimbării și dezordinei”, iar Beijingul a numit parteneriatul lor „la fel de stabil ca munții”.

Alegeri în China. Xi Jinping dorește un al treilea mandat

Cei doi oficiali au plecat din propriile țări într-un context politic deosebit. Vorbim despre faptul că analiștii politici au declarat că, atât Xi Jinping cât și Vladimir Putin dau un semnal de forță plecând în aceste momente.  Xi Jinping caută un al treilea mandat istoric la un congres al Partidului Comunist luna viitoare, iar vizita sa în Asia Centrală este prima dată când părăsește China de la începutul pandemiei de Covid. Călătoria sa vine pe fondul unor noi blocaje în China, unde politica lui „zero Covid” este încă în vigoare. În timp ce restul lumii s-a deschis, Beijingul continuă să închidă orașe și provincii întregi de fiecare dată când apar cazuri. Și Vladimir Putin are o situație tensionată în propria țară care duce un război în Ucraina. Vladimir Putin se confruntă cu mai multe critici la nivel de opinie publică în contextul în care campania militară pare să nu meargă în direcția în care își doreau oficialii de la Kremlin.

Relația dintre cele două țări este una foarte apropiată în contextul că, după sancțiunile aplicate de Occident, Rusiei, China a devenit principalul partener economic al Moscovei. China nu a adoptat sancțiunile occidentale și, de la începutul conflictului a abordat mai degrabă o poziție neutră., De altfel, Beijingul a cerut încetarea ostilităților și a subliniat importanța suveranității naționale. Dar a refuzat să numească războiul o invazie, deoarece Rusia se referă la el drept o „operație militară specială”. Așadar, discuțiile dintre Vladimir Putin și Xi Jinping au fost foarte cordiale și se preconizează stabilirea unei alianțe și mai trainice între cele două națiuni vecine.

 

Comentarii
  • stiu io: putin il adimeneste pi chinez sa intri in hora, poate laolalta cu occidentu’ il halesc cat mai pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`