Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ce a declarat Ucraina după ce un pod de lângă Odesa a fost bombardat pentru a doua zi consecutiv

Ce a declarat Ucraina după ce un pod de lângă Odesa a fost bombardat pentru a doua zi consecutiv

27 apr. 2022, 12:25,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

După ce un pod de lângă Odesa a fost bombardat de armata rusă, directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a făcut primele declaraţii privind atacul rusesc.

”Astăzi, la ora locală 6:45 dimineaţa, a avut loc un al doilea atac cu rachetă pe acelaşi pod peste estuarul Nistrului în regiunea Odesa. Daunele aduse infrastructurii pot fi determinate după alerta aeriană”, a spus Kamîşin.

Directorul reţelei feroviare a precizat că nu a fost rănit nici un lucrător.

pod de lângă Odesa a fost bombardat

Un pod de lângă Odesa a fost bombardat cu rachete ruseşti, marţi 26 aprilie, a precizat Oleksandr Kamîşin, directorul căilor ferate ucrainene

Ce a declarat Ucraina după ce un pod de lângă Odesa a fost bombardat

Un pod de lângă Odesa a fost bombardat cu rachete ruseşti, marţi 26 aprilie, a precizat Oleksandr Kamîşin, directorul căilor ferate ucrainene. Autorităţile oraşului au declarat că regiunea a fost blocată, dat fiind faptul că era singura legătură cu sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Se pare că lucrările de reparaţii tocmai începuseră când a avut loc al doilea atac, de miercuri, 27 aprilie.

În acest sens, Ucraina spune că armata rusă ţinteşte poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale pentru forţele armate ucrainene.

„Inamicul a provocat daune importante infrastructurii podului, a cărui restaurare va necesita eforturi şi un timp considerabile”, a precizat Ministerul Transporturilor.

Potrivit ministrului, circulaţia este întreruptă, această cale ferată legând România de oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei.

„Rusia distruge infrastructurile de transport ucraiene – poduri şi căi ferate – pentru a încetini aprovizionarea cu arme din partea aliaţilor noştri”, a declarat la rândul său Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

Gheraşcenko a cerut ţărilor occidentale să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

Luni, 25 aprilie, cel puţin cinci persoane au fost ucise în urma unor bombardamente ruseşti asupra instalaţiilor feroviare în reginea Vinniţa, în partea de centru-vest a Ucrainei, important nod ferovirar atât pentru liniile interne ale Ucrainei, cât şi pentru conexiunile cu străinătatea.

De asemenea, amintim că mai multe gări fuseseră vizate anterior, precum cea de la Kramatorsk, în estul ţării, unde un bombardament la începutul lunii aprilie se soldase cu cel puţin 50 de morţi.

pod de lângă Odesa a fost bombardat, cladire dezafectata dupa bombardamentele rusesti

Gheraşcenko a cerut ţărilor occidentale să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei

Ancheta asupra numeroaselor crime de război comise în Ucraina

Într-o altă ordine de idei, precizăm faptul că presupusele crime de război comise în Ucraina urmează să fie anchetate de Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale. Prin intermediul unui comunicat, agenţia a precizat că Echipa Comună de Anchetă (JIT), ce a fost pusă în funcţiune în lună martie de Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în statele vizate, precum şi cele care ar putea fi aduse în faţa CPI.

„Procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorii generali ai celor trei ţări vizate au semnat astăzi (luni) un acord asupra primei participări a Biroului Procurorului la o Echipă Comună de Anchetă (…) va permite o coordonare şi o cooperare rapide şi în timp real cu ţările partenere (ale echipei comune de anchetă), în cadrul anchetelor desfăşurate de Biroul Procurorului şi autorităţile naţionale competente”, a anunţat Eurojust.

Totodată, acest acord va putea permite părţilor să trimită „un mesaj clar că vor fi întreprinse toate eforturile pentru a aduna eficient probe asupra principalelor crime internaţionale comise în Ucraina şi a-i aduce pe responsabili în faţa justiţiei”.

În acest sens, și Sfântul Părinte Papa Francisc a vorbit despre atrocităţile ce s-au petrecut în oraşele ucrainene, apoi a desfăşurat, câteva minute mai târziu un steag ucrainean în faţa a mii de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea.

Cu toate acestea,  în contextul în care se vehiculează că în spațiul mass-media ar circula diverse fake-news-uri în ceea ce privește războiul din  Ucraina, menționăm că noi prezentăm faptele din perspectiva ucrainenilor, Rusia neconfirmând toate aceste evenimente.

Așadar, au fost publicate primele declarații ale Ucrainei după ce un pod de lângă Odesa a fost bombardat pentru a doua zi consecutiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *