În ședința din data de 26 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal.
Art. 155 alin. (1) Cod penal: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.”
Specialiștii în drept penal consideră că decizia ar putea ajuta anumiți inculpați
CCR a declarat neconstituțional articolul din Codul Penal care permite procurorilor întreruperea cursului prescripției, prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.
Potrivit specialiștilor în drept penal, decizia CCR i-ar putea ajuta pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat ani de zile, iar faptele riscă acum să se prescrie. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție.
”Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, au declarat pentru G4Media.ro un avocat specializat în drept penal.
Curtea Constituțională neagă informațiile privind întreruperea prescripției
Curtea Constituțională a adus precizări, după ce au apărut în spațiul public informații cu privire la întreruperea prescripției și a susținut că ”în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”.
Legiuitorul trebuia să ia măsuri încă din anul 2018 pentru înlocuirea sintagmei „oricărui act de procedură în cauză” din conţinutul articolului din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei, au precizat reprezentanții CCR.
Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă şi incoerentă, Curtea Constituţională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională, arată reprezentanţii Curţii Constituţionale.
Elena Udrea, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei
Potrivit surselor judiciare, una dintre persoanele care ar beneficia de pe urma deciziei CCR este Elena Udrea. Dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.
Alți potențiali beneficiari sunt Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Laurențiu Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).
Dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.
”Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi”, au explicat specialiștii în drept penal.
Soluția ar fi o ordonanță de urgență
Un alt magistrat a declarat că soluția salvatoare ar fi promovarea, din partea ministrului Justiției, o ordonanță de urgență, care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției.
Pe de altă parte, alți magistrați consultați de susțin că decizia CCR trebuie luată deocamdată cu prudență, până la apariția motivării. Parlamentul are la dispoziție 45 de zile de a pune Codul Penal în acord cu decizia CCR.