Prima pagină » National » CCR a acceptat sesizarea USR referitoare la creșterile salariale a bugetarilor
CCR a acceptat sesizarea USR referitoare la creșterile salariale a bugetarilor

CCR a acceptat sesizarea USR referitoare la creșterile salariale a bugetarilor

21 sept. 2022, 12:29,
BZI.ro, în National

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat sesizarea USR referitoare la creșterile salariale ale bugetarilor. Judecătorii consideră că sunt mai multe aspecte neconstituționale în proiectele de lege menționate mai sus.

În altă ordine de idei, au fost mai multe declarații făcute de ministrul Muncii referitor la creșterile salariale pentru lucrătorii la buget.

CCR a acceptat sesizarea USR referitor la creșterile salariale ale bugetarilor

Bugetarii vor trebui să mai aștepte creșterile salariale după CCR a acceptat sesizarea USR referitoare la această lege. Conform datelor existente, au fost mai multe sesizări privin elemente de neconstituționalitate apărute în proiect. De exemplu, USR a explicat că nu există fișa financiară, că se încalcă principiul bicameralismului, că se încalcă procedurile parlamentare de adoptare a legilor.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR.

În proiectele de lege nu se regăsește sursa banilor, sursa de finanțare pentru a acoperi cheltuielile bugetare generate de aplicare legii măririi salariilor la bugetari. Principiul bilaterismului a fost încălcat în momentul în care deputații din coaliție au venit cu mai multe amendamente care nu au existat și la forma legii aflate în Senat. Din aceste considerente, Senatul nu a putut să se pronunțe pe acele măsuri, fiind încălcat rolul camerei superioare din Parlament în procesul de legiferare.

Vor fi mărite pensiile?

Dacă majorarea salariilor bugetarilor se află în impas după ce CCR a acceptat sesizarea celor de la USR, mărirea pensiilor se află și ea sub semnul întrebării. Pare că există o tensiune în coaliţie pentru că principalii actori politici nu se pun pe aceași direcție de mers în contextul creșterii pensiilor. Marius Budăi și alte voci din PNL au cerut o majorare cu 16% a pensiilor, în timp ce premierul Nicolae Ciucă consideră că este prea devreme să se vorbească despre procente și că, pentru mărire, trebuiesc luate în calcul variantele reale:

(…) Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru 2023, nu pot să răspund cu «da» sau «nu». Sunt convins că domnul Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului, cred că și în fișa postului ministrului muncii. Când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliției și guvernului.(…) a menționat Nicolae Ciucă.

Așadar, CCR a acceptat sesizarea USR asupra creșterilor salariale a bugetarilor, lucru care va îngreuna procesul de majorare. Vom vedea dacă și mărirea pensiilor va fi amânată după ce era anunțată inițial pentru data de 1 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *