Prima pagină » Local » Cazuri tot mai grave la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Persoanele cu obezitate morbidă sunt cele mai afectate de noul coronavirus
Cazuri tot mai grave la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Persoanele cu obezitate morbidă sunt cele mai afectate de noul coronavirus

Cazuri tot mai grave la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Persoanele cu obezitate morbidă sunt cele mai afectate de noul coronavirus

23 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași are ocupate toate paturile de Terapie Intensivă. Medicii se confruntă cu cazuri tot mai grave și în această perioadă. Pacienții care suferă de obezitate morbidă și care se infectează cu coronavirus ajung tot mai frecvent în stare gravă la spital

Din primele luni de pandemie COVID-19, medicii susțineau că persoanele afectate de obezitate pot dezvolta forme mult mai severe după ce s-au infectat cu coronavirus. La Spitalul de Boli Infecțioase au fost internați în ultima lună pacienți care aveau o greutate de peste 130 de kilograme infectați cu noul tip de virus. Medicii au observat că la acești pacienți există o întreagă serie de complicații care le pun în pericol șansele de supraviețuire. Este vorba despre afecțiuni precum diabet, hipertensiune, probleme cardiovasculare. Toate aceste comorbidități îi fac mult mai vulnerabili în fața virusului SARS-CoV-2. Din fericire, spun medicii, nu a fost niciun deces înregistrat în rândul pacienților internați cu obezitate morbidă, confirmați pozitiv cu acest tip de virus. Doi pacienți au fost externați din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași la începutul acestei luni, după ce au fost vindecați de coronavirus.

Cazuri dramatice ale bolii COVID-19 în rândul persoanelor care suferă de obezitate

Cele mai expuse persoane în fața acestui tip nou de virus sunt persoanele care suferă de obezitate morbidă. Cazurile care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost mai frecvente în ultima lună. Medicii au reușit să externeze doi pacienți la începutul lunii decembrie. Pentru recuperare, aceștia vor face exerciții la domiciliu, pe baza unor fimulețe realizate de medicii de specialitatea în fizioterapie și gimnastică respiratorie. Totodată, se află permanent sub monitorizarea medicilor de familie, fiind tratați cu vitamina C și anticoagulant.

„Ajung persoane cu comorbidități, atât femei, cât și bărbați, cu greutate de peste 150 de kg care, totodată, au hipertensiune, diabet, probleme cardiovasculare și probleme de mobilitate. Aceștia sunt internați la Terapie Intensivă, având nevoie de oxigeno-terapie. Avem pacienți care au reușit să fie externați din spital în al doilea val de infectări”, spune dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Obezitatea ar putea reduce eficiența vaccinului anti-COVID-19

Studiile realizate de specialiștii din alte țări au arătat că în cazul pacienților care au o greutate corporală anormală, vaccinul anti-COVID-19 ar putea fi ineficient. Sistemul imunitar este mult mai deficitar la persoanele cu obezitate decât în cazul persoanelor normoponderale.

„În general, pacienții care sunt obezi au o apărare deficitară, pentru că sunt niște boli de nutriție care sunt legate între ele, de exemplu obezitatea, diabetul și hipertensiunea și atunci imunitatea acestor persoane este mai scăzută și chiar cu vaccinul este mai greu de stimulat. Cunosc niște studii realizate în America, dar pe vaccinul anti-gripal, și se obține imunitatea și la aceștia, dar nu durează la fel de mult sau nu este de aceeași amplitudine ca o la o persoană normoponderală. Dar putem extrapola și pentru vaccinul anti-COVID-19″, adaugă medicul ieșean.

Noua tulpină de COVID-19 îi îngrijorează pe medicii ieșeni

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 este sub atenta supraveghere a specialiștilor epidemiologi. Medicii ieșeni spun că, la fel ca în cazul oricărui alt virus, aceste modificări se întâmplă, rămâne însă de văzut dacă dezvoltă sau nu o formă mai gravă a infecției.

„OMS ne asigură totuși că vaccinul anti-COVID-19 acoperă și această nouă tulpină și vom vedea cum evoluează în timp. Se știe până acum că infectarea este mai mare, adică rata de transmisie este de 1,5 în loc de 1,1. Că sunt forme mai grave sau mai puțin grave, încă suntem la început, nu putem să ne pronunțăm deocamdată. Dar acesta nu este un lucru de neconceput, în sensul că în virusologie lucrurile acestea se întâmplă cu toate virusurile, de exemplu cu virusul HIV, cu care avem această experiență, achiziționează rezistență ca urmare a tratamentelor sau a altor lucruri, și la bacterii se întâmplă același lucru. Apar tulpini rezistente pentru că virusul este un organism viu și încearcă să supraviețuiască. Noi punem în evidență numai cantitatea, dar nu putem să spunem și ce fel de tulpini, numai marile laboratoare pot pune în evidență acest lucru”, explică dr. Carmen Manciuc.

Medicii s-au înscris în scurt timp pe listele de vaccinare anti-COVID-19

Cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au încredere în eficacitatea vaccinului anti-COVID-19. Odată cu posibilitatea de a se înscrie pe liste pentru vaccinare, aceștia nu au ratat ocazia. Peste 80 la sută dintre ei s-au înscris deja. Momentan nu se știe când va începe campania de vaccinare în spitalele suport-COVID-19. Primele 10.000 de doze vor ajunge în țară între Crăciun și Anul Nou. Circa 5.000 de angajați ai spitatelelor vor fi imunizați cu tranșa inițială de doze.

„S-au deschis niște liste pentru persoanele care doresc vaccinarea și, în scurt timp, în proporție de 80 la sută, au optat pentru imunizarea împotriva noului tip de virus. În continuare, la schimbul dintre ture, se vor înscrie și ceilalți angajați ai unității medicale. Noi ne-am vaccinat și în octombrie în proporție de peste 90 la sută pentru gripa de sezon. Cadrele medicale au fost și vor fi în continuare de acord cu vaccinarea”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`