După weekend, spitalele sunt luate cu asalt. Zeci de tineri și adolescenți care au consumat în exces băuturi alcoolice cer disperați ajutorul medicilor. De cele mai multe ori, aceste situații ar putea fi evitate dacă ar asculta „secretele” spuse de medici.
După un weekend în care tinerii ieșeni petrec în cluburile din Iași și consumă alcool peste măsură, spitalele sunt pline. Aceștia ajung la spital în stare extrem de gravă, după ce în seara petrecerii au consumat alcool în cantități industriale. Totodată, aceștia consumă, de regulă, diverse sortimente de băutură. După o seară de beție, unii dintre aceștia resimt simptomele mahmurelii și, din cauză că acestea se intensifică incontrolabil, sună la ambulanță sau se deplasează singuri la spital. Medicii avertizează că riscurile care apar în urma unei beții nu sunt deloc de trecut cu vederea și oferă o serie de sfaturi pentru a trece mai ușor peste efectele deshidratării.
Gesturi iresponsabile!
Zeci de tineri ajung în zilele de weekend la spital prezentând simptomele specifice consumului excesiv de alcool. Unii recunosc motivul stării lor de sănătate, alții neagă. Medicii însă, cu experiență în astfel de situații, nu se lasă păcăliți. Unii tineri ajung la spital chiar și de mai multe ori consecutiv, știind unde anume ar putea cere ajutor. Deși în mod normal aceștia s-ar prezenta la UPU Spitalului „Sf. Spiridon”, știu că vor fi redirecționați la „C.I Parhon”, așa că poposesc direct acolo.
„Cei mai mulți pacienți care ajung la spital în urma consumului excesiv de alcool prezintă probleme de coordonare, deshidratare, greață, probleme cu memoria, tremur, irascibilitate și comportament agresiv. Cel mai mare risc după o beție este deshidratarea. Alcoolul induce, prin multiple mecanisme, deshidratarea organismului, motiv pentru care recomandăm consumul de alcool însoțit de o hidratare corespunzătoare. Alcoolul are efect diuretic, prin urmare va mări cantitatea de urină produsă. Astfel, va accelera deshidratarea organismului. Fiecare 50 ml de alcool consumați vor determina rinichii să producă 120 ml de urină, pe lângă cei 60-80 ml pe care îi produc normal la fiecare oră”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I Parhon” Iași.
Cum poți evita efectele mahmurelii?
Mulți dintre cei care ajung la spital după ce au consumat alcool în exces sunt adolescenți. Aceștia nu cunosc „secretele” consumului de alcool pentru a evita repercusiunile. Din acest motiv, ei sunt primele victime. Medicii ieșeni spun că mahmureala este o consecință a deshidratării generate de consumul de alcool, dar și a altor efecte ale alcoolului asupra întregului sistem digestiv, a rinichilor sau ficatului. Un adolescent a ajuns la spital și a spus medicilor că nu se mai poate ține pe picioare după ce a consumat alcool. Acesta nu mâncase nimic întreaga zi, după care s-a scăldat în licoarea lui Bahus.
„Mulți tineri, adolescenți care ajung la noi, ne povestesc că nu au mâncat înainte de a consuma alcool. În ciuda obiceiului românilor de a servi un pahar cu tărie înainte de masă, este extrem de important ca cei care consumă băuturi alcoolice să mănânce ceva înainte. Mâncând înainte de a bea alcool sau în timpul consumării, protejăm într-o oarecare măsură mucoasa gastrică împotriva iritării produse de alcool. Totodată, încetinim absorția alcoolului la nivelul stomacului și, astfel, efectele mahmurelii sunt mai ușor de resimțit”, mai spune medicul ieșean.
Beau alcool dis-de-dimineață
Un tânăr ieșean a ajuns la spital în ziua de duminică a acestei săptămâni. Acesta prezenta simptomele specifice mahmurelii. Medicii au rămas stupefiați când acesta le-a povestit că, de dimineață, văzând că este mahmur, a băut trei pahare cu vin pentru a-și reveni. Când a văzut că simptomele se intensifică, a alergat la spital. Medicii recomandă ieșenilor pătrecăreți să renunțe la preconcepțiile învățate din bătrâni și să țină cont de recomandările de specialitate. Vorba din popor „cui pe cui se scoate” nu este valabilă și în cazul mahmurelii. Mulți dintre cei care ajung la spital lunea cu dureri de cap, stări de vomă, care tremură și nu pot lega două cuvinte, spun medicilor că au consumat alcool de dimineață pentru a înlătura efectele mahmurelii.
„Alcoolul consumat a doua zi după ce pacientul a băut peste măsură nu face decât să prelungească mahmureala. Având în vedere că organismul este deshidratat, cel mai recomandat este să se consume apă. Tendința este de a bea cafea dis-de-dimineață cu intenția de a se trezi. Greșit. Cafeaua deshidratează și mai tare, iar acest lucru va amplifica oboseala și durerile de cap”, adaugă dr. Ionuț Nistor.
Consecințe pe termen lung
Pe termen lung, bețiile frecvente pot avea o sumedenie de consecințe asupra sănătății adolescentului sau tânărului petrecăreț. Medicii ieșeni spun că, pe termen lung, pacientul consumator chiar și ocazional de băuturi alcoolice va avea de suferit.
„Consumatorii de băuturi alcoolice se supun unor riscuri pe care de prea puține ori le conștientizează. În timp, aceștia pot prezenta leziuni cerebrale, boli hepatice, infarct miocardic, probleme cardiovasculare, infertilitate sau chiar cancer”, încheie dr. Ionuț Nistor.