Prima pagină » Actualitate » Cazuri de difterie descoperite în România. Boala extrem de contagioasă nu a mai fost întâlnită din anul 1990
Cazuri de difterie descoperite în România. Boala extrem de contagioasă nu a mai fost întâlnită din anul 1990

Cazuri de difterie descoperite în România. Boala extrem de contagioasă nu a mai fost întâlnită din anul 1990

09 dec. 2023, 15:00,
în Actualitate

Două cazuri de difterie au fost confirmate în România.

Este o situație care îi uimește inclusiv pe specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, dar și pe medicii infecționiști, asta pentru că vorbim de o boală care nu a fost eradicată, însă nu au mai fost astfel de cazuri în țara noastră din anul 1990.

Este vorba despre două persoane din București care au fost confirmate cu difterie, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Ambele persoane provin din medii defavorizate, consumatori de droguri.

Este foarte important de precizat că în cazul celor două persoane nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost ușoară, cu simptome ușoare. O afecțiune strict cutanată, fără manifestări la distanță, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Despre cele două persoane mai știm că locuiau în condiții precare. Erau persoane fără un adăpost.

De asemenea, este important de menționat faptul că simptomele pot fi febră, dureri de gât și răgușeală, însă și rinoree.

Difteria este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. Vorbim de vaccinul hexavalent, care știm că se administrează la vârstele de două luni, la patru luni și la 11 luni.

Ce reprezinta difteria?

Difteria este o boala infecto contagioasa cu transmitere aeriana sau prin contact direct cu o persoana bolnava si poate fi prezenta la toate categoriile de varsta, insa este intalnita in special la copii nevaccinati sub 15 ani.

De ce apare difteria?

Agentul etiologic al difteriei este reprezentat de catre Corynebacterium diphtheriae, bacil gram pozitiv producator de toxina difterica responsabila de aparitia simptomelor.

Care sunt simptomele difteriei?

Simptomatologia debuteaza la un interval cuprins intre 2 si 10 zile de la contactul infectant si este reprezentata de catre:

  • Sindrom febril peste cu temperatura ce depaseste 38°C;
  • Frisoane;
  • Fatigabilitate;
  • Cianoza periorala si la nivelul extremitatilor;
  • Tuse seaca;
  • Disfagie (inghitire cu dificultate) cu odinofagie (durere în gât la inghitire);
  • Dificultati de respiratie,
  • Adenopatie cervicala locala;
  • Edem submandibular cu aspect de “gat proconsular”.

Dupa localizarea la nivelul mucoasei nazofaringiene, C. diphtheriae initiaza distructia tisulara locala prin intermediul toxinei difterice cu aparitia crupului difteric (mucoasa faringiana/nazala eritematoasa, prezinta false membrane aderente care determina sangerare la desprindere, cu tendinta de extindere care pot duce la obstructie mecanica si asfixie). Crupul difteric laringian se manifesta prin febra, disfonie, stridor (inspiratie suieratoare), tuse seaca latratoare, dispnee cu evolutie rapida catre insuficienta respiratorie si in cazuri grave deces.

Toxina disemineaza apoi prin intermediul fluxului sangvin la nivelul altor sisteme si organe si poate determina aparitia complicatiilor reprezentate de paralizii ale nervilor cranieni (neuropatie prin demielinizare), miocardita sau afectare renala (necroza tubulara renala). Evolutia complicata a infectiei determinate de C, diphtheriae mai poate determina paralizia valului palatin si a muschilor oculari, cazurile severe fiind manifestate prin aparitia insuficientei respiratorii acute datorata paraliziei muschiului diafragm.

Poarta de intrare pentru agentul etiologic al bolii mai poate fi reprezentata si de catre tegumente, mucoasa conjunctivala, vaginala sau cea anala. In cazul formei cutanate, C. diphtheriae determina aparitia de papule care evolueaza spre ulceratie cronica, acoperita de o membrana cenusie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`