Patronii din Iași au comentat situația creată în jurul cazului celor doi brutari din Sri Lanka, angajați în Ditrău, care au stârnit revolta localnicilor. Angajatorii din Iași susțin că sunt mulțumiți de angajații străini. Mai mult, vor să mai aducă în cadrul firmei persoane din Vietnam. Unul dintre patronii din Iași care s-a oferit să-i angajeze pe cei doi brutari spune că încă nu a primit un răspuns din partea acestora. „Am încercat să luăm legătura cu primarul din Ditrău, dar nu am reușit. Noi încercăm în continuare să-i contactăm”, a spus Tiberiu Stoian, patronul Exonia Iași.
Cazul celor doi brutari din Ditrău a luat amploare și a generat reacții și din partea angajatorilor din Iași. Pe fondul crizei forței de muncă din ultimii ani, patronii din Iași au angajat în ultimul an străini care „se descurcă foarte bine”, spun angajatorii. Aceștia sunt tratați la fel ca angajații români și nu au apărut probleme până acum de niciun fel. Mai mult, vor să aducă în continuare în cadrul firmei angajați din străinătate.
Vietnamezi pe șantierele din Iași
Unul dintre primii angajatori din Iași care a adus personal străin este patronul Conest Iași. Acesta a angajat 40 de vietnamezi plătiți cu 3.300 de lei lunar, salariul brut, plus alte beneficii.
„Noi suntem mulțumiți de angajații străini pe care îi avem în cadrul firmei. Au fost câteva situații, dar izolate, când nu s-au adaptat în țară și, conform contractului, au fost trimiși acasă, în Vietnam. Noi le-am oferit condiții bune de cazare, dimineața și seara mânăncă la Cavalerul Medieval. Noi avem acum 40 de angajați din Vietnam, care sunt muncitori, și intenționăm să mai aducem încă 45, tot din Vietnam, de la 1 aprilie. Poate am fi adus și din Sri Lanka, dar e o problemă cu mâncarea. Vietnamezii nu mănâncă aceeași mâncare ca cei din Sri Lanka”, a declarat Viorel Cozma, patronul Conest Iași.
Angajații străini și cei români, tratați egal
Noua metodă de dezvoltare a companiei prin angajarea de străini a fost adoptată și de reprezentanții domeniului auto. Unul dintre aceștia a dezvoltat afacerea și, pentru că nu găsea specialiști în țară, a găsit soluția în afara țării.
„În Grupul Tester, atât angajații străini, cât și cei români sunt tratați egal. Important este ca aceștia să își dorească să muncească și să facă performanță. Noi am angajat cetățeni străini pentru că, în ultima perioadă, compania și-a mărit organigrama și am avut nevoie de noi angajați specialiști, iar aceștia nu se găseau în țară”, a spus Bogdan Pițigoi, fondatorul și președintele grupului Tester.
Programul este benefic pentru angajatori
Specialiștii din domeniul agricol, un al sector unde este nevoie în continuare de angajați, spun că aducerea străinilor la muncă în România este un lucru benefic pentru angajatori.
„Câinii latră, caravana trece (n.r.- cazul brutarilor srilankezi din Ditrău). Spun asta în sensul că mai mulți membri din asociație care au programe speciale de aducere a angajaților străini sunt mulțumiți de aceștia. Sunt oameni cinstiți care lucrează foarte bine. Vorbesc mai ales de angajații străini în sectorul avicol, creșterea păsărilor. Angajații sunt din Nepal, Sri Lanka. E o întreagă isterie creată în jurul unui program național care merge foarte bine, program demarat de mai bine de un an în România”, a spus Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP).
„Încercăm să-i contactăm”
Un alt important angajator din Iași, Tiberiu Stoian, patronul fabricii de ambalaje Exonia Iași, a anunțat pe data de 2 februarie că vrea să îi angajeze pe cei doi muncitori de la Ditrău, originari din Sri Lanka, pentru că au primit referințe bune.
„Noi vrem să angajăm 20 de persoane în cadrul fabricii, de aceea acum așa a fost contextul și am făcut postarea pe facebook. Vrem să angajăm personal atât din România, dar și din străinătate, dacă nu găsim în țară. Ar fi mai ușor pentru noi să angajăm persoane din regiunea Moldovei, dar dacă nu o să reușim, ne gândim și la angajați străini. În continuare vreau să-i angajez pe cei doi brutari din Sri Lanka. Am vorbit și cu prietenul meu, Ștefan Mandachi, care la rândul lui s-a oferit să-i angajeze, și vom vedea unde vor vrea cei doi brutari să vină. Momentan nu am fost contactați de către cei doi brutari din Sri Lanka, am încercat să luăm legătură cu primarul din Ditrău, dar nu am reușit. Noi încercăm în continuare să-i contactăm”, a spus Tiberiu Stoian.
A crescut numărul angajaților străini din Iași
Potrivit Serviciului pentru Imigrări, în anul 2018 au primit drept de muncă în județul Iași 234 de persoane din afara UE. Anul trecut, numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la 1.057. Cei mai mulți străini angajați în Iași provin din Republica Moldova, Vietman sau Nepal. Majoritatea dintre aceștia lucrează în construcții, agricultură sau restaurante și firme de transport. Patronii din Iași sunt disperați pentru că nu găsesc forță de muncă în țară, de aceea sunt dispuși să plătească niște costuri suplimentare pentru angajați străini. Astfel, îpatronii cheltuie cu procedurile de imigrare, avizul de muncă, viza, permisul de ședere și biletul de avion.