Prima pagină » Local » Cazul muncitorului mort pe șantierul Conest SA a fost mutat la Tribunalul Iași! Afaceristul Viorel Cozma a contestat amenda aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Cazul muncitorului mort pe șantierul Conest SA a fost mutat la Tribunalul Iași! Afaceristul Viorel Cozma a contestat amenda aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă

17 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Judecătoria Iași a stabilit că este de competența Tribunalului Iași să analizeze contestația depusă de Conest SA, după ce a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Amenda a fost aplicată după ce un muncitor a căzut de pe schele. Angajatul a murit la câteva zile

Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA, vrea să scape de o amendă dată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Asta după ce pe data de 12.08.2019, Ioan Andriescu, în vârstă de 44 ani, a suferit un accident grav după ce a căzut de pe schelele firmei de construcții montate în interiorul mănăstirii Frumoasa. În raport s-a arătat că era sub influența băuturilor alcoolice. La câteva zile a murit în spital, având un diagnostic grav: fractură de coloană cervicală. ITM a intervenit și a dat o amendă de 15.000 lei, pentru nerespectarea normelor de securitate în muncă. La Judecătoria Iași, Viorel Cozma a contestat amenda, însă procesul a fost mutat la Tribunalul Iași.

„Admite excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași invocată de către intimat și în consecință: Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Iași”, se arată în hotărârea din data de 13.11.2020.

I s-a permis accesul în șantier, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice

La mănăstirea Frumoasa, Conest SA executa o serie de lucrări de reabilitare în baza unui contract cu finanțare europeană, obținut de către Primăria Iași. Ioan Andriescu era angajat la Conest SA de 5 ani și două luni. În ziua amintită, Ioan Andriescu se comporta ciudat, conform martorilor. Având calificarea de zidar-tencuitor, Ioan Andriescu s-a urcat pe schele pentru a tencui o porțiune din zidărie. S-a urcat până la nivelul etajului 5. În acel moment, muncitorii l-au observat cum se clătina pe schelele montate pe zidurile lăcașului de cult. A fost întrebat dacă se simte bine, dar victima nu a mai răspuns.

Martorii susțin că a dispărut pur și simplu. La câteva minute, Ioan Andriescu a fost găsit culcat la pământ, la baza schelei. Aceiași martori spun că avea puls, dar emana halenă alcoolică. Un echipaj de la Ambulanță a ajuns la fața locului. Au preluat victima și au transportat-o la UPU „Spiridon”. În final, a fost transferat la spitalul de Neurochirurgie, dar nu s-a mai putut face mare lucru pentru salvarea pacientului. În ziua fatidică, mai mulți muncitori au fost testați. Dintr-un număr de 23 de angajați, 7 se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

Viorel Cozma a pierdut un proces după ce nu a plătit o firmă de pază

În ciuda contractelor de zeci de milioane de euro încheiate cu Primăria Iași, Conest SA s-a făcut de râs în momentul în care a pierdut un proces la Judecătoria Iași. Societatea Dual SIC Security, din București, cu obiect de activitate „servicii de pază”, a dat în judecată firma Conest SA pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, după ce agenții au monitorizat un șantier al lui Viorel Cozma din București. Când a venit timpul să achite, afaceristul a refuzat. Suma era de 8.930 lei, adică banii de buzunar pentru milionar. În 2019, firma de construcții a înregistrat o cifră de afaceri de 168.348.148 lei, aproape 30 de milioane de euro.

„În fapt, între părți a intervenit contractul de prestări servicii de pază nr. DSS020 din 5.06.2019, având ca obiect prestarea de servicii specializate de pază și protecție în locația aparținând pârâtei, în schimbul achitării tarifelor agreate, conform art. 6. Pârâta s-a angajat să achite lunar contravaloarea serviciilor de pază, în 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii după efectuarea prestației – art. 8. Pentru plata cu întârziere, pârâta s-a obligat să achite reclamantei penalități de 0,05 la sută pe zi, calculate la valoarea sumei restante până la stingerea acesteia”, se arată în hotărârea instanței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *