Prima pagină » Local » Cazul înfiorător în care o femeie din Piatra Neamț a născut acasă și a decedat este pus la zid de către moașele din Iași: „Această profesie nu este promovată”

Cazul înfiorător în care o femeie din Piatra Neamț a născut acasă și a decedat este pus la zid de către moașele din Iași: „Această profesie nu este promovată”

19 mai 2023, 02:00, 3 ,
Cristina Doroftei în Local

Moașele din Iași trag un semnal de alarmă pentru toate femeile care consideră că a naște acasă este un proces sigur și corect. Cazul femeii din Piatra Neamț ce a născut acasă cu o moașă pe care a găsit-o pe internet, dar a decedat, este pus la zid de către acestea

Nașterea la domiciliu în asistența unei moașe este ilegală în România, din cauza faptului că pierdea masivă de sânge pe cale vaginală, în timpul nașterii, poate provoca o tragedie într-o fracțiune de secundă. De ani de zile, cele 50 de moașe rămase în Iași se chinuie pentru a explica Ministerului Sănătății menirea lor și suferă din cauza faptului că această meserie nu reprezintă nimic. Acum, mamele își pun viața în pericol, alegând să nască acasă, iar moașa nu mai este lăsată să facă teritoriu, pentru a opri aceste cazuri tragice.

„Nu este normal așa ceva. În România nu este oficializată asistența la domiciliu, sunt moașe doar cele cu studii superioare. Că unele fac acest lucru, este treaba lor, își asumă un risc imens”, declară Mariana Bolotă, moașă.

Moașele din Iași trag un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății: „Trebuie să-și regăsească un om în teritoriu, iar acesta este moașa”

poză Maternitatea “Cuza Vodă” - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Iași

În prezent se găsesc în Iași aproximativ 50 de moașe, un număr extrem de mic. Majoritatea lucrează la Maternitatea “Cuza Vodă” – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Iași

Lucrul cel mai grav este faptul că meseria de moașă nu mai are valoare, deși importanța acesteia este una deosebită, pentru că ar trebui să fie omul de teritoriu de care un spital are neapărat nevoie. În Iași, pentru absolventele Facultății de Moașe nu este scos niciun post. În anii anteriori, moașa era lăsată să meargă în teritoriu și nu existau astfel de cazuri.

Acestea mergeau din poartă în poartă pentru a asista la nașteri și pentru a-i oferi mamei ajutorul necesar. Astăzi, în mediul rural, gravidele sunt private de acest ajutor. Din aceste motive, rata mortalității a crescut drastic.

„Este ilegal deocamdată să oferim servicii la domiciliu, pentru că nu avem aviz. Ar fi corect dacă Ministerul Sănătății ar înțelege că, dacă vor să crească rata natalității, trebuie să-și regăsească om în teritoriu, iar acesta este moașa. Nu se poate un lucru ca acesta, la universitățile din Iași nu este scos niciun post pentru moașe, nu este promovată această profesie care este deosebită.

Aceasta reduce costurile din spitale, moașa ar face sfatul premarital, moașa s-ar ocupa de familii, de tineri care trebuie să procreeze, ai om în teritoriu. Medicul de familie nu poate să cuprindă tot. Trebuie să existe din nou acest specialist în instituțiile medicale”, declară Mariana Bolotă, moașă cu o vastă experiență la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași.

În prezent, în Iași se găsesc aproximativ 50 de moașe, un număr extrem de mic. Majoritatea lucrează la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași, aproximativ 18 moașe, dar și la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași. Niciuna nu a primit niciodată solicitarea de asistență la domiciliu, un singur caz a existat la Suceava, care a practicat acest lucru în mod ilegal.

„Personal, nu am avut nicio solicitare din partea unei femei care și-a dorit să nască acasă. În general, în Iași nu au existat solicitări de acest gen. Știu că la Suceava era o absolventă de Facultate de Moașe care încerca să practice meseria în mod ilegal, fără avizul ordinului. Acest lucru este asumarea unei responsabilități enorme, pentru că pot apărea diferite complicații care pun în pericol atât viața mamei, cât și viața noului-născut.

Moașele din Iași lucrează la Maternitatea «Cuza Vodă», unde se regăsesc într-un număr de aproximativ 18 moașe cu studii superioare, celelalte sunt asistente obstretice, care se mai găsesc puține, pentru că este vârsta de pensionare. Restul sunt asistente medicale care exercită această funcție. Fiind asistente generaliste, sunt învățate să asiste și la o naștere. Se mai găsesc moașe și la Spitalul «Sf. Maria», însă nu există în Iași mai mult de 50 de moașe”, mărturisește Mariana Bolotă, cu ani de experiență în meseria de moașă.

Nașterea la domiciliu este ilegală

poză cu un nou-născut

Deși nașterea este un act fiziologic, care nu necesită presiuni, este incorect și periculos să se desfășoare la domiciliu, pentru că în orice secundă se poate pierde pacienta sau nou-născutul

Deși nașterea este un act fiziologic ce nu necesită presiuni, este incorect și periculos să se desfășoare la domiciliu, pentru că în orice secundă se poate pierde pacienta sau nou-născutul.

„Nașterea este un act fiziologic, nașterea nu este obligatoriu să fie dispensarizată, din punct de vedere anatomic, deci legal. Dar în România nu este voie ca un copil să fie născut acasă, decât într-un caz extrem. Deși, după cum am zis, lucrul acesta este posibil, pentru că nașterea este un proces biologic ce nu are nevoie să fie forțat. Un copil sănătos se poate naște pe deal, în câmp, oriunde.

O mamă care a mai avut o naștere are un uter verificat, la a doua poate naște și în autobuz, cum s-au mai întâmplat cazuri. Dacă este un caz urgent, femeia poate să nască acasă, dar sub supravegherea unui specialist, deși este incorect acest lucru. Pentru că, în astfel de cazuri, spitalul nu poate elibera constatatorul de naștere. Legislația din România spune clar că asistența la naștere se face într-o unitate spitalicească, în caz de urgență, se poate oriunde”, declară Mariana Bolotă, moașă.

Moașele din Iași trag un semnal de alarmă, plecând de la cazul femeii din Piatra Neamț care a murit după ce a născut cu o moașă pe care a găsit-o pe internet. Acest lucru este extrem de periculos și ilegal.

Comentarii
  • pentru exercitarea profesiei de moasa trebuie sa detina Certificat de membru eliberat de catre OAMGMAMR si sa fie inscris in Registru National .
    OAMGMAMAR infiintat prin OUG 144 /2008 pentru autorizarea profesiilor de; asistent medical generalist, moasa si asistent medical.

  • Grasa asta nu e Moasa e doar un felcer

  • Meseria de,, moașa”–-Horror !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`