Prima pagină » Titlurile zilei » Cazul fetiței de 11 ani, de la Colegiul „Racoviță”, care a încercat să se sinucidă, văzut prin ochii experților: „Problemele pornesc din familie, am întâlnit mai mulți adolescenți care au recurs la gesturi extreme” – FOTO

Cazul fetiței de 11 ani, de la Colegiul „Racoviță”, care a încercat să se sinucidă, văzut prin ochii experților: „Problemele pornesc din familie, am întâlnit mai mulți adolescenți care au recurs la gesturi extreme” – FOTO

14 dec. 2023, 02:00, 25 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Tentativa de sinucidere a unei fetițe de 11 ani, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, a șocat întreaga țară. În ultimul timp, mai mulți adolescenți au recurs la gesturi extreme, iar specialiștii trag un semnal de alarmă

Acest tragic eveniment s-a întâmplat la doar câteva zile după ce două fete de 15 ani, din Lupeni, județul Hunedoara, s-au sinucis, aruncându-se în gol de la peste 20 de metri.

O fetiță de 11 ani, de la Colegiul „Racoviță” din Iași, a încercat să se sinucidă

După tragedia din Hunedoara, în care două fete s-au sinucis, aruncându-se în gol de la peste 20 de metri, marți, 12 decembrie 2023, alte două incidente similare au avut loc în Iași și în Zalău.

Este un fenomen îngrijorător, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Elena Angela Roșcan, psiholog expert și psihoterapeut, susține faptul că nevoia de apartenență într-un grup de prieteni poate duce chiar la gesturi extreme.

„În primul rând, este vârsta și specificul psihologiei acestei perioade. Marea majoritate a psihologilor numesc adolescența asta fiind o problemă, pentru că, acum, adolescența nu mai este de la 14-15 ani, ci de la 10-11 ani, iar copii încep să își pună tot felul de întrebări. De exemplu, ei se desprind de relația cu părinții și se întreabă ce așteptări au părinții de la ei și se extinde nevoia de cunoaștere într-un context mai larg al societății.

Apare nevoia unui grup de prieteni și pentru ei contează mult cum sunt văzuți de ceilalți, mulți încep să fumeze, să bea, ba chiar își încep viața sexuală foarte devreme, tocmai pentru a fi acceptați de un grup de persoane. Simt nevoia de a fi validați, acceptați, am întâlnit mai mulți adolescenți care au recurs la gesturi extreme tocmai pentru că nu erau acceptați de alții”, declară Elena Angela Roșcan, psiholog expert și psihoterapeut.

Un exemplu oferit de psihologul specialist este legat de această nevoie de validare. O fetiță din Iași, care s-a mutat la o nouă școală, a simțit nevoia de a se alătura unui grup de fete care au instigat-o să vină cu un cuțit pentru a-i curma viața unui coleg. Aceasta chiar a adus la școală un cuțit pe care l-a ascuns în vestiar, însă a fost găsit de un profesor, iar ulterior s-a făcut o anchetă în acest sens.

Aceste exemple denotă faptul că unii adolescenți ar face orice pentru a fi văzuți bine de prietenii lor și pentru a primi validarea necesară, mulți chiar începând să fumeze de la o vârstă fragedă sau să consume băuturi alcoolice.

„De exemplu, era un grup de fetițe, una dintre ele s-a mutat curând la o altă școală și voia să facă parte dintr-un grup de cinci fete, iar ele i-au spus fetiței că, dacă aduce un cuțit la școală, să îl omoare pe un coleg, o primesc pe aceasta în grup. Ea, deși avea o relație foarte bună cu părinții, a luat un cuțit pe ascuns de acasă și l-a dus la școală, unde l-a pus într-un vestiar.

Cuțitul a fost găsit și s-au făcut cercetări în acest sens. Acest lucru denotă faptul că aceștia recurg la gesturi extreme pentru apartenență, validare, acceptare. Copiii nu cunosc semnificația gesturilor lor, am avut, recent, o fetiță de 13 ani în cabinet, care, în momentul în care mama ei se supăra, era aprigă, ea voia să își ia viața. Eu am întrebat-o de ce ar face un așa gest și ea mi-a spus că nu vede sensul vieții. Adolescenții sunt afectați tare, dacă sunt comparați cu alți copiii, pentru că ei simt că nu mai există, simt că sunt anulați”, adaugă Elena Angela Roșcan, psiholog expert și psihoterapeut.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Conform psihologului Elena Angela Roșcan, majoritatea problemelor pornesc din familie, iar copii sunt afectați pentru că nu primesc atenția și iubirea necesară a părinților, din acest motiv recurg la gesturi extreme, însă ei nu sunt conștienți de ceea ce fac.

„Problemele pornesc din familie, contează relația dintre părinți și copiii lor, contează valorile pe care copiii le au, contează enorm iubirea și atenția pe care o primesc copiii din partea părinților, modul în care sunt validați. Este necesar să fim atenți la copilul nostru, să vedem care sunt nevoile lui, să îl cunoaștem, să nu punem presiune pe el. Presiune se pune și la școală, profesorii le cer foarte mult elevilor, chiar materiile sunt cu un grad de dificultate mare, iar cerințele sunt ridicate. Paradoxal, deși avem toate condițiile să fim fericiți, suntem mai nefericiți, pentru că nu se ține cont de latura emoțională, totul se raportează la nevoie cognitivă și la partea materială”, mai spune Elena Angela Roșcan, psiholog expert și psihoterapeut.

Copiii care au un comportament agresiv față de alții își exprimă mânia pe care au adunat-o, ba chiar și faptul că au un acces facil la gadgeturi și văd scene de violență în filme sau în postări de pe rețelele de socializare poate fi un factor care îi împinge spre un asemenea comportament.

Elena Angela Roșcan, psiholog expert: „Cei care își bat joc de alții își manifestă agresivitatea, denotă lipsa de iubire”

Este importantă o relație deschisă între părinte și copil și este necesar ca părinții, în momentul în care observă un comportament schimbat al copiilor lor, să încerce să îi asculte și să îi înțeleagă.

„Tehnologia îi afectează, cu siguranță, pe copii, ei văd filme cu violență, inteligența artificială, roboți care nu au suflet, nu mai vorbim despre partea aceasta spirituală. Cei care își bat joc de alții într-un fel își manifestă agresivitatea, denotă lipsa de iubire, este necesar o educație în partea aceasta, inteligența emoțională este scăzută, iar maturizarea începe atunci când îi învățam pe copii să cunoască, mai întâi, consecințele unei acțiuni.

Ceea ce este în familie se vede automat la școală sau în grup, dacă relația de cuplu a părinților nu este una sănătoasă, atunci se creează un model impulsionat. Am avut, recent, în cabinet, un adolescent care imediat cum apărea ceva neplăcut, gata, el nu mai are pentru ce să mai trăiască, deci este necesar să se facă lumină și, cel mai important, să simtă că pot vorbi cu cineva”, a transmis Elena Angela Roșcan, psiholog expert și psihoterapeut.

Dragoş Rusu, dirigintele clasei a V-a B de la Colegiul Național „Racoviță” Iași, în care se află fetița de 11 ani care a încercat să se sinucidă, a transmis faptul că aceasta nu a dat niciodată semne că ar putea recurge la un asemenea gest.

„O cunosc pe fetiță de 3 luni de zile, este un copil extraordinar, de nota 10. Nu a dat niciodată un semn că ar avea probleme, în data de 12 decembrie, la ora 14:25, ne-am despărțit, ca în orice altă zi normală”, spune Dragoş Rusu, diriginte clasa a 5-a B, Colegiul Național „Racoviță”.

Fetița de la Colegiul Național „Racoviță” se află sub supraveghere medicală la Spitalul „Sf.  Maria” din Iași, iar starea ei este stabilă. Prezintă fractură de coloană lombară – 2 vertebre, dar care nu necesită intervenție chirurgicală, ci doar purtarea unui corset, contuzie toracoabdominală, pneumotorax bilateral și pneumomediastin minim.

Comentarii
  • De ani de zile se știe ce se întâmplă în marile colegii naționale: bullying,șpagă,nepotism,profesori “obosiți”la clasă dar foarte activi la pregătire.Ca nu va e rușine și plătiți articole pentru a justifica lipsa de profesionalism in activitatea școlară și urmărirea elevilor-nu e de mirare!In locul familiei v-as pregăti un proces de daune foarte mare !

  • Liceul unde un olimpic cu probleme de sănătate psihică e prezentat anual drept mascotă ….

  • Nu am cunoscut-o personal, dar din discuţiile cu dirigintele este chiar o fată de nota 10. În ultima zi de şcoală era veselă. Doamna profesoară de muzică mi-a spus că la cursul de chitară a fost totul în regulă, nu putea nici un semn să anticipeze acest fapt. La fel şi părinţii, mi-au spus că nu au sesizat vreo schimbare, nimic neobişnuit, a venit la şcoală ca în oricare altă zi. Copiii repetau cu doamna profesoară de muzică pentru serbarea de Crăciun şi la finalizarea acestei ore s-au întors în clase să-şi ia hainele şi să plece spre casă, inclusiv cadrul didactic. Atunci s-a întâmplat. Altceva nu ştim, influenţele exterioare ne sunt necunoscute şi nici nu le putem controla noi”, a declarat Mihaela Vlioncu, director adjunct.În acest context de ce jigniți familia și așa îndurerată???!Nu aveți decența unei demisii?!

  • invatamantul in Romania este de rahat. Prea multe ore si presiune pe elevi si nu se fac lucruri clare care sa ajute copii pentru viata. Matematica si romana la un nivel mult superior care nu o sa ajute pe nimeni in viata. in schimb nu se face copiilor o cultura muzicale, literara. Copilul a cedat stresului. Si nu e singurul.

  • Schizofrenia acaparează România

  • Cucuri și vrăjeli.
    Copiii nu sunt supravegheați de părinți, sunt lăsați, chiar încurajați, de părinți să facă ce doresc ei, ” să se dezvolte frumos”, iar dacă vreun profesor îndrăznește să încerce să le corecteze comportamentul deviant, este reclamat, amenințat, batjocorit, etc. De aceea profesorii se fac că nu aud și nu văd. Puțini au nervi de oțel și coloană vertebrală pentru a ține piept sistemului.

  • Exista adulti ( parinti, invatatori) care le baga in cap copiilor inca din clasa pregatitoare ca singurul lor scop in viata este sa ” intre” la Racovita, National sau Negruzzi. Ii pun sa invete pe de rost teste Leris, Miller etc. Atat conteaza ” pregatirea” la romana si matematica. Latura afectiva nu mai conteaza. Si, odata testele Leris epuizate unii copii isi pierd scopul in viata. Pacat.

  • ABSOLUT TOTI copii care stau pe internet se uita zilnic la site-uri porno si apoi fac sex intre ei cu ce vad in filmulete. Se degenereaza de la varste mici si se complexeaza ca ce vad acolo nu au sau nu pot si ei: femei frumoase , baieti doteti secual!!! Toti copii au in cap doar PORNO !!!!! De aici apar depresii si frustrari . !!! Acesta este adevarul.

  • Lipsa supravegherii si necomunicarii parintilor cu copiii sau familii cu probleme( lipsa unui parinte sau chiar amandoi, saracia etc) Dar cauza principala ii nesupravegherea! Saptamana trecuta intr-una din zile -zi de lucru, joi cred- ma intorceam acasa in jurul orei 22.30 in dacia pe bulevard si ma intalnesc cu un grup de cca 6-8 copii , nu aveau mai mult de 13-15 ani , majoritare fetele, cu sticle suc bere n as putea spune exact fff agresivi! Urlau cat ii tineau gura, prostii, …uăi , fa, prostule, bagamias etc, de a trebuit sa ma feresc de ei! Intreb; Copiii aceia nu aveau parinti, casa, masa, program, scoala a doua zi etc? Ce cautau la ora aceea pe strada????? Acolo ii problema , nu la scoala-profesori!

  • Romănica educată de un guwernator eșuat marionetă pas cu pas cu ciorpedeleniști mei

  • Un copil de nota 10, ascultator si vesel nu e intotdeauna ce afiseaza. El afiseaza ce vede ca face placere si este validat de parinti si profesori. Acest tip de copil nu sta in copilaria lui ci in viata adultilor din jur. Concursuri, premii, optionale, 10 ore de munca pe zi….un adult nu munceste atat, nici vorba! Si acesti copii minunati se arunca pe geam atunci cand isi dau seama ca nu au nicio sansa sa umple golul din ei….ei nu pretuiesc viata pentru ca nu stiu ce este de fapt viata, ei isi cunosc doar propria viata, absurd de lipsita de sens.
    Nu conteaza ceea ce parintii le pun la dispozitie, adesea cu sacrificii. Acesti copii care au de toate simt ca nu au parte de iubire asa cum vor ei. Si atunci, pleaca de langa noi pentru ca nu vor sa mearga mai departe in aceasta viata care ii aplatizeaza emotional. Ei mor incet sub ochii nostri si noi nu vedem nimic din chinul lor. Nici macar nu ne imaginam ca sunt atat de chinuiti.

  • Demisia
    !

  • Tocmai copiii ăștia excepționali au o mare problema : ei cred că au parte de iubire numai dacă sânt excepționali , se simt condiționați , constrânși să fie excepționali.
    Se nasc tot soiul de tulburări în capul lor!

  • Futmania salveaza

    Iubitelul cu care tocmai se certase ce spune ?

  • Criminali si Dana! Mancați rahat ! Habar nu aveți de voi. Vorbiți să vă aflați în treaba! Familia e cea care trebuie să aibă grijă de copii, să le dea atenție și să-i investească cu
    încredere. Dacă în familie aud numai misto-iuri, injurături si expresii jignitoare atunci e normal ca ei să nu își dorească astfel de trai!

  • Je Sui Malade

    intrase in calduri saraca

  • je suis malade aussi

    tu est malade!

  • Cand esti copil nu prea stii ce e bun si ce e rau pentru tine, un copil are nevoie de iubire si afectiune si multa blandete , nu trebuie ca parintii sa le gaseasca copiilor multe activitati pentru ca ei nu au timp sa petreaca impreuna ca o familie , multi copii sunt afectati emotiv si afectiv de acest lucru
    Scolile diin Romania nu au pregatire pentru a intervenii in aceste cazuri ,ele trebuie rezolvate in sanul familiei si binenteles cu ajutorul profesorilor. Nu trebuie sa ascundem si sa invinovatim pe nimeni , trebuie sa actionam sa vedem cauza ca efectul il stim deja . Dragi parinti si copii , tot timpul sa incercati sa vorbiti si sa comunicati intre voi , fiecare sa tina cont de parerea celuilalt si la sfarsit sa se ajunga la o intelegere benefica si pentru parinti dar si pentru copii . Schimbarea pleaca de la voi nu asteptati sa faca cineva o minune sa rezolve problemele . Va doresc multa sanatate , credinta si sarbatori fericite 🥰

  • ii trebuie iubitel…la 11 ani!
    a initiat-o bine in domeniul numit prostitutie? oare a incercat si a.nal?

  • De ce trebuie sa intre intr-un grup in care se bea, se fumeaza marihuana, si se face sex? Sunt multe cercuri de adolescenti in care se fac excursii, vizite la muzee, la o pizza, la o bere chiar si un Kent. Vor sa infloreasca timpuriu, dar se vor ofili inainte de vreme.

  • O ancheta mai larga asupra dus discriminărilor care au loc in aceasta mizerie de colegii naționale,cu profesoare isterice și profesori violenti,neatenți la nevoile copiilor-cum se separa “olimpicii”de cei normali,care sunt tratati drept idioți,despre vaduvoiul gras de mate care schimba subiectele cu alți profi pt ca sa ia la olimpiada același biftec tâmp cu breton,cu mamitică nevrozata și tătic cam bătrâior…Tipare absolut regăsite in orice așa zis liceu de performanța care de fapt sd bazează doar pe cotizațiile părinților!Demisia și o ancheta lărgită!

  • Ceva timp în urmă, o fetiță lovea cu un cuțit un profesor……

  • Boli din senin

    Domnilor experti, sunteti arierati intelectual. Asemanarea izbitoare a cazurilor duce la o singura pista posibila, provocari imbecile gen Balena Albastra.
    Politia trebuie sa intre pe fir.
    Iar parintii sa le ia telefoanele mobilele copiilor!

  • Religia se preda de multi ani in scoli.
    Orele de Religie nu au convins o că suicidul sau chiar tentativa ,sunt păcate de capitale?
    Nu le frecventează?
    Nici orele de Dirigenție?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *