Cei 25 de pasageri indieni aflaţi la bordul avionului companiei charter româneşti Legend Airlines – imobilizat săptămâna trecută în Franţa în urma unei suspiciuni de trafic de persoane – care au cerut azil politic în Franţa au fost eliberaţi marţi, în timp ce autorităţile indiene au iniţiat o anchetă pentru trafic de fiinţe umane, relatează agenţiile France Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.
Eliberarea lor a fost decisă dintr-un motiv de formă de către un judecător, care a estimat că poliţia de frontieră nu l-a sesizat în termenul legal pentru a prelungi cu încă opt zile menţinerea celor 25 de indieni în zona de aşteptare, prin urmare aceştia sunt acum liberi, deşi se află ilegal pe teritoriul francez. Printre ei se află 5 minori, care au fost încredinţaţi serviciilor sociale franceze.
Avionul a fost imobilizat în timpul unei escale de realimentare pe aeroportul Vatry de lângă Paris
Cei 25 de pasageri fac parte din grupul de 303 cetăţeni indieni care se îmbarcaseră în Emiratele Arabe Unite la bordul unui avion al companiei charter româneşti Legend Airlines ce avea ca destinaţie Managua, capitala statului Nicaragua.
Avionul a fost imobilizat joia trecută în timpul unei escale de realimentare pe aeroportul Vatry de lângă Paris, după ce un denunţ anonim a sesizat un presupus caz de trafic de fiinţe umane.
În cele din urmă această acuzaţie nu a fost reţinută, întrucât cei 303 cetăţeni indieni, dintre care 11 erau minori neînsoţiţi, par să se fi îmbarcat de bunăvoie la bordul avionului. Două persoane din rândul lor, suspectate a fi traficanţi, au fost reţinute şi între timp eliberate de justiţia franceză, dar plasate sub statutul de „martor asistat” în anchetă, un statut intermediar între cel de martor şi cel de suspect inculpat. Acelaşi avion a decolat luni către oraşul indian Bombay cu 276 de pasageri la bord.
Între timp, autorităţile indiene din statul Gujarat, de unde provin o parte din grupul celor 303 indieni, au iniţiat o investigaţie pentru a elucida acest caz, suspiciunea fiind că ei intenţionau să plece din Nicaragua mai departe către SUA ca migranţi ilegali.
Investigaţia urmăreşte să determine în principal cine le-a facilitat călătoria. Avocata companiei Legend Airlines, Liliana Bakayoko, a refuzat să precizeze cine a contractat zborul charter, invocând confidenţialitatea contractuală. Potrivit unui oficial indian, cele 303 persoane au sosit în Emiratele Arabe Unite la momente diferite, cu vizite turistice, şi s-au adunat apoi în vederea efectuării călătoriei către Nicaragua.