Două clădiri emblematice pentru Constanța sunt bune de vândut, arată decizia a doi magistrati de la Curtea de Apel Constanța. Concret, atât Palatul Regal cât si cazinoul din Mamaia sunt perfect vândute, iar procesul prin care acestea au fost instraintate este unul legal. Marius Cristian Epute și Adriana Ispas, magistratii in proces, l-au achitat definitiv pe Radu Mazăre pentru vânzarea subevaluata a terenurilor pe care au fost construite cele două monumente istorice.
Radu Mazăre fusese condamnat in primă instantă la 6 ani și jumatate de inchisoare cu executare. Acum, pedeapsa este stearsă iar cele doua terenuri sunt libere a fi vândute sau a face, probabil, obiectul unor investitii imobiliare.
Palatul Regal și Cazinoul Mamaia au fost vândute legal de Radu Mazăre
Decizia prin care reiese faptul că Palatul Regal si Cazinoul Mamaia au fost vândute legal de către Radu Mazăre este una definitivă si nu mai poate fi contestată. Din aceste considerente, nu se poate cunoaste ce se va intampla cu cele doua cladiri emblematice pentru istoria României si a Constanței.
Vorbim despre Vila regală din Mamaia care a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României. Inaugurarea s-a făcut în anul 1926.
Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai (6 iunie 1930), relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România.
Clădirea Cazinoului din Mamaia s-a finanțat de către investitorii constănțeni Jacob Aristide și Gheorghe Timiraș, care solicitau și obțineau de la Primăria Constanța concesiunea pe șase ani asupra jocurilor de noroc, începând cu 1 aprilie 1939. Inaugurarea cazinoului s-a făcut în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.
Ce se arată in rechezitoriul intocmit de procurori
Conform rechizitoriului procurorilor, în anul 2004, fostul primar a vândut firmei Light System SRL 15.465,91 metri pătraţi de teren aferent Palatului Reginei Maria cu doar 23, 56 de euro/mp, paguba ridicându-se la suma de 1.104.884,16 euro.
În acelaşi dosar, Radu Mazăre a mai fost trimis în judecată pentru vânzarea, în 2007, a două terenuri aferente Cazinoului din Mamaia, în suprafaţă de 11.890 metri pătraţi, respectiv 502,81 metri pătraţi, tot la un preţ subevaluat, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro. Cele două terenuri au fost cumpărate de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Gina Hortolomei Moscu, o apropiată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Terenurile respective au fost ulterior transferate societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate tot de către Sorina Gina Hortolomei Moscu, conform adevărul.ro.
Ce spune fostul ministru al Justitiei Ana Birchall
Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall s-a arătat revoltată de decizia magistratilor. Conform ei, Inspectia Judiciară ar trebui să se autosesizeze pentru a investiga ce s-a intamplat in decizia magistratilor. Fostul ministru face apel si la CSM si consideră ca revoltătoarea decizie ar putea să scadă increderea românilor in justitie:
„Sper că până la această oră cel puţin Inspecţia Judiciară s-a autosesizat! Ar trebui să se autosesizeze şi Secţia de Judecători din CSM, dar acolo e şi doamna Savonea (cu gaşca sa) şi mă îndoiesc că se deranjează să analizeze şi să vină cu măsuri, exact aşa cum ar trebui o secţie de judecători din CSM! Solicit ministrului justiţiei şi noii conduceri CSM să introducă urgent pe agenda CSM această speţă extrem de gravă, care afectează imaginea justiţiei şi încrederea românilor cinstiţi în instanţele de judecată. Tipul acesta de tangenţe dintre magistraţi şi puşcăriaşi cu siguranţă slăbesc încrederea cetăţenilor în justiţie. Nu este de mirare că respectivul ‘magistrat’ este un apropiat al găştii Savonea, acest lucru fiind de notorietate publică”, a scris Ana Birchall, pe pagina de Facebook.
Radu Mazăre execută o pedeapsă de inchisoare
In prezent, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre execută o pedeapsă totală de 9 ani de inchisoare. Acesta se află incarcerat in penitenciarul Rahova. Acesta a fost extrădat din Madagascar după ce fugise de raspunderea legii.
Momentul extrădării lui Radu Mazăre a tinut prima pagină a presei zile intregi. Radu Mazăre detine un complex turistic in Madagascar cesionat de la un trib din zonă. Totusi, justitia din Magadascar a luat decizia de a-l aresta preventiv pe fostul politician după ce i-a fost adusă la cunostintă condamnarea definitivă din România.