Cazinoul din Constanța, una dintre cele mai faimoase clădiri de la malul Mării Negre, va fi redeschis pentru public la jumătatea lunii iulie, după mai vine de 19 ani în care porțile au fost ferecate.
Inaugurat în anul 1910, edificiul a fost mai întâi un cazino vizitat de personalități din țară și din străinătate, însă peste ani a avut mai multe destinații. A găzduit evenimente baluri fastuoase, concerte, expoziții de artă, spectacole de teatru și multe alte evenimente cultural-artistice de renume.
În interiorul cazinoului s-a amenajat un spital de campanie în timpul Primului Război Mondial. Bombardamentele germane care vizau portul Constanța au avariat clădirea, care avea să fie restaurată și modernizată în anul 1934, sub coordonarea arhitectului Daniel Renard. Aproape tot ce s-a refăcut a fost distrus atunci când a venit Al Doilea Război Mondial.
Începând din anul 1948, cazinoul a funcționat ca și Casă de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 și 1989 a făcut parte din patrimoniul Organizației Naționale de Turism Litoral. Cutremurul din 1977 a pus și el la grea încercare structura de rezistență. O nouă restaurare a avut loc în anul 1986.
Un prim deviz foarte optimist
După Revoluția din 1989, cazinoul a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii. Întrucât nu -au găsit fonduri pentru transformarea în institut oceanografic, în clădirea care era destul de deteriorată s-a deschis un restaurant. În 2014, din motive de siguranță, accesul publicului a fost interzis.
În anul 2014, cazinoul a fost preluat de Compania Națională de Investiții de la Primăria Constanța. În primii trei ani au fost anulate trei licitații, din cauza contestațiilor depuse de firmele participante.
În anul 2018, clădirea a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa. Experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătat deficiențele proiectului de restaurare. Un an mai târziu, s-a organizat cea de-a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația.
Ultimul proces de restaurare a început în 2020, cu un prim termen de finalizare fixat pentru toamna lui 2022. Inițial, costurile renovării cazinoului au fost estimate la aproximativ 60 de milioane de lei, dar era o estimare foarte optimistă pentru bugetul statului. În realitate, cheltuielile au fost mai mari de 230 de milioane de lei.
Actualizările repetate ale devizului și procedurile birocratice au făcut ca termenul de finalizare a lucrărilor să tot fie mutat. Astfel, s-a ajuns la iulie 2024. Din perspectiva pasionaților de jocuri de noroc nu a fost nicio problemă, pentru că acum există cazinouri online precum Game World.
Vopseaua se va curăța singură
„Vopseaua folosită la exterior nu este doar o simplă acoperire, este o soluție inovatoare și durabilă. Cu proprietăți de respingere electrostatică și hidrofugant în compoziția sa siliconică, vopseaua se curăță singură, eliminând riscul de atacuri biologice și cruste negre chiar și după 20 ani. Nu doar restaurăm Cazinoul Constanta, ci îl redefinim într-un simbol de durabilitate și eleganță. O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată”, au declarat reprezentanții firmei de construcții.
După finalizarea lucrărilor, „cazinoul” va fi administrat de Primăria Constanța, urmând a fi deschis publicului pentru activități sociale, culturale și de divertisment. Încăperile vor servi ca spații expoziționale, spații dedicate activităților artistice și istoriei cazinoului, spații de lobby, lounge, cafenea. De asemenea, vor exista o sală de spectacole și o sală de bal, ca în vremurile în care aristocrații europeni aflau, din gură în gură, că în România, în Constanța, există un cazino precum cele din Italia, Germania sau Franța.
Ce utilizare va avea oare ?