O tânără ieșeancă aflată la a doua sarcină a fost la un pas de a muri împreună cu copilul nenăscut. Medicii spun că toate complicațiile au apărut pentru că aceasta născuse primul copil prin cezariană. De acolo s-a ales cu o cicatrice pe uter care a provocat o sângerare puternică. Copilul a fost născut prematur și cântărește doar un kilogram. Prognosticul medicilor este rezervat. Mama se reface în secția de ATI.
O gravidă în vârstă de 33 de ani, aflată la a doua sarcină, a fost la un pas de a-și pierde viața din cauza unei cezariene pe care o făcuse la prima naștere. Femeia a fost internată la Spitalul „C.I Parhon”, după ce a explicat medicilor că urinează cu sânge. În urma investigațiilor avea să afle că suferă de o afecțiune extrem de rară. În ziua de 1 mai aceasta a început să piardă o cantitate extrem de mare de sânge, iar medicii au decis să o bage în sala de operații.
În timpul operației, medicii au fost nevoiți să scoată uterul femeii, iar aceasta nu va mai putea avea niciodată copii. Această decizie a salvat atât viața ei, cât și fătului născut prematur prin cezariană. Medicii spun că toate aceste complicații au apărut pentru că femeia mai făcuse în trecut o operație de cezariană. Pruncul este internat la maternitatea „Cuza Vodă” și este intubat, iar mama se află la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „C.I. Parhon” din Iași. Starea amândurora este momentan stabilă, dar prognosticul în cazul micuțului născut prematur este rezervat.
Placenta era lipită de vezică
Mama în vârstă de 33 de ani se afla la a doua sarcină. Aceasta era internată la Spitalul „C.I Parhon”, prezentându-se inițial cu urinare cu sânge. În urma investigațiilor, medicii au constatat că motivul pentru care aceasta urina cu sânge era faptul că placenta era lipită de vezică. Dacă nu se intervenea chirurgical, femeia ar fi murit.
„Pacienta este din Județul Iași, cu uter cicatricial, internată la Spitalul «C.I Parhon», diagnosticată cu hematurie, adică urinare cu sânge. Această urinare cu sânge apărea din cauza unei malformații a placentei. Practic, placenta era lipită de vezică, iar placenta sângera. Din păcate, pentru că această sângerare era amenințătoare de viață atât pentru ea, cât și pentru făt, s-a luat decizia de a se efectua cezariană în urgență. A fost o echipă de la Maternitatea «Cuza Vodă» care a venit la Spitalul «C.I. Parhon», pentru că pacienta nu mai putea fi deplasată din cauza riscului hemodinamic, și o echipă de neonatologie de la aceeași maternitate”, a specificat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I Parhon” din Iași.
Nu se știe dacă pruncul va trăi
Operația a durat cinci ore și a fost susținută de medici ginecologi și medici urologi. Aceștia susțin că a fost o operație dificilă și că sunt rezervați în ceea ce privește viața copilului.
„S-a luat decizia de a se intra în sală pentru oprirea sângerării și lucrurile au decurs în acest mod. A fost nevoie de histerectomie, de evacuarea fătului și oprirea sângerării. A fost o intervenție foarte grea care a necesitat foarte multe ore pentru a se finaliza cu bine, dar și de 15 pungi de sânge de transfuzie. A fost o operație sângerândă foarte puternic, dar, din fericire, pacienta trăiește în continuare. Mama se află în secția de ATI a Spitalului «C.I. Parhon», iar băiețelul este internat în secția de Neonatologie a Maternității «Cuza Vodă». Prognosticul în cazul băiețelului este greu de anticipat pentru că sunt mulți factori de risc legați de faptul că este o sarcină întreruptă la 28 de săptămâni și un copil de un kilogram. Sperăm că experiența colegilor noștri de la Neonatologie va determina un final fericit pentru acest copil”, spune dr. Ionuț Nistor.
Medicii spun că totul a început de la o operație de cezariană
Medicul urolog care a participat la salvarea vieții celor doi povestește că toată complicația a apărut din cauza faptului că femeia născuse anterior prin cezariană. În momentul în care se naște prin cezariană, spune acesta, pe uter se face o cicatrice care creează complicații ulterior. Pentru a salva viața mamei și a fătului, medicii au fost nevoiți să scoată uterul. Din acest motiv, femeia nu va mai putea avea copii niciodată, deși este tânără.
„Viața celor doi a fost în pericol. La ora actuală, majoritatea femeilor nu mai vor să nască natural și nasc prin cezariană. Cezariana este o operație prin care uterul rămâne cu o cicatrice. La prima cezariană nu este o problemă. Dar dacă femeia dorește să rămână însărcinată de mai multe ori, uterul cicatricial pune probleme. De acest uter cicatricial, la a doua, a treia, a patra cezariană, placenta se lipește. Atunci placenta nu mai poate fi scoasă decât cu uter cu tot. Există totodată potențialul de sângerare. La a doua, la a treia cezariană se întâmplă că placenta se lipește atât de tare de uter, încât nu se mai elimină spontan. Se poate elimina numai odată cu uterul”, spune dr. Viorel Radu, medic primar urolog, șeful echipei de urologie care a participat la intervenția chirurgicală.
Medic urolog: „Nu am găsit astfel de cazuri nici în literatura de specialitate”
Medicul urolog Viorel Radu povestește că nu a mai văzut niciodată un caz ca cel al mamei de 33 de ani. Acesta spune că nu a găsit astfel de cazuri nici în literatura de specialitate. Ceea ce s-a întâmplat femeii este o raritate.
„Acesta a fost un caz particular, doamna de 33 de ani era la a doua cezariană. Din acest motiv, placenta a trecut de peretele uterin și s-a lipit de vezica urinară. Practic ea sângera din placentă, dar prin vezica urinară. Este un caz foarte rar. Există placente care trec de uter, dar eu, de exemplu, nu am văzut să treacă de vezica urinară. Am căutat și în literatura de specialitate și nu am găsit, pentru că este un caz foarte rar. A sângerat atât de tare, încât a ajuns la hemoglobina 5.
Adică a pierdut cam 60-70 la sută din sângele din organism prin vezică și atunci, deși sarcina era încă în evoluție, a trebuit să intervenim. Ideal este să intervii după 30-35 de săptămâni, dar nu s-a mai putut aștepta pentru că pacienta pierdea sânge prin vezică din cauza placentei. Am format o echipă medicală uro-ginecologică și am făcut o nouă cezariană. Am scos copilul de un kilogram, iar acesta a fost imediat intubat. Mureau amândoi dacă nu se intra. Apoi am scos uterul cu placentă cu tot, iar vezica urinară, care era și ea afectată, a fost și ea cusută. Nu mai poate face copii pentru că s-a scos uterul”, încheie dr. Viorel Radu.
„Muncitorii” care nu au liber pe 1 Mai
Intervenția chirurgicală a avut loc pe data de 1 Mai, zi în care majoritatea angajaților au primit liber de la Stat. Prin prisma profesiei, medicii sunt cei care lucrează indiferent de sărbătorile legale. Din acest motiv, conducerea spitalului, împreună cu ceilalți colegi ai lor, a dorit să mulțumească cadrelor medicale care au contribuit la salvarea vieții mamei și fiului ei.
„Mulțumim cadrelor medicale dr. Radu Viorel, medic primar urolog, șeful echipei de Urologie, dr. Liviu Antohi și doamnei Laura Niculescu pe secția de ATI, dr. Mircea Onofriescu, doamnei dr. Alexandra Tudose de la Neonatologie și asistentei Alexandra Arhire”, încheie dr. Ionuț Nistor.