Prima pagină » Titlurile zilei » Caz șocant la Iași! Unei ieșence i-ar fi fost furat telefonul de o bătrânică, iar polițiștii sunt acuzați că nu își fac treaba: „M-au descurajat să depun plângere!”

Caz șocant la Iași! Unei ieșence i-ar fi fost furat telefonul de o bătrânică, iar polițiștii sunt acuzați că nu își fac treaba: „M-au descurajat să depun plângere!”

27 aug. 2022, 02:00, 21 ,
Violina GORCINSCHI în Titlurile zilei

În Iași, acum două zile, a avut loc un incident ce seamănă cu un scenariu de film! După ce i-ar fi fost furat telefonul mobil de o bătrânică din parc, Alina Manuela Popa a avut de furcă cu polițiștii atunci când a vrut să depună plângere. Polițiștii ieșeni sunt acuzați că nu își fac treaba, deoarece ar fi descurajat-o pe femeie să depună plângere. Chiar și polițiștii locali ar fi fost problematici, nevenindu-le să creadă cele întâmplate

Polițiștii locali, dar și cei de la IPJ Iași, sunt acuzați că nu își fac treaba. Unei ieșence i-ar fi fost sustras, din parcul Gulliver, telefonul mobil. Aceasta a fost șocată când a descoperit că hoțul ar fi, de fapt, o bătrânică drăguță ce se plimba cu nepoata prin parc. Având discuții aprinse cu bătrâna, Alina Manuela Popa a cerut ajutorul polițiștilor locali, însă aceștia nu ar fi crezut povestea și ar fi amenințat-o pe ieșeancă cu amenda. Ulterior, la Secția 3 de Poliție femeia a avut probleme în a depune plângere.

 

o batrana si un copil minor

Femeia a descoperit că hoțul ar fi o bătrână

Alinei Manuela Popa i-ar fi fost furat telefonul de către o bătrânică

 mesaje private pe Messenger

Alina Manuela Popa nu ar fi singura victimă a furturilor din acel parc

Incidentul a avut loc zilele trecute, în parcul Gulliver din municipiul Iași. Alina Manuela Popa a mers cu cel mic în parc, iar ulterior a descoperit că i-a dispărut telefonul din geantă. După multe căutări, a descoperit făptașul.

„Aveam mai multe bagaje la mine și le-am lăsat pe un aparat de exerciții. După am mers să mă uit prin niște acte, aveam poșeta închisă. Ulterior, am descoperit că nu mai am telefonul. Am fost să îl caut. Aveam totul pe telefon, m-am speriat. Am folosit aplicația «Find my phone» și am reușit să îl localizez. Am trimis și mesaje, pe urmă l-am blocat. Am avertizat că e urmărit de poliție, în speranța că se sperie hoțul. Probabil femeia s-a speriat și m-a sunat. Mi-a zis că ea doar l-a găsit. I-am propus să ne întâlnim, dar, când am ajuns în parc, nu mi-a mai răspuns. Am reușit să o găsesc, telefonul era la o bătrână însoțită de un copilaș de 4 ani. M-am mirat, nu s-a încadrat în tiparul de hoț. Încercam să îmi iau telefonul și refuza să mi-l dea. În final, am reușit să-l recuperez. Era cam recalcitrantă, voia să mi-l ia înapoi”, povestește ieșeanca.

Văzând că nu poate să îi dea de cap bătrânei, femeia le-a cerut ajutorul polițiștilor locali care au fost șocați de incident, nevenindu-le să creadă. Atitudinea lor față de situație ar fi lăsat de dorit.

„Atunci, am văzut doi agenți de poliție. I-am abordat, explicându-le ce s-a întâmplat. Voiam să se facă proces-verbal ca să se identifice bătrâna. Agentul s-a luat de mine că le spun ce să facă. A devenit foarte arogant, colegul lui era mult mai îngăduitor, ne-a luat datele. Celălalt mi-a zis că mie îmi dă amendă pentru tulburarea liniștii publice. Mi-a zis că nu crede că s-a întâmplat ce i-am povestit. Am depus plângere la Secția 3 de Poliție. Angajații de acolo încercau să facă în așa fel încât să mă descurajeze să depun plângere. Am insistat și am ajuns să depun declarație la un superior de-al lor. Pe urmă, și acest agent a încercat să mă descurajeze, spunând că dosarele acestea se clasează din start, fiind cuvântul meu împotriva cuvântului ei. M-am mirat, având în vedere că există probe și camere. Am semnat și le-am spus că am probe, să îmi ia amprentele. Au refuzat să le ia inițial, spunând că declarația e suficientă, apoi a dat un telefon la criminalistică. Nu am insistat. Interesul meu este să trag un semnal de alarmă, lucrând în domeniul drepturilor omului”, precizează Alina Manuela Popa.

o batrana cu un telefon mobil in mana

Ieșeanca și-a găsit telefonul cu ajutorul unei aplicații de localizare și a contactat-o pe bătrână prin intermediul propriului telefon

Polițiștii locali și naționali, acuzați că nu își fac treaba

masina Politiei Locale Iasi

Abordați în parc de femeie, polițiștii locali nu ar fi fost prea de ajutor în acel incident

Alina Manuela Popa a povestit că nu este un caz singular, fiind descurajată și cu alte ocazii să depună plângeri la Poliție de către oamenii legii. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași spun că întâmplarea din parc nu ține de ei, fiind vorba despre polițiștii locali.

„În momentul în care femeia a luat de la bătrână telefonul respectiv, ar fi trecut pe acolo o patrulă de polițiști locali care nu aparțin de IPJ Iași. Ei nu au competență să facă cercetări în dosare penale. Polițiștii locali le-au legitimat și pe doamna care a făcut sesizări în această situație, și pe bătrâna respectivă. Probabil a fost direcționată ulterior de patrulă către Poliția Municipiului Iași, unde s-a și prezentat. A discutat întâi la dispecerat, după care a intrat în legătură cu un coleg ce era de serviciu. Colegul respectiv i-a luat o plângere și s-a întocmit un dosar penal pentru furt. Nu a descurajat-o să depună plângere. Se fac cercetări pentru identificarea autorului, iar prejudiciul a fost recuperat. Vom colabora cu Poliția Locală pe parcursul cercetărilor”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Întrebat despre incidentul din parc, Directorul General al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, spune că polițiștii locali nu au competență în rezolvarea cazurilor penale și că trebuie să facă verificări pentru a stabili cum s-au petrecut lucrurile.

„Doamna poate să spună orice sau să spună cum a perceput ea. Eu pot doar să spun, din discuțiile avute astăzi, că, în cazul unui furt sau a oricărei fapte penale, polițiștii locali trebuie să ofere tot sprijinul, indiferent de situație, dar această competență, de cercetare penală, aparține Poliției Naționale. Cât despre conduita colegilor mei, trebuie să facă sesizare doamna respectivă pentru a verifica cum s-a acționat exact, iar eu pot să dau un răspuns concret săptămâna viitoare. Vedem ce s-a întâmplat acolo, trebuie să ascultăm de polițiști”, precizează Directorul General al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest caz în care polițiștii sunt acuzați că nu își fac treaba.

Comentarii
  • Nu va mai lasati pe mana incompetentilor cu doua clase de tramvai de la Politia Locala.
    Sunati mai bine la Politia Romana (M.A.I.) si nu neaparat prin apel de urgenta (112), ala doar in anumite cazuri/circumstante. Dar faza asta cu baba hoatza nu prea am prins ideea. Nu credeam ca babetele se apuca de furaciuni la varsta lor …

  • militie inutila ineficienta indiferenta platiti degeaba din munca noastra …….

  • Cei de la Poliția Locală sunt complet depășiți de situație pentru că nu cunosc legislația și procedurile de lucru, rolul lor fiind unul mai mult decorativ iar cei de la Poliția Română nu au vrut să se complice pentru că a fost recuperat prejudiciul. Mi se pare lipsită de profesionalism atitudinea polițistului local de a amenința cu amendă victima unui furt în condițiile în care aceasta le-a indicat posibilul făptuitor!

  • D.na în cauză …a fost îndrumată …să depună plângere la secția de poliție întrucât poliția locală nu cercetează infracțiunile …mai departe …trageți concluzia …

  • Ce să cerceteze gardienii ăștia o infractiune, ei nu știu măcar definiția infracținunii, sau elementele infracțiunii!! Despre ce vorbiți voi, ziariștilor? Nu așteptați niciodată să vă facă ăștia dreptate, ei sunt plantați pe ici/colo prin oraș, doar așa, de ornament, să intimideze lumea, nu să-i protejeze de infractori. Urgent deființați, sunt plătiți degeaba.

  • vecin din zonă

    Baba hoață locuiește la casele de țigani din spate de la Casa Modei, e hoață cu vechime dar pozează în bunicuță grijulie.

  • Militienii sunt niste hahalere incompetente! Pe toti incearca initial sa-i descurajeze sa depuna plangere. In schimb sunt f vocali in fata Guvernului pt mariri de salarii!

  • Marea majoritate a politistilor sunt platiti degeaba!
    Sunt de o nesimtire si de o incompetenta de speriat!
    Sunt cativa care trag foarte tare si fac si munca multor incompententi.
    Acestia sunt epuizati fizic si psihic, iar ceilalti (lenesii, nesimtitii si incompetentii) stau prin birouri si au si venituri destul de mari.
    Sunt cateva birouri unde se munceste si nu se leneveste, dar majoritatea freaca menta. Aceasta este realitatea.
    Cum infractionalitatea este foarte crescuta(din cauza politicii penale a idiotilor de politicieni, care au facut Facultatea de Drept la F.F., facultate NO NAME si doctoratul la Doamne Ajuta) cei care muncesc dau si multe rateuri. Numai cine nu munceste, nu greseste!
    De multe ori cauta sa te impiedice sa depui plangere, deoarece chiar si un dosar simplu de inselaciune sau furt le incurca mult pe cele mai complexe. Si prioritizeaza si ei dosarele, chiar daca nu vor recunoaste!
    Iar in cele in care se depune plangere nu se lucreaza, astfel ca intervine prescriptia.

  • Mi-a fost furat telefonul la plaja Nicolina, și la fel polițistul cu care am discutat mi-a spus ca nu ma poate ajuta, ca nu sunt camere, nu au sisteme de urmarire pt telefoane..etc. M-a și descurajat sa depun o sesizare.

  • Pizzeri rutieri vânători de permise și analfabeți cu burtă prin sexisiile de la 1 la șinși… asta e Miliția Română…

  • N.E.S.I.M.T.I.T.I.Cum adica sa faca cercetari ca sa gaseasca cine este autorul furtului?Dar femeia nu stie din mana cui si-a recuperat telefonul?Daca eu imi recuperez telefonul din mana lui Popescu pe care nu l-am cunoscut niciodata,ce mare cercetari trebuie sa faci ca sa vezi cine este autorul furtului?

  • Bun dar CAZ SOCANT????

  • Contribuabil

    Politia romana e de vina. Ce tot o dam în mangleala?

  • …as dori sa va spun eu toata povestea … aceasta d.na s.a perezentat la un echipaj de la politia locala …acestia au indrumat.o catre sectia 3 de politie …intrucat politia locala nu au competenta de a cerceta furtul ( INFRACTIUNE ) …ulterior la sectia 3 politie i s.a dat cu flit … pe motiv ca …zona este in competenta politiei locale …

  • Politia Nationala care vegheaza la aplicarea legii in Iasi are in serviciu Agenti care nu au habar de Legislatie. Ex. Politisti de la sectia 1 Dacia

  • pt Zanfirescu

    Bai agramatule!
    Invata-te sa scrii!
    Pentru limba romana apasa tasta 1!

  • Tot pentru Zanfirescu

    Parțial greșit! D-na nu a sesizat poliția, ci echipajul poliției locale s-a autosesizat fiind în zona și auzind scandalul s-a dus să vadă ce se întâmplă și să-l aplaneze! Deci, d-na minte de îngheață apele de cum a inceput povestea!

  • Cretu Eugen EVH

    Baba asta mi-a furat virginitatea anul trecut! La puscarieee!!!

  • Referitor la Agentii de la Sectia 1 Iasi subscriu sunt total nepregatiti. Ex:un agent a spus ca iei nu anchenteaza fapte care au avut loc ceva timp adica ei ancheteaza ce se intampla azi nu si ce s-a intamplat ieri. Aici vorbim de Politia Nationala nu de Gardienii de la Locala. Intrebare: pe cine platim sa ne apere daca ei dupa ce imbraca uniforma de politist se cred ZEI si nu constientizeaza ca sunt in serviciul poporului si nicidecum invers.

  • Cel mai bine ar fi ca milițienii angajați pe pile, fătălăii pensati din MAI să fie în subordinea primarului! Atunci să-i vezi cum stau la vedere, nu ascunși!

  • Acu au ieșit la păscut hoții care au fost puțin plecați afară…milițienii ăștia tineri așteaptă numai ziua de leafă..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *