Un polițist din cadrul Inspectoratului Județean Iași a avut inspirația ca, la oprirea unui șofer, să dea drumul la funcția de înregistrare de pe telefonul mobil. După ce a fost tras pe dreapta, ieșeanul s-a milogit de agent pentru a nu-i face dosar penal, știind că a urcat băut la volan. Pe baza înregistrării respective, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Constantin Babătă la 1 an, 11 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită
Un caz inedit a fost judecat la Iași! Un polițist a înregistrat pe ascuns un șofer într-o ipostază delicată. Filmarea a generat un scandal de toată frumusețea, dar polițistul a devenit erou printre colegii săi. Totul a pornit de la o banală oprire în trafic a unui autoturism. Doi agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au observat că un șofer a făcut câteva manevre ciudate, astfel că au decis să îl tragă pe dreapta. Unul dintre polițiști a coborât și a constatat că șoferul, Constantin Babătă, băuse înainte de a urca la volan.
Cel de-al doilea polițist, șeful Postului de Poliție Ciurea, a coborât și el din autospecială, dar cu un alt scop. Având, probabil, experiențe anterioare de același gen, omul legii a decis să înregistreze convorbirea cu șoferul pe telefonul său mobil. Agentul s-a gândit că șoferul va încerca să scape de dosarul penal, astfel că a dat drumul la funcția de înregistrare audio-video a celularului de cum a coborât din autospecială. Asta, deoarece nu avea alt mijloc prin care să poată proba o eventuală dare de mită. Mișcarea s-a dovedit a fi una inspirată, iar polițistul nu avea să fie dezamăgit.
Șoferul, condamnat pe baza înregistrării făcute de polițistul ieșean
Pe baza înregistrării respective, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat la finele săptămânii trecute pe Constantin Babătă la 1 an, 11 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită.
„Instanța dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Consiliului Local al comunei Ciurea sau în cadrul Consiliului local Iași – Direcția de Asistență Comunitară. Dispune confiscarea de la inculpatul Constantin Babătă a sumei de 100 de lei, oferită cu titlu de mită”, au precizat magistrații ieșeni.
Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanul Constantin Babătă, prins băut la volan, a vrut să dea șpagă
Procesul ieșeanului Constantin Babătă (57 de ani) a început în luna februarie 2021.
„Pe 22 noiembrie 2020, inculpatul a oferit, în mod direct, pentru sine, unui agent din cadrul Postului de Poliție Ciurea, o bancnotă în valoare de 100 de lei, ținută pliat în mâna dreaptă, pe care a întins-o spre polițist, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în neluarea măsurilor de constatare a infracțiunii comise de conducere sub influența băturilor alcoolice, neconducerea la sediul IML Iași pentru prelevare de probe biologice, precum și în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor de serviciu, constând în acordarea permisiunii de a lăsa autoturismul în locul în care a fost prins în trafic și de a pleca la domiciliu, situat în apropiere, în comuna Ciurea”, a afirmat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
La scurt timp de la producerea incidentului, ieșeanul a fost ridicat și dus la audieri. Pe 24 noiembrie 2020, Constantin Babătă a fost reținut pentru 24 de ore.
Șoferul, înregistrat de polițistul ieșean cu ajutorul telefonului mobil
Pe 22 noiembrie 2020, agentul-șef adjunct I.N. și agentul-șef adjunct C.C., șeful Postului de Poliție Ciurea, în intervalul orar 9:00 – 16:00, au fost planificați să desfășoare activități pentru verificarea respectării legislației privind prevenirea răspândirii COVID-19, prevenirea accidentelor rutiere și a altor nereguli la regimul circulației pe drumurile publice, în comunele Ciurea, Mogoșești și Scânteia. În jurul orei 15:00, în timp ce patrula de Poliție supraveghea traficul rutier pe DJ 248C, aceasta a oprit în trafic un autoturism marca Dacia Solenza.
„Deoarece șoferul executase un viraj brusc și cu manevre haotice de semnalizare, agentul-șef adjunct I.N. a executat semnal luminos și acustic de oprire, a coborât din autospecială și s-a deplasat la autoturismul marca Dacia Solenza, solicitând șoferului actele la control. Constatând că șoferul mirosea a alcool, agentul-șef adjunct I.N. l-a testat cu aparatul etilotest marca Drager, înregistrându-se o valoare de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, imediat după testare. De asemenea, șeful Postului de Poliție Ciurea a coborât din autospecială, a activat funcția de înregistrare audio-video a telefonului personal și s-a deplasat la autoturismul marca Dacia Solenza. În apropierea mașinii, el a purtat discuții cu șoferul, pentru a strânge probe, informații suplimentare despre cantitatea de alcool consumată, identificarea recipientelor cu alcool, aflarea direcției de deplasare, identificarea pasagerului”, au afirmat anchetatorii ieșeni.
„Luați acolo de un… de o cheltuială în seara asta!”
În cursul discuției cu polițistul, Constantin Babătă a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice atât în seara zilei de 21 noiembrie, cât și în dimineața zilei de 22 noiembrie 2020. În timp ce șeful Postului de Poliție a cerut la control și actul de identitate al soției șoferului, bărbatul, în speranța că se va „înțelege” și pentru a obține permisiunea de a pleca acasă, a inițiat un dialog înregistrat de omul legii:
„C.B.: – Haideți să o rezolvăm! Haideți să dăm la pace, haideți să ne înțelegem, luați dumneavoastră acolo de un… de o cheltuială în seara asta!
Agent: – Dar, n-am… ce să…
C.B.: – Haide! Lăsă, hai, ce… Mă duc acasă! Auzi?! Haideți să o rezolvăm! Nu mai stăm, că mă duc aici și nu mai pleacă mașina de aici!
Agent: – Nu se poate…
C.B.: – Măi, oameni! Haideți să dăm la pace!”
Între timp, ieșeanul a încercat să îi întindă o bancnotă de 100 de lei polițistului, dar acesta din urmă a refuzat. Dus la audieri, Constantin Babătă a recunoscut comiterea faptelor.