Prima pagină » Local » Caz incredibil la CTP Iași! Deși instanța a decis, compania refuză să le dea dreptate șoferilor de autobuz și vatmanilor într-un dosar de 120.000 de euro – FOTO

Caz incredibil la CTP Iași! Deși instanța a decis, compania refuză să le dea dreptate șoferilor de autobuz și vatmanilor într-un dosar de 120.000 de euro – FOTO

03 iun. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

CTP Iași a trebuit să plătească sume compensatorii pentru 18 șoferi de autobuz și vatmani, într-un dosar de 120.000 de euro. Aceștia au lucrat, timp de 4 ani de zile, ore suplimentare, însă nu au fost plătiți și au dat societatea în judecată

În 2019, șoferii și vatmanii au dat în judecată compania pentru a obține sumele care se cuvin. După un dosar de 4 ani, instanța a decis că aceștia trebuie să primească sume în valoare totală de 120.000 de euro. Banii au fost virați tuturor, însă compania a decis să facă apel pentru 8 angajați.

CTP Iași a făcut contestație în dosarul șoferilor de autobuz

În total, compania a trebuit să plătească 586.134 de lei pentru despăgubiri, dobânzi și cheltuieli de judecată. Este foarte probabil ca suma să crească, deoarece dobânzile sunt calculate doar până la finalul anului 2021, urmând ulterioare rectificări. Totuși, deși oamenii și-au primit deja banii, CTP a decis să depună contestație pentru 8 dintre ei.

Aceștia își justifică acțiunea prin faptul că angajații respectivi au primit mai mulți bani decât trebuie. Totuși, aceste sume au fost stabilite de un expert contabil care a verificat orele lucrate ce nu au fost plătite. De asemenea, și Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit cum trebuia să procedeze compania. Conform Codului Muncii, oamenii trebuie să beneficieze de un repaus de 48 de ore într-o săptămână, iar dacă aceștia lucrează fără zile libere, trebuie acordat un spor de 200 la sută. Unii șoferi au adunat 1.600 de ore fără să fie plătiți.

„Banii deja au fost livrați la toți cei 18 oameni, din punctul astă de vedere, nu au fost probleme. Compania totuși a făcut apel la decizie pentru 8 șoferi, iar acum trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Noi, la început, când am început cu acest dosar, am stabilit un plafon, că șoferii trebuie să primească 20.000 de lei – compensație, însă în urma expertizei a rezultat că unii dintre noi trebuie să primească peste 20.000 de lei. Astfel, compania a decis să facă apel pentru cei care au depășit suma, iar acum speră să obțină niște bani înapoi. Până la urmă, este munca noastră, iar instanța a decis modul în care trebuie să fim recompensați, deci din punctul nostru de vedere, nu au ce să ne mai ceară. Până la urmă, un expert contabil a calculat totul”, a precizat Paul Păuleț, liderul Sindicatului Șoferilor și Angajaților CTP Iași.

Compania speră să recupereze o parte din bani

Singura șansă a celor de la CTP este să se lege de plafonul stabilit la începutul procesului. Fiecare șofer să primească 20.000 de lei, nu mai mult. Totuși, în dosar au fost și angajați care au obținut mai puțin de 20.000 de lei. În acest moment, mai este un proces asemănător în desfășurare, unde încă 18 angajați își cer drepturile bănești, iar următorul termen este pe 6 iunie 2024.

„Au fost probleme cu calculul drepturilor bănești, iar acum trebuie să fie recalculate”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Șoferii sunt încrezători că instanța le va da dreptate în dosarul cu CTP Iași, fără să mai restituie o parte din bani.

Comentarii
  • in Romania mereu va avea dreptate conducerea, restul sunt de umplutura, sclavageti.

  • Iesiti la vot! si vom avea alta conducere la CTP cu alt primar.

  • Oricum sumele plătite șoferilor care au câștigat procesul nu le vor da din buzunarul propriu. Exista o discrepanta majora intre salariile conducerii și a personalului de la birouri și salariile celor care fac toată munca in aceasta companie. Șoferii, vatmanii, dispecerii și tonetistele au cele mai mici salarii conform unei grile alcătuite de stafful MRU. Până și femeile de serviciu sunt plătite mai bine. Sa nu mai creadă lumea că angajații CTP se scaldă in bani, dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *