Prima pagină » Local » Caz în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! O pacientă de 71 de ani cu dublă infecție: SARS-CoV-2 și gripă
Caz în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! O pacientă de 71 de ani cu dublă infecție: SARS-CoV-2 și gripă

Caz în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! O pacientă de 71 de ani cu dublă infecție: SARS-CoV-2 și gripă

26 mart. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Medicii ieșeni se confruntă cu un caz în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Este vorba despre o femeie în vârstă de 71 de ani, cu dublă infecție: gripă și totodată SARS-CoV-2

La Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași este internat primul pacient cu dublă infecție: gripă și SARS-CoV-2. Acest caz este în premieră pentru medicii ieșeni. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 71 de ani care prezintă și alte comorbidități.

”Pacienta în vârstă de 71 de ani, nevaccinată anti-SARS-CoV-2, cunoscută cu Hipertensiune Arterială și Diabet Zaharat, tip II. Aceasta prezinta debutul simptomatologiei de aproximativ 4 zile anterior internării, când pacienta prezenta astenie fizică, odinofagie, cefalee, inapetență, tuse productivă, dispnee. A urmat tratament cu simptomatice la domiciliu, însă simptomatologia a persistat, astfel că în data de 24 martie 2022 s-a prezentat la medicul de familie. I se efectuează test rapid SARS-CoV-2 cu rezultat pozitiv, motiv pentru care se internează în clinica noastră”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Chiar dacă este un caz în premieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași medicii s-au mobilizat rapid

Pacienta a ajuns la spital în stare gravă, cu multimple simptomatologii, însă medicii ieșeni au identificat la timp ambele infecții și s-au luat măsuri. Pacientei i s-a administrat tratament specific și rămâne izolată în cadrul clinicii. Medicii sunt rezervați cu privire la evoluția stării de sănătate.

”Starea clinică la internare a fost general influențată prin dispnee de repaus, astenie fizică importantă, tuse productivă în accese, odinofagie. Paraclinic se decelează sindrom inflamator important cu creștere în dinamică, anemie normocormă, normocitară și limfopenie. S-a efectuat și test PCR pentru virusul gripal, pe data de 25 martie 2022, rezultatul fiind pozitiv. În ceea ce privește simptomatologia, cele două infecții sunt asemănătoare și este greu de distins care este provocată de un virus și care de celălalt. În acest caz, s-a instituit tratament antiviral în dublă asociere, imunomodulator, antiinflamator, antibiotic, simptomatice, oxigenoterapie, vitaminoterapie, pev de hidratare. Pacienta este izolată de pe data de 25 martie 2022”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Teste PCR pentru depistarea Covid-19 și virusurilor gripale A/B și Virus Respirator Sincitial, la Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Spiridon”, Iași, a dotat laboratorul biologic din cadrul unității medicale cu teste PCR unice care depistează mai mulți viruși cu o singură probă. În prezent există la Iași doar 100 de astfel de teste.

”În premieră, la Iași avem teste PCR care, cu ajutorul unei singure probe, poate identifica mai mulți viruși. Am dotat laboratorul de biologie moleculara din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf.Parascheva», Iași, cu teste PCR în vederea identificării: SARS-CoV-2+gripă pentru pacienții suspecți și urgențe. Proba este testată simultan pentru SARS-CoV-2 și virusurile gripale A/B și Virus Respirator Sincitial. Sunt în premieră la Iași aceste teste, dar în prezent avem aproximativ 100, fiind pentru cazuri urgente”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *