Prima pagină » Titlurile zilei » Caz de violență extremă, într-o școală din Iași. Sătul de umilințele colegului său, un elev cu handicap și-a făcut singur dreptate: „Își bătea, mereu, joc de el, din cauza problemei pe care o are”
Caz de violență extremă, într-o școală din Iași. Sătul de umilințele colegului său, un elev cu handicap și-a făcut singur dreptate: „Își bătea, mereu, joc de el, din cauza problemei pe care o are”

Caz de violență extremă, într-o școală din Iași. Sătul de umilințele colegului său, un elev cu handicap și-a făcut singur dreptate: „Își bătea, mereu, joc de el, din cauza problemei pe care o are”

14 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Caz de violență, într-o școală din Iași! Un elev cu dizabilități de natură psihică a fost exmatriculat după ce s-a luat la bătaie cu un coleg. Băiatul era jignit constant de către colegul lui, din cauza problemei pe care o are și sătul să fie umilit, și-a făcut singur dreptate.

Tot mai multe cazuri de violență în școli. Un elev cu handicap, din Iași, și-a făcut singur dreptate după ce a fost umilit de către un coleg

În luna martie a anului 2024, un elev din Iași a fost exmatriculat de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași după ce s-a bătut cu un coleg de clasă. A. B. are vârsta de 20 de ani și mai avea doar câteva luni până când trebuia să termine clasa a X-a, la seral. Băiatul are un handicap de natură psihică, iar colegul cu care s-a luat la ceartă și-a bătut joc de el, luni întregi. Îi trimitea mesaje în care îl înjura, îl jignea, din cauza faptului că are handicap. Sătul de umilință, A. B. l-a pălmuit pe colegul său, C. U., în vârstă de 20 de ani.

„Băiatul meu este cu dizabilități de natură psihică. Era în clasa a X-a, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, la seral, iar într-o zi, a avut o altercație cu un coleg de clasă. Erau doar ei doi în clasă, iar colegul respectiv, de-a lungul timpului, și-a bătut joc de el, îl jignea, iar în clasă, și-au schimbat niște perechi de palme, doar ei doi erau în clasă, nu erau alți martori. Acum, cine știe ce a fost acolo, între ei. Băiatul ăsta îi dădea mesaje urâte pe telefon, își bătea, mereu, joc de el, din cauza problemei pe care o are. Pe băiatul meu l-a exmatriculat, iar pe celălalt elev, nu. Eu, din câte știu, exmatricularea intră în conflict cu dreptul la educație, în învățământul obligatoriu, nu știu cum a putut să îl exmatriculeze”, declară Leonard Bașa, tatăl elevului exmatriculat.

Acesta a declarat faptul că fiul său urma un curs de electrician și avea nevoie de diploma de absolvire a celor zece clase pentru a putea profesa în domeniu.

„Băiatul meu mai avea câteva luni și termina clasa a X-a, și urma să se angajeze, pentru că face și un curs. Trebuia să se angajeze ca electrician, la o rudă de-a mea care are o firmă, și putea, și el, să fie muncitor calificat. Mâine, poate eu nu o să mai fiu, dar pe el, dacă îl las așa, al nimănui, cine știe ce o să fie? La un moment dat, acești copii pot ajunge să dea în cap, dar nici statul nu îi sprijină. Eu nu aveam așteptări și fie cu diploma de Bacalaureat, cu facultate, voiam să facă măcar minimul ca să poată să-și câștige o felie de pâine, cinstit”, adaugă Leonard Bașa, tatăl elevului exmatriculat.

Întrebat de către reporterii BZI dacă a încercat să vorbească cu un profesor despre modul în care este umilit, A. B. a declarat faptul că nici măcar nu a fost băgat în seamă:

„Normal, dar nu am fost luat în seamă. Pur și simplu am fost marginalizat”, declară A. B.

Elevul a fost exmatriculat cu drept de reînmatriculare

Reporterii BZI au luat legătura cu prof. dr. Carmen Cezarina Burlibașa, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași, care a transmis faptul că fostul elev a fost exmatriculat cu drept de reînmatriculare la altă unitate de învățământ.

„Băiatul a fost exmatriculat, dar cu drept de reînscriere la o altă unitate de învățământ, care are seral. El nu a fost exmatriculat doar pentru acest incident, a mai făcut probleme, multe. El este la seral, este matur, are 20 de ani, nu mai este copil, deci nu este vorba aici de învățământ obligatoriu. Avea probleme, inadaptarea, a venit cu tot felul de certificate în clasa a IX-a. Noi acceptam și mergeam mai departe, dar nu putem accepta să ajungă să ne bată în curtea școlii, în clasă, să vină cu arme albe. Are și dosar penal. Nu putem accepta să vină să ne bată, ce puteam să fac? Să aștept, să sară la mine? Vorbim de un caz de violență extremă”, declară prof. dr. Carmen Cezarina Burlibașa, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași.

Cazurile de violență, în școli, au luat amploare în ultimul timp. Elevul cu handicap, exmatriculat, s-a luat la bătaie cu al său coleg după ce acesta, luni de zile, și-a bătut joc de el, din cauza afecțiunii pe care o are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *