În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași este internat un pacient cu triplă infecție virală, triplul test PCR indicând rezultatul pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul gripal de tip A și virusul respirator sincițial. În prezent, pacientul este conștient și cooperant, afebril și stabil hemodinamic, însă prognosticul medicilor rămâne rezervat
Un pacient în vârstă de 58 de ani, cu multiple comorbidități, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2, obezitate morbidă, s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în data de 4 ianuarie 2023, cu diagnosticul de pancitopenie severă, adică scădere severă a imunității.
A primit îngrijiri medicale, iar în data de 6 ianuarie s-a decis externarea sa. Duminică, 8 ianuarie 2023, pacientul s-a prezentat din nou la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași, prezentând febră și disfuncție respiratorie importantă.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași este internat un pacient cu triplă infecție virală
Date fiind simptomele, pacientul a fost testat pentru gripă și COVID-19, ambele teste fiind pozitive. Din cauza disfuncției respiratorii s-a decis transferarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, unde a fost admis direct pe Terapie Intensivă. Marți, 10 ianuarie, pacientul a fost triplu testat, rezultatul fiind pozitiv pentru SARS-Cov2, virus gripal de tip A și virus respirator sincițial.
„Pacient în vârsta de 58 ani, cunoscut cu multiple comorbidități, HTAE, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2, obezitate morbidă, a fost internat în clinica de hematologie a Spitalului «Sf. Spiridon», pe data de 4.01.2023, cu diagnosticul de pancitopenie severă (scădere globală a elementelor figurate sangvine) – scăderea importantă a imunității pacientului. Pe data de 6.01.2023 s-a efectuat un examen citologicic și puncție medulară.
Ulterior a fost externat, iar pe data de 8.01 a revenit în UPU «Sf. Spiridon» pentru deteriorarea stării generale de aproximativ 7 zile, cu stare lipotimică, febră 39.9, disfuncție respiratorie (dispnee, polipnee, balans toraco-abdominal), motiv pentru care a fost testat pentru gripă, test rapid pozitiv, dar și pentru SARS-CoV-2, pozitiv. S-a efectuat CT toracic care a decelat arii extinse în geam mat pulmonar bilat ce ocupă 70-80 la sută din parenchimul pulmonar (imagine specifică de gripă și de infecție cu SARS-CoV-2).
A fost evaluat cardiologic de către medicul cu specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, confirmându-se comorbiditățile existente. Din cauza disfuncției respiratorii s-a inițiat ventilația non-invazivă și a fost transferat către Spitalul Clinic Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, admis direct pe Terapie Intensivă. Pe data de 10.01 s-a recoltat proba pentru PCR – triplu test, cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2, virus gripal de tip A și virus respirator sincițial.
Analizele de laborator pun în continuare în evidență pancitopenia severă, sindromul de hepatocitoliză și colestaza ușoară. Din punct de vedere clinic, pacientul este conștient, cooperant, afebril, ventilat non-invaziv, stabil hemodinamic. Prognosticul rămâne rezervat”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Un pacient infectat cu „florona” a murit
Acesta este primul caz de pacient cu triplă infecție virală pe care îl tratează medicii de la Spitalul de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Trebuie precizat că în ultimele luni ale anului 2022, la unitatea medicală s-au prezentat doi pacienți, un bărbat și o femeie, în vârstă de 69 de ani, respectiv de 74 de ani, care au prezentat în același timp și gripă și COVID-19, dubla infecție fiind numită „florona”. Termenul este folosit de specialiști pentru a descrie coinfecția (infecția simultană) cu virusul gripei sezoniere și COVID-19.
Ambii pacienți au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secția de Terapie Intensivă. În urma tratamentului administrat de către echipa multidisciplinară (medic ATI și medic boli infecțioase), bărbatul a fost externat în cursul zilei de 8 ianuarie 2023, evoluția sa urmând a fi supravegheată de medicul de familie. În schimb, în ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, în cazul pacientei, dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a precizat că niciunul dintre pacienți nu era vaccinat.