Prima pagină » Local » Caz de meningită meningococică la un bebelus de 7 luni, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași
Caz de meningită meningococică la un bebelus de 7 luni, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva

Caz de meningită meningococică la un bebelus de 7 luni, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași

15 nov. 2022, 19:01,
în Local

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a transmis detalii cu privire la cazul unui bebeluș de 7 luni care a fost găsit cu meningită meningococică și care a fost tratat inițial la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii„ Sf. Maria” Iași, apoi la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

„Ne bucurăm să spunem, după ore critice și câteva zile de monitorizare continuă, că un bebeluș de 7 luni, în stare deosebit de gravă se va întoarce acasă împreună cu mama lui bucurând prin candoare întreagă familie.
Sugarul a fost admis prin transfer, sâmbătă noaptea, cu suspiciune înaltă de menigococcemie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii„ Sf. Maria” Iași, acolo unde s-a adresat mama sa după ce a constatat că bebelușul se simte din ce în ce mai rău: febră înaltă 39, 3 grade Celsius, vărsături în jet, iar din punct de vedere neurologic starea acestuia fiind sever influenţată. Din spusele mamei (anamneza) , aceasta a observat modificări în homeostazia organismului celui mic începând cu ziua de joi. Prezenta febră, vărsături, apetit scăzut și avea o stare adinamica. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome a decis monitorizarea la domiciliu . În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit dublate de prezenţa unor elemente eruptive sporadice pe abdomen și membrele inferioare (peteşia purpurice)”, a transmis Forin Roșu.

Florin Roșu: „Îngrijirea a fost multidisciplinară: medici infecționiști, anestezie şi terapie intensivă, epidemiologie”

Managerul Florin Roșu susține că în momentul în care a fost preluat de o echipă de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, bebelușul prezenta mai multe simptome și refuza alimentația, dar medicii specialiști l-au evaluat și au pus un diagnostic de memingită meningococică.

„Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, prezenta privire plafonată (reacționa cu greutate la stimuli), adinamie (mişcări limitate) și refuza alimentaţia de aproape 12 ore. Medicii specialiști de boli infecțioase l-au evaluat imediat și au stabilit ca şi stare neurologică: comă scor Glasgow 12.
În cel mai scurt timp, echipa medicală s-a mobilizat în vederea realizării tuturor procedurile necesare, imediate care trebuiau realizate deoarece timpul se scurgea în defavoarea micuțului: puncție lombară cu prelevare de lichid cefalorahidian, recoltare de hemoculturti, recoltare exudat atât de la copil cât și de la mama acesteia, asigurarea aportului venos( montarea unui cateter) pentru perfuzarea copilului și administrarea în regim de urgență a antibiotiticul specific acestei patologii. Meningita meningococică reprezintă o patologie de cel mai înalt nivel de urgență pentru că forma bolii poate fi fulminantă iar decesul poate surveni în câteva ore.
Îngrijirea a fost multidisciplinară: medici infecționiști, anestezie şi terapie intensivă, epidemiologie.
Analizele efectuate în regim de urgență în cadrul laboratorul spitalului nostru au confirmat suspiciunea de diagnostic: meningita cu factor etiologic: neisseria meningitidis”, a mai transmis managerul Florin Roșu.

Bebelușul este în proces de recuperare și tratament

Bebelușul a fost însoțit de mama sa și a fost tratat, iar după 48 de ore de la internare, acesta se află în afara oricărui pericol. Florin Roșu susține că bebelușul este în proces de recuperare și se află sub tratament de specialitate.

„Alături de mama sa, bebelușul a fost ținut sub observație și tratat, iar după 48 de la internare puteam spune că se află în afara oricărui pericol. La 36 de ore de la internare, simptomele au cedat, singururul care a persistat 72 de ore a fost erupția cutanată.
Bebelușul este în proces de recuperare și tratament. Foarte important, acesta nu va rămâne cu sechele!!
Meningococul este o bacterie larg răspândită în mediul înconjurător. În 98 la sută din cazuri provoacă infecții ale tractului respirator superior: afecțiuni din spectrul orl, angine, etc.
În procent de 2 la sută din cazuri, aceasta provoacă forme severe de boală, așa cum s-a întâmplat și în cazul bebelușului internat şi îngrijit la cele mai înalte standarde în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „ Sf. Parascheva” Iaşi.
Bacteria nu rezistă pe suprafețe ci se transmite de la un pacient purtător, asimptomatic sau de la o persoană bolnavă.
Manifestări specifice: febră înaltă (peste 38 de grade celsius), cefalele(dureri de cap), vărsături în jet, care apar brusc ( fără greață), redoarea cefei, erupţii cutanate purpurice.
Dacă vorbim de copil: acesta va prezenta modificări vizibile ale stării generale de sănătate, apatie, somnolență, inapetență( lipsa poftei de mâncare).
În cazul sugarului acesta va fi slab reactiv, nu se joacă, nu răspunde la stimuli), concomitent cu celelalte simptome menţionate”, a spus Florin Roșu.

Cum trebuie să acționăm

Managerul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, Florin Roșu ne spune cum trebuie să acționăm în această situație.

„Este necesar control de urgență. Dacă nu se poate lua legătura cu medicul de familie, pacientul său aparținătorul trebuie să se adreseze de urgență medicului specialist.
Meningita este o infecție gravă dar care printr-o intervenție rapidă, a medicului specialist are un prognostic favorabil.
În 2022, în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva ” Iași s-au înregistrat, până la acest moment, 6 cazuri cu diagnostic de meningită meningococică dintre care, unul, cu evoluție nefavorabilă.
Bebelușul de 7 luni este cel mai mic pacient diagnosticat cu această patologie în ultimii 5 ani și care are o evoluție favorabilă. Un rol important l-a avut mamă sa, care a fost atentă la orice simptom și nu a întârziat în a se adresa personalului de specialitate”, a mai transmis managerul Florin Roșu,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *