Ministerul Sănătăţii de la Madrid a transmis luni, 3 octombrie 2022, faptul că s-a înregistrat în Spania un caz de gripă aviară la om.
Bărbatul care lucra la o fermă de păsări a contractat gripa la finalul lunii septembrie.
Un caz de gripă aviară la om, descoperit în Spania
Un angajat al unei ferme de păsări din Spania a fost diagnosticat cu gripă aviară. Cazul de transmitere la om este extrem de rar. Bărbatul a fost asimptomatic până în momentul în care testul a ieşit negativ. Ministerul Sănătăţii a afirmat că lucrătorul nu a avut o altă infecţie cunoscută, potrivit AFP.
„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, potrivit unui comunicat al ministerului, informează Agerpres.
Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara, unde pe data de 17 septembrie au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte.
Pacientul a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ pe data de 27 septembrie.
Singurul său contact apropiat a fost negativ, conform comunicatului ministerului, care subliniază că „transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”.
În Spania, „au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări”, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii, mai scrie AFP.
Gripă aviară la om, în China
În urmă cu un an s-a înregistrat un caz de gripă aviară la om şi în China. Un bărbat în vârstă de 41 de ani din oraşul Zhenjiang este primul om la care s-a raportat infecţia cu tulpina H10N3 a gripei aviare. Conform raportului prezentat de reprezentanţii din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate (NCH) din China, bărbatul a fost internat pe data de 28 aprilie 2021 la un spital din provincia Jiangsu din estul Chinei. Acesta a prezentat febră şi alte simptome.
Starea de sănătate a bărbatului era una stabilă şi a fost externat la scurt timp din unitatea medicală. Medicii au demarat o anchetă epidemiologica şi nu au identificat cazuri de infecţie cu gripă aviară la contactele pacientului. Cei mai afectaţi sunt tocmai cei care lucreză cu păsări de curte. De altfel, de-a lungul timpului, mai ales între 2016-2017 tulpina H7N9 a ucis aproximativ 300 de persoane.
România, lovită de focarele de gripă aviară
Vă aducem aminte că statul român a fost extrem de afectat de-a lungul timpului de focarele de gripă aviară. Inspectorii din cadrul DSVSA au demarat controalele la fermele de pui, în contextul creșterii numărului de focare de gripă aviară în mai multe țări europene.
În fermele din România nu a fost depistată prezența virusului gripei aviare, ci doar la câteva păsări sălbatice din Delta Dunării. În Ungaria au fost depistate la începutul anului 10 focare de gripă aviară, în gospodării.
„În urma creșterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atât la păsările migratoare, cât și la păsările domestice, s-a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări (ferme și exploatații comerciale de tip A), precum și în exploatațiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere și răspândire a virusurilor HPAI”, susțin specialiștii DSVSA Iași.
Astfel, un caz de gripă aviară la om a fost înregistrat în Europa.