Prima pagină » Local » Caz bizar într-o comună din județul Iași! S-au construit trei dispensare în localitate și niciun medic nu vrea să lucreze aici. Primarul Petre Doboș: „Nu mă interesează pe mine asta”

Caz bizar într-o comună din județul Iași! S-au construit trei dispensare în localitate și niciun medic nu vrea să lucreze aici. Primarul Petre Doboș: „Nu mă interesează pe mine asta”

01 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Trei comune din județul Iași nu au medic de familie. Printre acestea se numără și Răchiteni, comuna cu numărul cel mai mare de locuitori, dar în care se găsesc trei dispensare. Ultimul medic de familie a plecat de la cabinet la începutul anului 2019 și, de atunci, pacienții apelează la medicii care și-au deschis puncte secundare de lucru în comună

Comunele din județul Iași duc o lipsă importantă de personal medical. În comuna Răchiteni sunt 3.296 de locuitori și au fost construite deja trei dispensare, dar niciunul nu are un medic de familie. Monica Popescu, ultimul medic care s-a ocupat aproape 10 ani de pacienții din comună, a plecat la începutul anului 2019. Doi ani mai târziu, nu a venit nimeni să îi ia locul. Pacienții și-au ales apoi medici din comunele învecinate. Deși a încercat să își vândă lista cu pacienți, Monica Popescu a povestit că a primit oferte din partea mai multor medici, dar care au renunțat din cauza distanțelor mari. Mulți dintre locuitori s-au înscris la medicii din comuna Mircești, județul Iași, iar alții la un medic din orașul Roman, județul Neamț.

Doru Lupu și soția acestuia, Diana, sunt medici de familie în comuna Mircești și, din 2004, respectiv 2006, vin la cabinetul din Răchiteni, unde au aviz pentru un punct secundar de lucru. Liliana Apetrei este cel de-al treilea medic de familie care oferă consultații și rețete pacienților din comună, dar care nu a cerut un aviz de la Colegiul Medicilor din Iași pentru a deschide un punct de lucru secundar sau un cabinet medical. În județul Iași mai sunt încă două localități care nu au medic de familie și alte șase care au deficit de servicii de asistență medicală primară. Situația este întâlnită în comunele Heleșteni și Costești, respectiv Lespezi, Lungani, Tătăruși, Sirețel, Ipatele, Vânători (Pașcani).

Medic de familie, pus să aleagă între locul de muncă și familie. Fără să mai stea pe gânduri, a ales să fie aproape de șoț și de copii

Monica Popescu, medicul de familie care a îngrijit pacienții în comuna Răchiteni, a început activitatea în anul 2010. Mai exact, medicul a profesat în dispensarul din satul Izvoarele, acolo unde a avut și spațiul de locuit. La început a stat împreună cu soțul și copiii săi, ulterior însă a rămas singură după ce familia s-a mutat în Municipiul Iași. După mai mulți ani, medicul a primit un ultimatum din partea celor dragi care îi cereau să aleagă între ei și locul de muncă. A decis să se mute alături de familie în locuința din municipiu și să lucreze la un cabinet situat mai aproape de oraș. Astfel, din luna februarie 2019, lucrează la un cabinet în satul Rădeni, comuna Roșcani.

„Nu îmi vedeam copiii și soțul zile la rând. Începea să fie tot mai greu și pentru mine, și pentru ei. Pot spune că, 60-70 la sută, aceste motive personale m-au determinat să plec din comuna Răchiteni. Reușeam să merg acasă marți după-amiază și mă întorceam miercuri dimineață și mai plecam în weekend. Era un drum dus-întors de circa 4 ore pe zi, mai ales când prindeam și orele de vârf. Plus că, de la șosea și până la dispensar, mai trebuia să parcurg 4 kilometri pe jos, iarnă, vară, nu conta. Mi-a plăcut, am avut o relație bună cu toți pacienții. Condițiile din dispensar erau foarte bune, la fel ca cele de oraș, nu era lux, dar era foarte bine. Acum fac naveta zilnic și sunt alături de familie în fiecare seară”, spune dr. Monica Popescu, fostul medic de familie din comuna Răchiteni, județul Iași.

Reprezentanții Primăriei au fost indiferenți la problemele medicului de familie. Monica Popescu a găsit dreptatea în instanță

Pe lângă problema distanței și a dorului de familie, a mai apărut o situație neplăcută. Dr. Monica Popescu a povestit că mai mult de 2 ani s-a judecat în instanță cu reprezentanții Primăriei Răchiteni după ce a primit somații pentru datoriile acumulate din cauză că nu a fost achitat ani la rând impozitul pe clădire. În afara chiriei pe care o plătea lunar Primăriei pentru spațiul din dispensar de circa 300 de lei, dr. Monica Popescu a aflat că mai are de plătit și un impozit, care se ridica tot la circa 300 de lei. De asemenea, a primit somație de plată și pentru anii în care nu a fost achitat impozitul, plus penalități aferente. Decizia definitivă a instanței de judecată i-a dat câștig de cauză medicului de familie.

„Știam că unitățile medicale publice și private sunt scutite de plata impozitului. Nu credeam că trebuie să plătesc, nu am fost înștiințată, însă după câțiva ani am primit somație că trebuie să plătesc o sumă mare de bani, cumulată cu penalități. Am mers la Primărie, însă nu au înțeles că eu am o problemă, așa că am apelat la instanța de judecată. Când am primit locul de muncă și am semnat contractul, bucuroasă că o să lucrez, nu m-am uitat prea bine. Ulterior, avocatul mi-a atras atenția că în contract scrie că plata impozitului intră în atribuțiile Primăriei. M-am judecat 2 ani jumătate, timp în care am eu plătit impozitul, dar îmi veneau somații pentru anii din urmă.

Îmi amintesc că ultima somație era în valoare de 14.000 de lei. Am câștigat în instanță, dar nu am recuperat și sumele de bani pentru anii în care am plătit eu, pentru că s-a stabilit că am făcut-o în mod benevol. Cei de la Primărie nu au înțeles când m-am plâns că o duc greu și că m-ar ajuta mult să renunțe a pretențiile financiare. Dacă își cereau scuze și acceptau că au greșit, poate găseam o rezolvare și eram și astăzi acolo medic de familie”, a mai spus fostul medic de familie din comuna Răchiteni.

Dispensar în care s-au investit peste 1.492.575 de lei, fără canalizare! Alte două cabinete medicale au fost reabilitate

Dispensare modernizate, reabilitate, riscă să rămână cu lacătul pe ușă. Medicii de familie devin tot mai greu de găsit. În comuna Răchiteni sunt trei dispensare medicale. Două au fost construite înainte de 1989 și au fost reabilitate în anul 2011, unul fiind în sat Răchiteni și altul în satul Izvoarele. Cel de-al treilea a fost construit cu ajutorul fondurilor primite din cadrul Proiectul Național de Dezvoltare Locală, fiind predat în anul 2020. Acesta a fost o investiție de 1.492.575 de lei, fără TVA, construit în perioada 2018-2019. Clădirea a fost ridicată tot în satul Răchiteni. Nu a fost însă deschis, pentru că nu fost conectat la rețeaua de canalizare. În cabinetul din comuna Răchiteni au deschis un punct de lucru doi medici de familie din comuna Mircești. Între cele două cabinete medicale este o distanță de circa 7 kilometri.

„Am cabinet medical în comuna Mircești. De două ori pe săptămână merg și la un punct de lucru din comuna Răchiteni. L-am deschis încă din anul 2004. Soția mea merge acolo o dată pe săptămână, tot la punctul secundar de lucru. După ce a plecat doamna doctor Popescu, pacienții s-au orientat către alți medici. Am înscriși la mine, iar o parte sunt înscriși la medici din comunele învecinate din județul Neamț”, a declarat dr. Doru Lupu, medic de familie din comuna Mircești, județul Iași.

Rețetele, luate de la magazin. Localnicii se descurcă cum pot, în timp ce de la Primărie sunt trimiși la medicii din comunele din jur

Localnicii se programează la unul dintre medicii din comunele apropiate prin telefon atunci când au o problemă. În caz că au nevoie de o rețetă sau de o adeverință medicală pentru un copil, au ca punct intermediar chioșcul din sat. Acolo se lasă sau se ridică rețete medicale sau medicamente. Unii au povestit că, de aproape 2 ani, nu au mai văzut un medic de familie, ci doar au vorbit la telefon, iar când li se face rău, apelează la 112.

„Aici muriți cu zile, nu ai la cine să mergi. De la Primărie ne spun să mergem la Mircești, medicul de familie este acolo. Până acum venea domnul Lupu sau nevasta lui la cabinetul de aici, dar nici ei nu mai vin acum. Sunt trei dispensare în comună, unul care am înțeles că se va deschide de acum, cel de lângă mine și încă unul. Este farmacia sus în deal și acolo mergem pentru a verifica o tensiune, pentru una-alta. Vine în schimb o asistentă de la 9 până la 12, 13, ia rețeta de la medicul din Mircești și o lasă la farmacie. Aici, ultima variantă ar fi salvarea, asta am făcut când mi-a fost rău, iar după rețetă mergi la Mircești. Din iarnă nu au mai venit medicii aici la cabinet”, a povestit o localnică din comuna Răchiteni.

Medicii de familie care doresc să deschidă un cabinet au prioritate. Punctele de lucru secundare pot fi deschise în zonele fară medic

Medicii de familie care doresc să își deschidă un punct de lucru sau un cabinet într-o comună din Iași au nevoie de un aviz de la Colegiul Medicilor și de o autorizație sanitară eliberată de Direcția de Sănătate Publică Iași. În comunele unde nu există un cabinet cu medic de familie, conform legislației din ultimii doi ani, se pot deschide puncte de lucru secundare. Dacă un medic va decide să deschidă un cabinet, va avea prioritate, iar punctele de lucru secundare vor fi închise. Un punct de lucru este un spațiu care îndeplinește normele de lucru specifice celor sanitare, în care poate oferi servicii de specialitate un medic de familie.

Dispensarul din satul Izvoarele, comuna Răchiteni, județul Iași, acolo unde a plătit chirie și impozit fostul medic, Monica Popescu, a fost concesionat unui alt medic cu titlu gratuit, susțin oamenii din zonă. Este vorba despre medicul Liliana Apetrei, care are contract la un cabinet din municipiul Roman, județul Neamț și soția secretarului din Primăria Răchiteni. Localnicii povestesc că a primit cu titlu gratuit dispensarul din sat în anul 2020, pe o perioadă de 25 de ani. Aceasta nu a cerut încă aviz de la Colegiul Medicilor din Iași nici pentru deschiderea unui punct secundar de lucru, nici pentru deschiderea unui cabinet. Contactat de reporterii „BZI”, medicul a fost deranjat de întrebări și nu a dorit să ofere explicații despre situație.

„Locuiesc în Răchiteni și mă ocup și de pacienți. Mă întrebați dacă am sau nu și cabinetul de acolo? Interesați-vă și aflați. La revedere”, a fost scurta declarație a dr. Liliana Apetrei, medic de familie din municipiul Roman, județul Neamț.

Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni, județul Iași: „Nu mă interesează pe mine asta”

Contactat de reporterii „BZI” pentru a discuta despre situația medicilor de familie, Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni din județul Iași, a fost scurt în declarații. Nu a dorit să ofere mai multe explicații nici despre activitatea medicilor, nici despre investiția de peste 1.492.575 de lei care riscă să fie lăsată în paragină, fiind al treilea dispensar într-o comună cu circa 3.300 de locuitori.

„Avem doi medici de familie în comună. Au autorizație de la Primărie, de la cine ar trebui să mai aibă? Întrebați unde vreți, nu pe mine. Vorbiți cu ei, nu mă interesează asta”, a declarat primarul.

Medici de familie, aproape de vârsta pensionării, dar fără înlocuitori. În mediul rural problema este și mai acută

La 1.800 de locuitori este nevoie de un medic de familie. Pacienții de pe listele medicilor trebuie să fie asigurați, iar problema este că numărul acestora este destul de mic. O altă situație este cea a studenților, care nu aleg să profeseze în cabinetele medicale. În centrul universitar din Iași, din cei 30 de doctori pentru cele 6 județe, circa 50 la sută aleg să profeseze la serviciile de ambulanță sau pe alte posturi. Acest lucru ar însemna că rămân câte doi medici de familie pe fiecare județ, însă dintre ei, cei mai mulți aleg să profeseze în mediul urban.

„Raportându-ne la situația înregistrată la nivel național, putem spune că în județul Iași, în prezent, gradul de acoperire cu medici în asistența medicală primară este mai bun, 6 unități administrativ-teritoriale din 100 înregistrează deficit de medici, 3 unități administrativ-teritoriale duc lipsă de medici de familie. Îngrijorător este faptul că circa 20 la sută din medicii de familie care activează în prezent au vârste aproape de pensionare și pe termen mediu și lung vom avea probleme serioase pentru a găsi înlocuitori. Nu putem decât să încurajăm tinerii absolvenți de medicină să urmeze această specialitate, sistemul de sănătate având mare nevoie de medici de familie în următorii ani”, a explicat Radu Țibichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025