Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cauzele scaunelor deschise la culoare
Cauzele scaunelor deschise la culoare

Cauzele scaunelor deschise la culoare

03 iun. 2021, 19:43,
în Sanatate

Multe lucruri pot schimba culoarea scaunelor, inclusiv vitaminele, infecțiile și anumite alimente. Unele probleme medicale de bază, cum ar fi vezica biliară și afecțiunile hepatice, pot schimba, de asemenea, culoarea scaunului. Scaunul deschis la culoare, mai ales dacă este de culoare albă sau argilosă, poate indica o problemă gravă de sănătate.

Când adulții au un scaun palid, fără alte simptome, trebuie să aștepte și să vada dacă scaunul revine la normal. Când copiii și bebelușii au scaun foarte palid sau alb, un medic ar trebui să-i vadă cât mai curând posibil.

Bila din ficat creează nuanța tipică maro a unei mișcări intestinale sănătoase. Când scaunul este foarte deschis, înseamnă adesea că nu ajunge suficientă bilă la scaun.

Problemele cu vezica biliară, pancreasul sau ficatul sunt motive pentru care scaunul poate să nu conțină suficientă bilă. Persoanele care au scaune palide în mod constant ar putea dori să discute cu un medic despre afecțiunile care se refera la aceste organe.

Cauzele scaunelor deschise la culoare

1. Alimentatia

Unele alimente pot deschide culoarea scaunului, în special alimentele grase sau cele care conțin coloranți alimentari. Vitaminele care includ fierul pot transforma culoarea scaunului în maro închis. Dacă sunt albe sau argiloase, ar putea însemna că o persoană are o afecțiune medicală de bază.

2. Giardiaza

Giardiaza este o infecție care poate transforma scaunul în galben strălucitor. Giardia lamblia, cel mai frecvent parazit intestinal din lume, provoacă infecția. O persoană poate contracta acest parazit consumând apă contaminată sau fiind în contact strâns cu cineva care are infecția. Cele mai frecvente simptome ale giardiozei includ dureri de stomac, cefalee, stomac umflat, vărsături și febră. Un medic poate scrie o rețetă pentru un medicament care ucide parazitul. Cu tratamentul, majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva zile.

3. Medicamente

Anumite medicamente pot deteriora ficatul, mai ales atunci când o persoană ia mai multe decât doza recomandată. Remediile fără prescripție medicală, de exemplu, ibuprofenul și acetaminofenul, pot dăuna ficatului. O persoană care observă un scaun palid după ce a luat un medicament nou sau după ce a luat medicamente anti-durere pentru o lungă perioadă de timp sau mai mult decât doza corectă poate avea leziuni hepatice legate de medicamente.

4. Boala vezicii biliare

Vezica biliară deține bila și este situată în partea dreaptă sus a stomacului, lângă ficat. În timpul digestiei, vezica biliară eliberează bilă în intestine prin conducta biliară. Bolile vezicii biliare pot schimba culoarea scaunului.

5. Probleme hepatice

Problemele cu ficatul sau căile biliare pot face scaunul deschis la culoare. Există multe tipuri de boli hepatice, inclusiv:

boli infecțioase, cum ar fi hepatita A, B și C.
afectarea ficatului din cauza consumului de alcool
boli ale ficatului gras, cele mai frecvente la cei cu obezitate sau care au o dietă bogată în grăsimi
boli autoimune, care apar atunci când organismul atacă celulele ficatului
eșecul altor organe
cancer de ficat
chisturi hepatice
Boala Wilson, o afecțiune genetică în care corpul reține prea mult cupru

6. Probleme de pancreas

Bolile pancreasului pot face dificilă pentru acest organ secretarea de sucuri pancreatice în sistemul digestiv. Acest lucru face ca mâncarea sa se miște prea repede prin intestin, provocând un scaun palid și cu aspect gras. Unele afecțiuni pot provoca pancreatită, care este umflarea și inflamația pancreasului. Acestea includ:

infecții
calculi biliari
consum excesiv de alcool
o dietă bogată în grăsimi
cancer pancreatic

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`