Petele negre recunoscute în mod obișnuit ca niște muște sunt anomalii oculare cauzate de modificări ale corpului vitros al ochiului. Acest fenomen fiziologic este enervant. Dacă pata neagră persistă, iar ochiul pare ca se zbate, poate provoca o scădere semnificativă a vederii, care, în timp, poate deveni problematică pentru persoana în cauză.
Cauzele petelor negre care apar în ochi
Aceste pete negre apar frecvent în ochi la persoanele de peste 40 de ani. Cu toate acestea, ele pot apărea și la persoanele mai tinere, în special la cei care au obiceiul de a-și încorda prea mult ochii atunci când studiază sau la cei care folosesc un smartphone atunci când nu pot adormi.
Dacă într-o dimineață vezi pete negre în câmpul vizual, nu te panica. Nu este nici o problemă a creierului, nici cancer. După cum am indicat mai devreme, aceste pete negre sunt cauzate de schimbarea corpului vitros al ochiului. Pentru cei care nu știu, vitrosul este gelul vâscos, transparent, care ocupă spațiul dintre lentilă și retină.
Aceste pete pot apărea la un anumit moment al zilei, în funcție de iluminatul la care este expusă persoana afectată. Aceste semne sunt insa complet benigne. În timp ce la unii oameni aceste pete negre dispar după câteva zile, la altele pot persista săptămâni sau chiar luni.
În timp ce unii oameni pot face față usor acestor simptome, pentru alții este o adevărată provocare. Acestea sunt mai ușor de indurat atunci când sunt fixe, dar nu sunt întotdeauna așa. Deoarece sunt situate într-un mediu lichid, aceste urme se pot mișca în toate direcțiile și pot afecta câmpul vizual.
Care sunt semnele care ar trebui să alerteze?
De îndată ce vedeți pete negre in câmpul vizual, cel mai bine este să solicitați sfatul medicului. Acesta din urmă este cel mai în măsură să definească dacă este un fenomen fiziologic sau o dezlipire de retină, ceea ce ar fi destul de alarmant. Semnele care arată că există o problemă cu retina sunt ușor de observat. Este necesar să consultati un medic, mai ales dacă fenomenul, care a apărut brusc, este însoțit de percepția de sclipiri sau pete luminoase intermitente. Pentru că atunci poate fi afectată retina. Ideea este că, atunci când devine mai dens, corpul vitros se poate desprinde de retină, la unii oameni acest detașament este cauza petelor negre. Astfel, importanța perceperii fulgerului nu trebuie subestimată. Fulgerul, asociat cu apariția bruscă a musculitelor, este tocmai semnul de avertizare al acestor leziuni ale retinei.
Ce trebuie să faceti când vedeți pete negre?
Confruntați cu apariția bruscă a acestor pete negre în ochi, specialiștii recomandă să nu faceti nimic. Deși se spune că medicamentele și tratamentul cu laser sunt eficiente, încercarea de a trăi cu ele este cea mai bună cale de urmat. Distrugerea cu laser a petelor negre este disponibilă pentru toată lumea, dar în ciuda acestui fapt, acțiunea sa de a fragmenta petele va face ca punctele să se înmulțească în interiorul ochiului. Procedura fiind destul de complexă, o problemă tehnică poate induce o detașare a retinei.
Soluția finală luată în considerare pentru a rezolva problema petelor negre este intervenția chirurgicală. Dar, din nou, specialiștii rămân sceptici. Intervenția este o operație foarte greoaie, oferită doar persoanelor cu vedere redusă semnificativ și care sunt afectate psihologic de boală.
Pentru alte persoane, răbdarea este cel mai bun medicament, alături de relaxare. Pe măsură ce trec zilele, petele negre se vor estompa treptat. Creierului trebuie să i se acorde timp pentru a se adapta. De îndată ce se va obișnui, va fi ca și cum problema nu ar fi existat niciodată.
Ce ar trebui făcut pentru a preveni apariția petelor negre în ochi?
După cum s-a menționat anterior, prezența acestor pete negre este un simptom al oboselii ochilor la un tanar. Pentru a preveni apariția acestora, copiii și chiar adulții tineri ar trebui să doarma suficient pentru a-și odihni ochii. De asemenea, atunci când simțiți oboseală în ochi în timp ce sunteți încă la locul de muncă, clipiți rapid câteva minute. Acest lucru vă va permite să ii umeziți și, prin urmare, să vă consolidați vederea. O dietă echilibrată bogată în vitaminele A și C este, de asemenea, o metoda de preventie excelentă împotriva petelor negre. Dacă trebuie să folosiți suportul digital într-un mediu întunecat, va trebui să aveți grijă să reduceți luminozitatea ecranelor pentru a evita tensionarea ochilor.