Cauzele edemului cerebral. Edemul cerebral este o acumulare anormală de lichid în creier, crescând volumul de masă cerebrală și presiunea intracraniană. Edemul cerebral poate fi localizat sau difuz. În funcție de mecanisme și de natura fluidului implicat, se disting mai multe tipuri de edem cerebral: edem cerebral citotoxic sau celular, edem cerebral vasogen și edem cerebral osmotic.
Simptome
Simptomele edemului cerebral sunt în general dureri de cap severe, greață sau vărsături, tulburări vizuale: vorbim de sindrom de hipertensiune intracraniană. Structurile creierului sunt blocate în cavitatea craniană, care este, prin urmare, inextensibilă, dacă creșterea volumului fluidului nu este compensată de scăderea unei alte componente a creierului.
Acest lucru are ca rezultat o comprimare a acestor structuri care poate fi cauzată de durere la nivelul celulelor creierului și care se poate deplasa prin orificiile intracraniene. Această deplasare poate duce în special la o angrenare a unei părți a lobului temporal care vine să comprime trunchiul cerebral sau cauzează hidrocefalie acută prin prevenirea fluxului de lichid cefalorahidian care poate duce la moartea rapidă a pacientului.
Cauze
Cauzele edemelor cerebrale sunt numeroase: traumatisme craniene semnificative, hipertensiune arterială datorată obstrucției unei vene de un cheag de sânge numit tromboflebită, cancer, accident vascular cerebral, cetoacidoză diabetică)
O suspiciune de hipertensiune intracraniană este o urgență absolută. Confruntat cu o durere de cap bruscă, neobișnuită sau înrăutățită treptat, pacientul trebuie dus la cea mai apropiată cameră de urgență.