Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cauzele colicilor renale. Vezi si ce masuri trebuie sa iei
Cauzele colicilor renale. Vezi si ce masuri trebuie sa iei

Cauzele colicilor renale. Vezi si ce masuri trebuie sa iei

09 aug. 2011, 22:33,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:5622;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Colica renala este cea mai tipica durere de origine renala care poate sa apara odata cu un consum mare de lichide, efort, trepidatii, caldura. Debutul colicii este predilect noaptea printr-un acces dureros violent, ca o lovitura de pumnal (bolnavul se tavaleste pe jos de durere), atinge un paroxism si apoi lent dispare cu sau fara tratament.

Simptomele colicii renale
Durerea cu caracter de lovitura de pumnal iradiaza pe traiectul ureterului spre teritoriul genitocrural. In colica testiculul este adesea retractat spre inelul inghinal prin contractia cremasterului si poate prezenta o sensibilitate deosebita.

Colica renala, care uneori poate imbraca aspectul unei colici subintrante (colici repetate) se insoteste de regula de fenomene urinare (tulburari de mictiune – polakiurie, disurie, tenesme vezicale si hematurie).

Bolnavul care are colica renala este extrem de agitat, anxios, cauta mereu o pozitie antalgica pe care nu o gaseste. In paralel el are fenomene reflexe cardio-circulatorii (bradicardie, paloare, transpiratii, raceala extremitatilor), fenomene digestive reflexe (greata, varsaturi, sughit, meteorism, ileus dinamic).

Cauze
1. Litiaza renala – 80-90% din cazurile de litiaza renala evolueaza cu colica.
2. TBC renal (hematurie cu migrare de cheaguri renale);
3. Cancerul renal – eliminarea de tesut necrozat;
4. Infarctul renal;
5. Hidronefroza si malformatii congenitale prin distensia bazinetului;
6. Leucemia mieloida in caz de radioterapie;
7. Tratamentul nejudicios cu sulfamide ce determina calculi sulfamidici.

Masurile pe care le puteti lua acasa in caz de colica renala
Deoarece colica renala poate dura de la cateva minute la cateva ore, puteti incerca acasa, daca sunteti la prima manifestare de acest gen, sa inlaturati durerea.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa limitati consumul de lichide pe perioada crizei dureroase. Puteti incerca sa inlaturati durerea cu analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, antispastice – neurotrope anticolinergice.

Insa, de cele mai multe ori, durerea nu cedeaza la administrarea orala a acestor medicamente si atunci este necesara prezentarea la spital, unde se vor administra aceste medicamente pe cale intravenousa si/sau intramusculara. Dupa ce criza dureroasa a trecut, se incepe rehidratarea (2,5 – 3 litri zilnic) pentru prevenirea formarii de noi calculi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`