Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Anxietate: cand „nervii” se transforma in boala

Anxietate: cand „nervii” se transforma in boala

14 dec. 2019, 14:54,
în Sanatate

Cauzele anxietatii. Tulburările de anxietate includ diferite tulburări legate de anxietate excesivă și greu de gestionat, care se manifestă în moduri foarte variabile. Acestea pot fi atacuri simple sau atacuri acute de panică, fobii, tulburări de anxietate generalizate. Există, de asemenea, mai multe clasificări ale acestor tulburări, care diferă ușor de la tara la tara.

În populația generală, toate tulburările de anxietate au o prevalență de aproximativ 15% pe parcursul a aproximativ 12 luni (și până la 20 până la 30% dacă luăm în considerare întreaga viață). Sunt printre cele mai frecvente tulburări mintale. Tulburarea de anxietate generalizată afectează 2 până la 6% dintre adulți (puțin mai multe femei decât bărbați).

Dacă anxietatea punctuală este normală, persoanele cu tulburări de anxietate se confruntă cu anxietate excesivă, persistentă, care le afectează grav calitatea vieții. Diagnosticul se face dacă frica este disproporționată (în durată, intensitate sau frecvență) în comparație cu situația reală și dacă simptomele persistă mai mult de 6 luni.

Cauzele anxietatii

Este o tulburare de sănătate mintală care necesită îngrijiri medicale și psihologice adecvate.

Mai presus de toate, este util să ne amintim că anxietatea este o emoție normală, care apare atunci când cineva se simte amenințat sau în pericol. Devine dăunătoare și problematica atunci când se manifestă excesiv în comparație cu amenințarea reală. Sau când persistă o perioadă lungă de timp, interferind astfel cu activitățile și funcționarea zilnică a persoanei.

Cauzele tulburărilor de anxietate nu sunt pe deplin înțelese. Ele implică factori genetici, fiziologici și de mediu.

Astfel, știm că o persoană are mai multe șanse să aibă tulburări de anxietate dacă cineva din familia sa suferă de asa ceva. A fi femeie este, de asemenea, recunoscut ca factor de risc pentru tulburarea de anxietate.

După ce a avut parte de evenimente stresante sau traumatice, în special în copilărie, sau prezența unei alte tulburări psihiatrice (de exemplu, tulburarea bipolară) poate promova tulburări de anxietate.

În cele din urmă, știm că apariția unei tulburări de anxietate este legată, printre altele, de tulburările fiziologice din creier. In special la anumiți neurotransmițători, aceste substanțe care servesc ca mesageri pentru impulsurile nervoase de la un neuron la creier. Mai precis, sunt implicați GABA (principalul inhibitor al tuturor reacțiilor neuronale excesive), norepinefrina și serotonina. Tratamentele medicamentoase pentru tulburările de anxietate acționează exact asupra reglării acestor neurotransmițători. Cortizolul (hormonul stresului) joacă și el un rol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`